Međimurje Press
GlazbaNajave

Francusko-matematički program Cantus Ansambla na koncertu 16. veljače!

Cantus Ansambl nastavlja svoju bogatu sezonu, u sklopu koje su između ostalog, gostovali u Beču i Ljubljani, a sljedeći koncert na programu je 16. veljače ove godine te će se održati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji s početkom u 19:30 sati.

Program trećeg koncerta aktualne sezone Cantus Ansambla satkan je oko francusko-matematičke crvene niti: Debussyjev Preludij za poslijepodne jednog fauna jedno je od djela koje se smatra počecima suvremene glazbe zbog nove „sintakse“ i novih zvukovnih boja, a praizvedeno je u Parizu, baš kao i Oktet Igora Stravinskog, početak skladateljeva zaokreta prema neoklasicizmu. U Parizu je od svoje 25. godine živio i Iannis Xenakis i ondje učio od francuskih velikana, među kojima i Messiaena, a u glazbu je donio i svoja matematička, arhitektonska i inženjerska znanja. Glazba i matematika vječan su par, koji se u 20. stoljeću pretočio u istraživanja akustike i elektroničku glazbu, a u Parizu je središte istraživanja bio centar IRCAM: ondje se o elektroničkoj glazbi obrazovao i hrvatski skladatelj Davor Branimir Vincze, čiju će najnoviju skladbu za klarinet, elektroniku i ansambl praizvesti Cantus i Cantusov Danijel Martinović kao solist. Glazba i matematika vode i do razvoja računalnih programa, kakav u skladanju rabi Srđan Dedić, čiju je skladbu s ovog programa Cantus praizveo 2016. te joj se vraća i na ovom koncertu.

Ulaznice za koncert po cijeni od 40 kuna možete nabaviti u sustavu Ulaznice.hr ili na blagajni Muzičke akademije, koja je otvorena dva sata prije početka koncerta. Zbog epidemiološke situacije, ulaz na koncert je moguć uz predočenje EU covid potvrde ili važećeg antigenskog / PCR testa. Organizatori mole publiku da tijekom čitavog koncerta nose zaštitne maske za lice.

Foto: Vedran Metelko

Đurđica Sarjanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja