Međimurje Press
Najave

Muzej hrvatskog vatrogastva u digitalnoj Noći muzeja

Vatrogasci se moraju prilagoditi svim situacijama na terenu. Tako i Muzej hrvatskog vatrogastva prilagođava svoje djelovanje u Noći muzeja novim uvjetima rada. Iako nećemo otvoriti vrata za posjetitelje u samoj Noći muzeja, naš program selimo u digitalnu sferu. Umjesto na već poznatoj adresi (Trenkova 44 u Varaždinu), posjetite nas na službenim web stranicama Muzeja (www.mhv.hr) i na Facebook stranici Muzeja hrvatskog vatrogastva. Program možete pogledati od 18:00 sati u petak 29. siječnja 2020. godine.

Za sve ljubitelje Muzeja hrvatskog vatrogastva, i one koji će to tek postati, pripremili smo izložbu fotografija stalnog postava Muzeja. Kroz fotografije autora Nevena Petrovića upoznajte se s postavom koji priča priču o razvoju hrvatskog vatrogastva.

Tematsku izložbu za Noć muzeja, pod nazivom “Minuta nakon potresa”, ove smo godine posvetili djelovanju vatrogasaca prilikom potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Ime smo izabrali jer su vatrogasci već minutu nakon potresa dobili dojave za intervencije kod spašavanja osoba, gašenja požara i uklanjanja drugih opasnosti koje je izazvao potres. Kroz izabrane fotografije pogledajte što su sve vatrogasci radili nakon zagrebačkog i potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

Ova izložba nije postavljena samo u virtualnom okruženju. U Muzeju su uz fotografije postavljeni informativni plakati, ali i odore i oprema koju su vatrogasci koristili na intervencijama. Za potrebe izložbe vatrogasci JVP Grada Varaždina su simulirali podupiranje na dijelu stropa u izložbenoj galeriji. Sve ove predmete vezane uz angažman vatrogasaca na potresom pogođenom području moći ćete pogledati u Muzeju od početka veljače, u radnom vremenu Muzeja.

Pozivamo Vas da pogledate naše foto izložbe i naučite nešto više o angažmanu vatrogasca u slučaju potresa, o opremi koju koriste te o načinima na koje pomažu građanima i kad ne sudjeluju na intervencijama. I poželite da nikad više ne proživimo minutu nakon potresa.

Vedran Runjić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja