Međimurje Press
Grad Prelog Najave

Najava događanja u Prelogu tijekom sedam dana!

FILMSKI PROGRAM

  • 18. i 19.9.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 Mali šef: Obiteljski posao (The Boss Baby: Family Business)

Animirani; Uloge/Glasovi: Luka Peroš, Ronald Žlabur, Mila Elegović, Ervin Baučić, Marko Makovičić, Hana Hegedušić

U nastavku DreamWorks-ove hit animirane komedije, braća Templeton – Tim (originalni glas daje James Marsden) i njegov mlađi brat Ted (originalni glas daje Alec Baldwin) – odrasli su ljudi te su se udaljili jedan od drugoga. Tim je oženjen, postao je otac i prava kućanica. Ted je šef u velikom investicijskom fondu. U njihov život ulazi novi Mali šef s revolucionarnim I can stavom koji će ih ponovo spojiti i pokrenuti novi obiteljski posao. Tim i njegova žena, Carol (originalni glas daje Eva Longoria) koja je šef u kući, žive u predgrađu sa super pametnom sedmogodišnjom kćerkom Tabithom (originalni glas daje Ariana Greenblatt), i pre slatkom bebom Tinom (originalni glas daje Amy Sedaris). Tabitha, koja je prva u svom razredu na Acorn Centru za obrazovanje mladih, idealizira ujaka Teda i želi postati kao on, ali Tim se boji da radi previše te da će izgubiti normalno djetinjstvo i odrastanje. Kada Tina otkriva da je u biti tajni agent za BabyCorp na misiji otkrivanja mračnih tajni iza Tabithine škole i njezinog mističnog osnivača Dr. Erwina Armstronga (originalni glas daje Jeff Goldbum), obitelj Templeton se ujedinjuje na neočekivani način, te ponovo shvaća smisao prave obitelji i onoga što je u životu važno.

  • 18. i 19.9.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Respect (Respect)

Biografski, drama; Uloge: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige

Ove godine u kina nam stiže priča o jednoj od najvećih pjevačica svih vremena Arethi Franklin. R&B pjevačicu glumi dobitnica nagrade Oscar, Jennifer Hudson, koju je Aretha osobno izabrala za tu ulogu. Biografska drama prati pjevačicu od njenih samih početaka u Detroitu kad je kao mala curica pjevala u crkvenom zboru kojeg je vodio njen otac do superzvijezde i kraljice soula. Aretha je u svojoj dugoj karijeri imala preko sto pjesama na ljestvici Billboard, uključujući sedamnaest pjesama koje su ušle u TOP 10 pop ljestvicu, te dvadeset pjesama koje su bile na broju jedan R&B ljestvice. Osvojila je 18 Grammyija i bila je prva žena koja je ušla u Rock and Roll kuću slavnih. Arethina obrada hita Otisa Reddinga „RESPECT“, koja je postala zaštitna pjesma feminističkog pokreta, ustoličila ju je kao ikonu u borbi za ljudska i ženska prava. Bila je više od pjevačice i njezine pjesme su bile više od pjesama. Pjevala je na pogrebu za Dr. Martina Luthera Kinga te na tri inauguracije američkih predsjednika. Uz „Respect“ brojni hitovi, uključujući „You Make Me Feel Like A Natural Woman“ , „Do Right Woman – Do Right Man“ , i „Think“ obožavani su diljem svijeta i biti će izvedeni u filmu.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 5.11.2021., RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA ĐURE MLINARCA

Slikar Đuro Mlinarec (1944., Prelog – 2005., Zagreb) preloškoj likovnoj sceni dao je veliki značaj, visokom kvalitetom radova u koje je prenosio dravske pejzaže, vizure mjesta, upečatljive ljude…motivima je uvijek bio vezan uz rodni mu Prelog. Nakon osnovne škole, životni put Đuru Mlinarca odveo je u Sloveniju kako bi izučio zidarski zanat. Međutim, osnovnoškolski učitelji koji su prepoznali njegovu sklonost ka likovnosti pomogli su mu da školovanje nastavi u Zagrebu gdje počinje njegov slikarski nauk. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, Pedagošku akademiju i studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi u Podturnu, u Badelu, Dekoru i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na mjestu majstora slikarske radionice. Izlagao je u domovini i inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Prelogu 1968. godine, nakon toga uslijedio je niz od 30-tak samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Bio je član LUDM-a Prelog. Bavio se restauracijom i fresko slikarstvom, a svoj trag ostavio je ponajviše na sakralnoj arhitekturi Međimurja, Podravine i Prigorja. Apstraktnoj umjetnosti bio je priklonjen za vrijeme studija, te sa grupom slikara istomišljenika osnovao udrugu. Istinska veza s prirodom obilježila je njegov slikarski opus, s naglaskom na lirske pejzaže Međimurja, Prigorja i podsljemenskih motiva s visine Graduša, na samom rubu Zagreba. U bogatom opusu rijetko će se pronaći portreti, nalazimo tek obiteljske, koji ukazuju na intimni pristup i kvalitetu njegova slikarstva. 

Retrospektivna izložba slika Đure Mlinarca se može razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga (Stalni postav), a ostaje otvorena do 5. studenog 2021. godine.

DOGAĐANJA

  • DO 28.9.2021., LIKOVNI NATJEČAJ „PESJANEK IZ MAŠTE“   

Evo što nam piše strašni Pesjanek:  

Dugo sam spavao u skrivenim rukavcima Drave, pokriven šašom, algama i muljem. Snivao sam snove o prošlim vremenima kada je i jedan pogled na moj lik kamenio ljude od straha, a moj urlik ledio krv u žilama. A sada me Maja, Dominika i Petra pehaju, nedaju mi mira, bude me, zovu me van među vas, da vam donesem zaboravljene priče naših starih i da vam se predstavim u novom svjetlu. 

Moja je glava velika i žuta poput tikve, ruke dugačke kao vrbine grane, prsti poput pruća, noge poput žabljih krakova, prsa su mi dlakava poput konjske grive, rep dugačak kao gušterov, a zbog majčina prokletstva imam samo jedno oko, ali njime vidim sve. Živim u Dravi i uživam u „odgoju“ zločeste djece i nestašnih djevojaka. Tko sam ja? Ja sam Pesjanek, biće iz vaše mašte, iz narodne predaje, ja sam dio nematerijalne baštine žitelja Preloga i okolice. 

Djevojke iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga ove su me godine uključile u obilježavanje Dana europske baštine 2021. godine, u jedinstvenu akciju nazvanu Baština za sve koja će se ove godine odvijati i u virtualnom svijetu. Odlično, osjećam se poput superzvijezde! 

Zato vas pozivam da mi do 28. rujna 2021. godine pošaljete vaše likovne uratke na temu Pesjanek iz mašte (poštom ili osobno na adresu Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, Glavna 33, 40323 Prelog). Upravo vam naslov govori sve – važna je mašta, a glavni lik sam ja. Možete me prikazati u različitim likovnim tehnikama na papiru, platnu ili u kolažu, ali pazite da format ne bude veći od A3. Uz svoj rad na posebnom listu papira napišite svoje ime, prezime, razred i školu koje pohađate, vaš mail (ako ga nemate, onda mail roditelja) i vaše godine. 

Najbolji radovi u tri kategorije bit će nagrađeni vrijednim bonovima koje možete iskoristiti u Knjižari Kvakan-Ružman (250 kn) i Trattoriji Rossa u Prelogu (100 kn). Pobjednike također očekuje vrijedna vrećica iznenađenja puna radostima iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga uz besplatnu godišnju članarinu! Svi će pristigli radovi biti predstavljeni u virtualnoj izložbi na stranicama Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i koja će biti dostupna za sve virtualne posjetitelje tijekom listopada. 

Kategorije: 

    Učenici 1.-4. razreda osnovne škole

    Učenici 5.-8. razreda osnovne škole

    Učenici srednjih škola 

Odazovite se mojem pozivu, pustite mašti na volju i oživite me u novom svjetlu! 

Vaš Pesjanek. 

  • DO 24.9.2021., OSMI DANI KALMANA MESARIĆA

Osmi Dani Kalmana Mesarića donose i ove godine zanimljiv i raznovrstan program. Projekcije filmova, radionice za djecu, Pub kviz, predstavljanje članova Književnog kruga Prelog, zanimljiva predavanja i književni natječaj „Stari običaji Preloga“ dio su ovogodišnjih Dana Kalmana Mesarića. Nositelji ovog projekta su Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga, voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Dani Kalmana Mesarića, pokrenuti su 2014. godine, a ove godine Dani Kalmana Mesarića održat će se od 17. do 24. rujna. Kalman Mesarić jedan je od malobrojnih suvremenih pisaca iz Međimurja čiji je doprinos hrvtaskoj književnosti itekako vrijedan poštovanja i zaslužuje da se o njemu priča, da ga se čita i istražuje, ističe se u pozivu na ovogodišnja događanja. Evo kako izgleda program ovogodišnjih dana Kalmana Mesarića: 

17.09.2021. – PETAK

            18:00   Dom kulture Grada Preloga

                        Rimski gladijatori – crtani film za djecu 

20.09.2021. – PONEDJELJAK

            17:00   Mala dvorana na katu Doma kulture Grada Preloga

                        Pričajmo mađarski sa Ka Mesarićem – radionica za djecu 

21.09.2021. – UTORAK

            18:00   Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

                        Pjesnik Ivan Grahovec- predstavljanje člana Književnog kruga Prelog 

22.09.2021. – SRIJEDA

            17:30   Dvorana Srednje škole Prelog

                        Ka Mesarić – PUB Kviz

                        voditeljica prof. Željka Ivančok Varga 

23.09.2021. – ČETVRTAK

            18:00   Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

                        Estera u suvremenom svijetu

                        predavanje prof. Marijana Lazara 

24.09.2021. – PETAK

            18:30   Osnovna škola Prelog

                        Proglašenje najboljih radova s književnog natječaja

                        Stari običaji Preloga

  • 18.i 19.9.2021., TENISKI TURNIR „PRELOG OPEN“ 

Teniski klub Prelog organizira treći po redu teniski turnir ”Prelog Open”, koji će se održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. rujna 2021. godine, na teniskim terenima TK Prelog.  Dvodnevni turnir se igra u tri muške jakosne skupine i jednoj ženskoj te utješni turnir, a ove godine organizatori očekuju oko 70 natjecatelja i veliki broj gledatelja. Svake godine nastoje turnir podići na višu razinu pa se tako ove godine najavljuje sudjelovanje natjecatelja koji imaju ATP ranking. 

Teniski klub Prelog TK Prelog je neprofitna udruga građana koja već gotovo 40 godina kontinuirano i organizirano djeluje na području Preloga, a okuplja građane svih generacija i djecu iz Preloga i susjednih općina i naselja te uz rekreativno bavljenje tenisom u kontinuitetu održava i školu tenisa za mlađe uzraste (za djecu 5-14 godina). Članovi kluba natječu se u 3. seniorskoj ligi HTS-a ekipnog prvenstva regije Sjever, dvije do tri veteranske ekipe natječu se u ekipnom prvenstvu Međimurja u organizaciji Međimurskog teniskog saveza, ženska veteranska ekipa natječe se u prvenstvu regije Sjever, a igrači mlađih dobnih skupina igraju turnire 2. i 3. ranga HTS-a te regionalnog prvenstva regije Sjever u svojim dobnim skupinama. 

Prije nekoliko godina, zahvaljujući podršci Grada Preloga i volonterskom radu članova, proširili su kapacitete na 5 terena te klub danas okuplja više od 100 članova (oko 70-75 odraslih i više od 30 djece), čime su i stekli uvjete za organizaciju turnira 2. i 3. ranga HTS-a te rekreativnih turnira (OP Preloga, Prelog Mix Open…). Posebno su u Teniskom klubu Prelog ponosni na mlađe tenisače koji su svoj put započeli u klubu – Juraja Horvata, 34. igrača na HTS ljestvici do 14 godina, Tamaru Balent koja je proglašena za najsportašicu Grada Preloga u 2019. godini i trenera Damira Krčara koji je dobitnik županijske nagrade za sport, priznanja Franjo Punčec, za postignuća i doprinos od izuzetnog značaja za razvoj sporta u Međimurskoj županiji.

NAJAVE  

  • 9.2021., NEDJELJA U 19 SATI, VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI 

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Festival Varaždinske barokne večeri od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka kako do domaćih tako i od strane inozemnih izvođača koji u sklopu festivala često nastupaju zajedno. Važan dio festivala je također i znanstveni skup s tematikom iz područja kulture i glazbe na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera. Ove je godine zemlja partner Slovenija, a program Varaždinskih baroknih večeri održava se od 17. do 29. rujna 2021. godine.  

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U nedjelju, 26. rujna, u crkvi sv. Jakoba u Prelogu, s početkom u 19 sati, nastupit će ansambl Bacchus Consort. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Bacchus Consort osnovan je 2014. godine, a njihov repertoar sastoji se uglavnom od djela skladatelja kasne renesanse i ranog baroka. U programima ansambla predstavljena je barokna glazba iz različitih zemalja, s posebnim naglaskom na skladbe u kojima se barokna muzika kombinira s utjecajima narodne glazbe. 

Članovi ansambla: 

Judit Andrejszki, glas

Sára Bolyki, glas

György Geiger, glas

Andrea Molnár, blok-flauta

Eszter Gaál, violina

Zsófia Bréda, violina i viola da gamba

Zsolt Szabó, violina

Balázs Laczkó-Pető, udaraljke

Artúr Schallinger-Foidl, gitara, viola da gamba i umjetničko vodstvo

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja