Međimurje Press
Najave

Performans u zgradi Scheier ove subote, 16. svibnja 2020. godine, s početkom u 18 sati

Pratite Eikonoise online koncert izravno iz zgrade Scheier

Meditacija o vremenskom diskontinuitetu novi je performans projekta Eikonoise koji će se u zgradi Scheier održavati ove subote, 16. svibnja 2020. godine, s početkom u 18 sati, a svi zainteresirani za inovativni multimedijalni doživljaj moći će ga uživo pratiti online i besplatno preko linka objavljenog na komunikacijskim kanalima zgrade Scheier (web scheier.hr i Facebook).

Performans projekta Eikonoise, Meditacija o vremenskom diskontinuitetu, je neposredni dinamizam trenutka, zvučno vizualna meditacija, koja nas podsjeća na krhkost našeg postojanja, na fragmentarnost i subjektivnost našeg doživljavanja stvarnosti, na balansiranje između slučajnog i namjernog, zapamćenog i zaboravljenog.

Zvukovi, ili pozadinski šumovi koji se koriste u izvedbi, materijal su uhvaćenih slučajnosti u realnom vremenu (live looping), prijevod i transpozicija linearnog u istovremeno, muzički komad kojeg gledamo kao neku vrstu vizualne slike (grafička notacija), predodžba o muzičkoj strukturi, koja ima narav vizualne slike, crtež kojemu je osnovni element linija, koja ima “glazbeno” vrijeme. Stvarno vrijeme postoji jedino kao izdvojeni trenutak, bljesak, zvuk, ponavljanje i navika, kao igra koja se nastavlja, jeka koja odzvanja u dalekoj prošlosti, te nije moguće sagledati do koje će se dubine širiti i odzvanjati ti odjeci.

Bojanu Miljančiću, Eikonoise, u performansu će se pridružiti uspješna solistica Tamara Korunek s kojom je prošle godine objavio video spot za singl Listek, a mogući su i drugi gosti iznenađenja.

Eikonoise je naziv multimedijalnog, konceptualnog i muzičkog projekta, osnovanog 2014. godine koji djeluje unutar vizualnih i u sklopu suvremenih umjetničkih i multimedijskih praksi. Eikonoise u svojem izrazu teži izvornosti, slučaju i originalnosti, a prošle je godine objavio svoj debitantski album Immanens na kojem je predstavio svoj petnaestogodišnji rad i rezultat uspješne suradnje s brojnim međimurskim glazbenicima.

Osoba koja stoji iza ovog projekta je umjetnik i akademski slikar, Bojan Miljančić. Osim slikarstva bavi se pedagoškim radom, ilustracijom, audio-video produkcijom i glazbenom produkcijom. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama, a dobitnik je nagrada i priznanja i u svojem pedagoškom radu. U svoj multimedijalni projekt Eikonoise redovito uključuje vrsne domaće i inozemne glazbenike i umjetnike.

Bojan Miljančić performans najavljuje citatom: Trajanje nema neposredene snage; stvarno vrijeme postoji jedino u izdvojenom trenutku, u cijelosti pripada aktualnosti, radnji, sadašnjosti. Pa ipak, biće je mjesto odjekivanja ritmova trenutaka i, kao takvo, moglo bi se reći da ima prošlost kao što kažemo da jeka ima neki glas. Ali ta je prošlost tek sadašnja navika i to sadašnje stanje prošlosti samo je još jedna metafora. Zapravo, smatramo da navika nije upisana u neku materiju, u neki prostor.

Može jedino biti riječ o nekoj posve zvučnoj navici koja, vjerujemo, ostaje posve relativna. Navika za koju smatramo da je misao, odveć je prozračna da bismo je registrirali, odveć nestvarna da bi počivala u materiji. Ona je igra koja se nastavlja, glazbena fraza koja se mora ponoviti zbog toga što je dio simfonije u kojoj igra neku ulogu. Barem ćemo na taj način pokušati, pomoću navike, pomiriti sadašnjost i budućnost. ”(G. Bachelard).

Ovog tjedna, u četvrtak u 17 sati na Facebook stranici zgrade Scheier svi zainteresirani mogu uživo pratiti i Javni razgovor o aktivnom gledanju filmova koji će voditi koordinatorica umrežavanja, javnih razgovora i edukacija na projektu Nove prakse, Valentina Nedeljko te filmski kritičar Nino Kovačić koji je ujedno i autor programa Pametno oko koji će se u okviru projekta Noe prakse održavati u lipnju ove godine.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine. 

(v.n.)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja