Međimurje Press
Najave

Jedinstveni festival pustolova i svjetskih putnika „Mate Svjetski“

Festival pustolova „Mate Svjetski“, godišnji je susret putnika svjetskih razmjera, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja. Ove godine 19. i 20. kolovoza u gradskom parku u Vrgorcu i selu Stilja, održava se festival koji donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura. U čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, već osmu godinu zaredom Vrgorac će ugostit brojne pustolove koji će svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić. „Neka Vrgorac ovaj vikend bude vaša nezaobilazna točka putovanja, jer u samo dva dana trajanja festivala pustolova „Mate Svjetski“ u mali grad na vrh gore stane cijeli svijet,“ izjavila je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan-Odak.

Prvog dana festivala, u petak 19. kolovoza 2022. godine u Parku. 4. gardijske brigade-Pauci u Vrgorcu s početkom u 20 sati festival će otvoriti Mario Celinić i Stipe Božić sa svojim pothvatima u osvajanju „Naših 7 vrhova“. Zagrepčanin Mario Celinić šesti je Hrvat koji se popeo na najviši vrh svijeta Mount Everest. Stipe Božić i Mario Celinić ostavili su trag u svijetu alpinizma. Kako su izgledali njihovi pothvati detaljno, slikom i pričom prezentirat će nam na svom zajedničkom predavanju ako i što su im zajednički daljnji projekti. Celinić je do sada osvojio najviše vrhove čak šest kontinenata, a već planira uspon na Mount Carstens na Novoj Gvineji. Na tom usponu pratit će ga i Stipe Božić. U nastavku večeri uživajte u posebno zanimljivoj priči „Mate Biljarista – svjetski putnik“. Mate Lončar je posjetio oko 110 zemalja svijeta te je bio na oko 1800 međunarodnih letova. Susreo se i fotografirao s najpoznatijim osobama iz sportskog i medijskog života. Ovaj svjetski putnik prepoznatljivog izgleda iz Imotskog posebno je ponosan jer je u siječnju 2019. stigao u Machu Picchu i time ostvario svoj dugogodišnji cilj – posjetiti svih sedam novih svjetskih čuda. Jordanu, Kip Krista Iskupitelja u Brazilu, Taj Mahal u Indiji, Kineski zid i grad Chichen Itza u Meksiku.

Drugu večer festivala, u subotu 20. kolovoza u selu Stilja pored Vrgorca s početkom u 20 sati, Jurica Galić Juka, poznati hrvatski profesionalni fotograf, svjetski putnik, avanturist, putopisac i snimatelj dokumentarnih filmova održat će putopisno predavanje „Drevna Nubija“, prilikom kojeg je posjetio i snimio čak 30 lokacija, atrakcija i običaja u Republici Sudan, od Kartuma do Soleba. Saznajte zašto Sudan ima duplo više piramida nego Egipat, gdje se nalazi najsvetije mjesto drevnog svijeta i kako izgleda zatvor u kojem je završio i sam Juka nakon snimanja građanskih nemira na ulicama glavnog grada Kartuma. Ovogodišnji festival putopisa zatvorit će Ranko Dragičević i Daniel Lončar. Hrvatska priča velikog srca „Via Adriatica“ bračkog planinara Ranka Dragičevića koji je s prijateljem Danielom Lončarom prehodao čitavu rutu Via Adriatice, u sklopu humanitarne akcije “1100 kilometara za 1100 terapija”. Ovi su momci prehodali cijelu obalu Jadranskog mora, odnosno sve planine i brda od rta Kamenjak do Prevlake i pritom prikupili 169.800 kuna čime su osigurali 1.700 besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču.

Također, i ove će godine već tradicionalno biti otvorena izložba fotografija koje je Mate Svjetski zabilježio na raznim putovanjima tijekom života. Mate Šimunović zvani Svjetski, na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina s psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirao u svojoj putničkoj knjizi objavljenoj 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom „Ja, Mate Svjetski“ te je sa svoje avanture donio preko tisuću negativa, od kojih su urađene fotografije koje ćete i ove godine moći pogledati tijekom festivala.Sve informacije možete saznati na društvenim stranicama Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca.

Antonija Roskam

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja