Međimurje Press
Najave

Događanja u Prelogu do 16.siječnja

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 12. I 13.1.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
  • Snježna kraljica (Snow Queen: Mirror lands)

Animirani, avantura, komedija; Uloge/Glasovi: Nina Kraljić, Alen Šalinović, Jasna Bilušić, Sanja Hrena

Četvrti nastavak bajkovitog animiranog hita Snježna kraljica oduševit će vas i ove zime. Glavna junakinja filma je djevojčica Gerda, koja za razliku od svojih roditelja i brata, jedina nema čarobne moći. Jednoga dana, strašan kralj Harald, koji čaroliju vidi kao prijetnju „običnim“ ljudima, protjera sve čarobnjake, uključujući i Gerdinu obitelj, u Zemlju zrcala. Postoji samo jedan način na koji Gerda može spasiti svoje roditelje, sve ostale čarobnjake i magiju, a to je da otkrije svoje čarobne moći. Jedina osoba koja joj može pomoći u tome je Snježna kraljica.

  • 12. I 13.1.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI
  • Leptir (Papillon)

Biografija, drama; Uloge: Charlie Hunnam, Rami Malek, Tommy Flanagan

Hey you bastards Im still here – legendarna je rečenica iz filma Papillon iz 1973. godine. Remake je baziran na klasiku Henrija Charriera poznatog kao Leptir, koji je krivo optužen za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor. Henri „Papillon” Charriere je sitni kriminalac, pogrešno uhićen i optužen za ubojstvo koje nije počinio, te je osuđen na doživotnu kaznu u zloglasnoj kažnjeničkoj koloniji na Devils Islandu u Francuskoj Gvajani. Odlučan da pobjegne iz zatvora, udružuje se s ekscentričnim krivotvoriteljem Louisom Degom (Rami Malek), koji u zamjenu za zaštitu pristaje financirati njegov bijeg. Međutim, svaki njegov pokušaj bijega završava uhićenjem i još gorim kaznama. Film donosi fascinantnu priču o njegovoj ustrajnosti da usprkos strogim i mučeničkim kaznama i dalje nastoji pronaći svoj put u slobodu.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • IZLOŽBA „TOPLO JE KRAJ PEĆI“ IZ KOLEKCIJE POHIŽEK

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se pogledati izložba radova iz Kolekcije Pohižek, pod naslovom „Toplo je kraj peći“. Izložba se može pogledati sve do 11. siječnja. Daleko u povijesti umjetnosti pronalazimo slike načinjene u spiljama drvenim ugljenom. Najstariji primjeri slikarstva, odnosno paleolitičke umjetnosti, potječu iz spilja u Lascauxu, La Madeleine, Altamira i dr., a sežu u 30.000 godina pr. Kr., u kameno doba. Figurativne motive na slikama u spiljama čine ljudi i životinje, ali pronalazimo i razne simbole. Stoga ne treba čuditi što se kolekcija Pohižek razvila upravo oko drvenog ugljena. Iz spilja se u ovom slučaju valja odšetati u prirodu, gdje počinje tradicionalna proizvodnja drvenog ugljena. Višestoljetna tradicija proizvodnje drvenog ugljena u brdsko-planinskim i šumom bogatim predjelima Hrvatske, zauzimala je važno mjesto u gospodarstvu. Nove sirovine, energenti, tehnologija i promjena u načinu života, doveli su do slabljenja, čak i nestajanja pojedinih obrta i zanimanja. Ipak tradicija proizvodnje ugljena zadržala se u nekim dijelovima Hrvatske, poput Istre, Prigorja, Hrvatskog Zagorja itd., a razlikuju se s obzirom na oblik peći. Primjerice „našički sistem“ uz kupolastu peć ima prislonjen visoki dimnjak. Dugotrajni proces proizvodnje, vidljiv na slikama u ovoj kolekciji, započinje sječom drva. Drva se slažu u krug, tako da se kružna osnova prema vrhu svodi u stožac. Po tako formiranom stošcu, slaže se navlaženo lišće. Također je potrebno napraviti rupe kroz koje će izlaziti dim. Nakon paljenja vatre, proces izgaranja traje nekoliko dana, nakon čega slijedi hlađenje i stavljanje ugljena u vreće. Ovaj tradicionalni, stari način zadržao se do danas u Istri i Gorskom kotaru, dok je gdjegdje zamijenjen zidanim ugljenicama od cigle, kupolastog oblika. U kolekciji Pohižek u 70tak slika, i jednako toliko autora, ispričana je priča o proizvodnji drvenog ugljena. Kroz prizore iz šume koji usprkos poetičnosti prirode odaju teški rad, rušenja, skupljanja i slaganja drva, zadimljene peći raznih oblika, slaganje ugljena u vreće uz ugodni razgovor. Zahvaljujući ovoj bogatoj kolekciji umjetnina s motivom ugljenice, sačuvan je dašak tradicije, te posljednjom ovogodišnjom izložbom zaključuje se Europska godina kulturne baštine u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja