Međimurje Press
Najave

Od predavanja o zaštiti od epidemije kuge, preko filmskih naslov do koncerta!

Prije nego se događanja u Murskom Sreidšću presele na vanjske pozornice, čeka nas još jedan raznolik vikend u Centru za kulturu „Rudar“. U petak u 19.00 sati nastavlja se predstavljanje rezultata istraživanja Centra za istraživanje Međimurja.

Doktorandica Iva kožnjak govorit će o zavjetnoj gradnji posvećenoj sv. Roku u Međimurju kao zaštiti od epidemije kuge. Predavanje će se održati u multimedijalnoj dvorani, ulaz je slobodan, a u predavanju se pokazuje rasprostranjenost epidemije kuge na području Europe od antike do modernog razdoblja i utjecaj epidemije kuge na zavjetnu gradnju u Hrvatskoj posvećenu sv. Roku. Naglasak je stavljen na Međimurje, gdje su sagrađene dvije protukužne crkve, u mjestima Novo Selo Rok i Draškovec. Također, opisuje se nekoliko kužnih pilova posvećenih sv. Roku ili skulpture sv. Roka unutar cjeline kužnog pila, te oltarne slike i kipove koji postoje u crkvama i kapelama diljem Međimurja.

U subotu su na rasporedu dva filmska naslova. U 17.00 sati po prvi put možete pogledati animiranu dječju avanturu Odvažna Iva i skriveno blago Maglograda. Iva je siroče koje živi na ulicama srednjovjekovnog grada. Ona ima svoje tri pripitomljene lasice i preživljava tako što uzima hranu iz dvorca zlokobnog Tristaina. Jednog dana, zli namjesnik Tristain baca kletvu na princa Rolanda, čemu Iva srećom svjedoči. Iva i njezina ekipa tada kreću u nezaboravnu avanturu spašavanja Rolanda, prijestolonasljednika koji je kletvom pretvoren u neobičnu životinju. U pokušaju spašavanja princa Iva će preokrenuti cijelo kraljevstvo i naučiti da se plemenitost može pronaći na najneobičnijim mjestima. U 20.00 sati na rasporedu je posljednje emitiranje zadnjeg filma o superjunacima iz radionice Marvel-a, „Dr. Strange u multiverzumu ludila“.

Kao vrhunac tjedna imamo humanitarni koncert KUD-a Mura pod nazivom „Sanjam mir“ u nedjelju u 19.00 sati, za sve stradalnike rata u Ukrajini. Molimo gledatelje da se okupe u što većem broju i podrže humanitarnu notu ovog događaja.

 

(GMS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja