Međimurje Press
Najave

Najave događanja u Prelogu!

  • 5.2.2022., SUBOTA OD 15 SATI, POLARNA KROS LIGA 

Nakon godinu dana pauze zbog korona krize starta jubilarna 10. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2021, siječnju i veljači 2022. 

  1. kolo – 05.02.2022.
  2. kolo – 12.02.2022.
  3. kolo – 19.02.2022. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

  • 6.2.2022., NEDJELJA OD 14 SATI, PTIČARENJE NA MARINI PRELOG 

Promatranje ptica vrlo je popularna rekreativna aktivnost u svijetu. Posljednjih godina sve više se razvija i u Hrvatskoj koja ima odlične potencijale za razvoj tog oblika rekreacije i turizma. Ptice se mogu promatrati u sva godišnja doba. S obzirom na to da se početkom drugog mjeseca, odnosno 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa (WWD) Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizira aktivnost u prirodi kojom povezuje ptičarenje, rijeku Dravu i lokalno stanovništvo. Marina Prelog najatraktivnija je lokacija za promatranje ptica u ovim zimskim mjesecima. Zainteresirana javnost pozvana je doći u nedjelju 6. veljače od 14 do 17 sati na promatranje ptica kroz leću dalekozora i durbina. Djelatnici Međimurske prirode osigurat će potrebnu opremu (dalekozore, durbine, vodiče) uz koju će se moći naučiti prepoznavati ptice.

Sara Kočiš stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode Javne ustanove Međimurska priroda u pozivnici za dolazak u Prelog kaže: – Za promatranje ptica u Prelogu nisu vam potrebne nikakve tehničke vještine. Potrebna je dobra volja, topla odjeća i obuća. Upoznat ćete dio naše prirodne baštine, opaziti labudove, različite vrste pataka i gusaka, galebova i drugih ptičjih vrsta. Vidjet ćete veliku raznolikost i bogatstvo ptica na malom prostoru. Postanite „birdwatcher‟! Dođite u Marinu Prelog na ptičarenje!

  • 8.2.2022., UTORAK OD 9 SATI, DRUŽENJE UZ 25 GODINA GRADA PRELOGA 

Prelog se prvi put spominje 1264. godine i kroz čitavo to vrijeme bio je središte svekolikoga kulturnog, prosvjetnog, gospodarskog i duhovnog razvoja, što se ponovno ističe posljednjih dvadesetak godina. Sedmog veljače 2022. godine, obilježava se 25. godina kako je Prelog dobio status grada. 17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske donio je odluku o proglašenju Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Ta je odluka i zakon objavljen u Narodnim novinama 30. siječnja te je zakon stupio na snagu 07. veljače 1997. godine. Tim zakonom utvrđuju se županije, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj, određuje se njihov naziv, područje i sjedišta. Grad Prelog dobio je status grada sa naseljima koja ulaze u sastav grada: Cirkovljan, Čehovec, Čukovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Otok i Prelog.

Povodom obilježavanja dvadeset i pete obljetnice proglašenja Preloga gradom, 8. veljače 2022. godine (UTORAK) od 9,00 do 12,00 sati na Trgu sv. Jakoba na ponudi će biti lepinje i kobasice za degustaciju, uz svirku Limene glazbe Branko i bandisti.  

Grad Prelog će ovu vrijednu obljetnicu proslaviti i 4. ožujka, koncertom „4 Tenora“. Koncert će se održati u prostoru Sportsko rekreacijskog centra DG Sport u Prelogu, a biti će besplatan za sve posjetitelje. Koncert je bio planiran za 6. veljače, ali je zbog aktualne situacije, odgođen za mjesec dana. Koncert će završiti velikim vatrometom.

Željko Sokač

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja