Međimurje Press
Najave

Najava događanja u Prelogu do 23. ožujka 2022.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 19 i 20.3.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
  • Pčelica Maja 3: Zlatno jaje (Maya the Bee 3: The Golden Orb)

Animirani; Uloge/Glasovi: Sandra Hrenar, Hrvoje Perc, Fabijan Pavao Medvešek, Daniel Dizdar, Ronald Žlabur, Dražen Bratulić

Mala Maja živahna je i znatiželjna pčelica, koja baš i ne voli pravila, a nova avantura klasični je film ceste u kojem Maja i njezin najbolji prijatelj Pavo napuštaju Livadu makova. Kraljica je naime strogo zabranila odlazak u još jednu avanturu, ali ne poslušavši je, Maja kreće na važan zadatak: isporuku zlatnog jajeta, budući da ona naravno ne može odoljeti pomoći još jednoj bubi u nevolji! Ali kad se “jaje” izlegne, Maja i Pavo se suoče licem u lice sa dosad najvećom odgovornošću – prekrasnom, ljupkom malom princezom.

  • 19. i 20.3.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI
  • Pas (Dog)

Komedija; Uloge: Channing Tatum, Aqueela Zoll, Qorianka Kilcher

Bivšem vojnom rendžeru Briggsu je dodijeljeno da se brine o vojno obučenom psu palog vojnika. Njegova je misija transportirati psa na drugi kraj zemlje kako bi prisustvovali vojničkom sprovodu. Njihovo putovanje natjeralo ih je na jedan poseban suživot kojem definitivno ne ide u prilog izvanredno ponašanje „dlakavog demona” koji je u tom periodu izazvao nekoliko nevjerojatnih situacija. Upravo to Briggsa je gurnulo do njegovih krajnjih granica, ali i natjeralo da malo preispita sebe i novi odnos sa svojim psećim suputnikom.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 18. 3.2022., PETAK U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE DORE BAKEK „TRI PLAVA GRADA“

Uroniti ispod površine, evocirati uspomene, okrenuti se oko sebe, utkati fragmente života na podlogu koja oživljava bezbroj priča, osjećaja, mirisa… Sadržano je to u djelima Dore Bakek. U svom umjetničkom putu zaokružila je koordinate koje su je definirale i gradile. Odrasla u Donjoj Stubici, studirala u Rijeci, živi u Varaždinu. Različite faze života, od djetinjstva, mladosti, odrastanja, propituje kroz identitet gradova, ali i osobni identitet. Princip gradnje ciklusa radova su kolaži sjećanja, fotografski i umno zabilježeni. Izdvojene fotografije printa na prozirnicu za grafoskop i obrađuje je kao grafičku matricu (radira, greba, šmirgla, dodaje, oduzima, igra se pozitivom i negativnom). Tako obrađenu fotografiju skenira i printa, a rezultat toga je pikselizirana, nejasna slika, lišena detalja, mjestimice izgrebena i uništena, baš kao i sjećanja pohranjena u njenoj memoriji. U tehničkom procesu izrade rada propitkuje granice grafike te spaja tradicionalni način obrade i otiskivanja matrice sa suvremenom tehnologijom. Otvorenje samostalne izložbe Dore Bakek pod nazivom „Tri plava grada“ održati će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 18. ožujka 2022. godine u 18 sati. Izložba će biti otvorena do 22. travnja 2022. godine.

DOM KULTURE

  • 18. 3.2022., PETAK U 20 SATI, MONODRAMA „SAMO JEDNA ŽENA“ U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

U Domu kulture Grada Preloga možete, u petak 18. ožujka, s početkom u 20 sati, pogledati monodramu „Samo jedna žena“. U naslovnoj ulozi predstavlja se Matija Prskalo, poznata filmska, televizijska i kazališna glumicu. “Samo jedna žena” djelo je uglednog talijanskog književnika i nobelovca Daria Foa i France Rame čiji je redatelj i prevodilac teksta, također glumac, Đuro Roić .

O PREDSTAVI 

Je li između neka četiri zida zaista onako kako se na prvi pogled čini? Koliko truda i energije ulažemo da se zapravo, dobro prikrijemo, maskiramo, pripremimo za vanjski svijet? Koliko poznajemo ljude koje svaki dan viđamo? I koliko nas oni uopće zanimaju? Maria naivno ali na duhovit, komičan način, progovara o svojoj svakodnevici, ljubavi i nezadovoljstvu s kojima se stalno susreće. Ali koliko joj snage još preostaje da se smije samoj sebi u lice? Koliko strpljivosti, posvećenosti, čak pokornosti?! Prepoznajemo u njenoj priči kolotečinu u koju ponekad neprimjetno i sami upadnemo kao u živo blato i koja nas odvodi sve dalje od nas samih. Kako to Marija podnosi, kako se nosi sa svim ulogama koje su je kako ona kaže —dopale— i kako ih na koncu rješava? Možemo li je razumjeti? Pogledajte u predstavi „Samo jedna žena”. Predstava je na rasporedu u petak, 18. ožujka, s početkom u 20 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Cijena ulaznice je 20 kuna.

DOGAĐANJA   

  • 20.3.2022., NEDJELJA OD 13 DO 16 SATI, NOVA RUNDA PTIČARENJA NA DRAVI 

Čiji se to ptičji pjev razaznaje iz obližnjeg trščaka? Što je proletjelo iznad naše njive? Koja je ovo ptica što sjedi na onoj grani? Sve više je zainteresiranih osoba koje žele sa što više znanja i stručnosti determinirati ptičje vrste. Ta se vještina može usvojiti odlascima u prirodu, kontinuiranom edukacijom i rekreativnom aktivnošću zvanom promatranjem ptica. U svjetskim razmjerima ovakav način provođenja slobodnog vremena ima izrazit uzlazni trend popularnosti, a posljednjih godina sve više zaljubljenika za ovakav oblik provođenja slobodnog vremena ima i u Hrvatskoj. Dokaz tome je i održano ptičarenje početkom veljače na Marini Prelog u organizaciji Javne ustanove Međimurske prirode. Promatrati ptice uz stručnu pomoć došao je velik broj zainteresirane javnosti svih generacija.

Jedna od aktivnosti aktualnog projekta „Eco Bridge“ jest upravo uspostava područja pogodnih za promatranje ptica te uspostavljanje sustava praćenja broja ptica. Stoga je unutar projekta „Eco Bridge“ nabavljena oprema za promatranje ptica, a također je krajem siječnja započeo trening i edukacija na temu prepoznavanja ptica. Trening polazi dvadeset osoba, a edukacija je održana između ostalog i na lokalitetu Marine Prelog. Ptičarenje na Marini Prelog za svu zainteresiranu javnost u organizaciji Javne ustanove Međimurska priroda održat će se u nedjelju 20. ožujka 2022. godine od 13 do 16 sati. Djelatnici Međimurske prirode osigurat će dalekozore, durbine i vodiče za prepoznavanje ptica. Ova rekreativna aktivnost organizirana je unutar projekta „Eco Bridge‟, ali i povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite šuma (21.03.) i Svjetskog dana voda (22.03.). 

NAJAVE

  • DO 18.3.2022., UKLJUČITE SE U IZRADU NOVOG BROJA PIKAČA

Drago pučanstvo, došlo je vrijeme za novi Pikač. Priprema se novi broj tog najstarijeg živućeg satirično-humorističnog lista u Hrvatskoj, pa uredništvo poziva sve građane koji bi htjeli nešto napisati, da se slobodno jave i pošalju članak, pjesmicu, aforizam, vic… Uvjet je da bude smiješno (uredništvo je osmislilo aplikaciju za mobitele koja mjeri koliko je što smiješno) te da se nikoga ne vrijeđa kao osobu (uredništvo ne želi biti zatrpano s tisuću tekstova o Putinu). Pošaljite viceve koje su vas nasmijali i želite da ih i drugi čuju, opišite neku smiješnu zgodu, na primjer o tome kako ste dobili račun za plin, ili opišite kako ste se osjećali u trenutku kad su vam političari rekli da vam je bolje nešto mislite. Primaju se i ekološke, tehnološke, ekonomske, povijesne, političke, astrološke i druge teme obrađene na šaljiv način. Uratke možete poslati potpisano ili anonimno na e-mail adresu info@prelog.hr najkasnije do 18. ožujka. Pročitane poruke ne vraćamo. Oko honorara se može porazgovarati, no novca, kao što vjerojatno i sami znate prateći svjetske burze, baš i nema, a za pregovore uredništvo nema vremena. No, uredništvo se svečano obvezalo da će na kraju lista svima zahvaliti, a lijepa i topla riječ često je vrijednija od novca. Uostalom, netko siromašan je jednom rekao da nije sve u novcu.

  • Pjevački zbor Grada Preloga svoju će Skupštinu održati u četvrtak, 17.3.2022., s početkom u 19,00 sati u prostorijama Udruge – Glavna 51, Prelog
  • Udruga Laganini održat će svoju Skupštinu u petak, 18.3.2022., s početkom u 17,30 sati 
  • Teniski klub Prelog održat će svoju Skupštinu u petak, 18.3.2022., s početkom u 19,00 sati
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Čehovec održat će svoju Skupštinu u subotu 19.3.2022., s početkom u 18,00 sati 
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Oporovec održat će svoju Skupštinu u subotu 19.3.2022., s početkom u 19,00 sati

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja