Međimurje Press
Najave

Posljednja Frundova seansa!

Zadovoljstvo nam je obavijetiti Vas da će se

u nedjelju, 7. veljače 2021. u 20 sati u Kazalištu Mala Scena

i u prijenosu online uživo kao nova predstava u ponudi

Online kazališta uživo

održati svečana 100. izvedba predstave

Molimo Vas da nam, ukoliko želite popratiti svečanu 100. izvedbu, javite želite li predstavu gledati uživo u Kazalištu Mala scena

ili online uživo u prijenosu.

Također Vas molimo da u kulturnim rubrikama najavite svečanu 100. izvedbu i ujedno prvu online uživo izvedbu ove predstave.

Kazalište Planet Art

O Online kazalištu uživo:

Online kazalište uživo od listopada 2020. uživo streamingom s četiri kamere i profesionalnim ozvučenjem, prilagođene tv mediju prenosi kazališne predstave, a ovaj novi format sami gledatelji su nazvali ‘kazališnim filmom’.

‘Posljednja Freduova seansa’ je, nakon ‘Velike Zvjerke’, Tko je ovdje lud?’ i ‘Ritine škole’ četvrta predstava u repertoaru Online kazališta uživo.

MARC ST. GERMAIN: POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA

Sigmund Freud: Marko Torjanac

C. S. Lewis: Franjo Dijak

Prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac

Kostimografija: Đurđa Janeš

Izbor glazbe: Milorad Stranić

Oblikovanje svjetla i zvuka: Damir Rončević

Dizajn: Tomislav Veltruski

Fotograf: Mladen Pobi

Premijera: 13. prosinca 2015., DK Gavella

O predstavi:

Godina je 1939. Europa je u kaosu drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ C. S. Lewisa.

U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma, ateist Freud i vjernik Lewis sukobljavaju se oko velikih pitanja:

Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova…? Zbog čega opstaje zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose…? I na koncu – što nas određuje kao ljude?

Germainova drama ‘Posljednja Freudova seansa’ intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.

Predstava je nastala prema tekstu višestruko nagrađivanog američkog dramskog pisca, poznatog po dramama povijesne fikcije, Mark St. Germaina, a 2011. dobila je i nagradu Off Broadway Alliance-a kao najbolja predstava na Broadwayu.

Hrvatska postava osvojila je također više nagrada od kojih izdavajamo Nagradu Fabijan Šovagović Marku Torjancu za ulogu Freuda na 23. Festivalu glumca u Vinkovcima 2016. godine te nagrade Joakimov prsten Marku Torjancu i Franji Dijaku za najbolja glumačka ostvarenja na 12. Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFrest u Kragujevcu 2017. godine kao i nagrade Zlatna Murva Marku Torjancu za najbolju ulogu te za najbolju predstavu u cjelini na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2016. godine.

NAGRADE I NOMINACIJE

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na 23. Festivalu glumca 2016.

Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Pod Murvom u Skradinu 2016.

Nagrada za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na festivalu Pod Murvom u Skradinu 2016.

Nominacija za najbolju mušku ulogu Franji Dijaku za Nagradu hrvatskog glumišta 2016.

Nagrada Joakimov prsten Marku Torjancu i Franji Dijaku za najbolje uloge na Međunarodnom festivalu JoakimInterFest 2017. u Kragujevcu.

IZ KRITIKA

‘Bezvremenski tekst i parada glumačkog umijeća’

‘Marko Torjanac opet nam je na hrvatske pozornice postavio odlično, bezvremensko djelo.’

‘Obojica glumaca u međusobnom nadigravanju čine bit Seanse. Odlično se prepoznaju i nadopunjuju.

Bojana Radović, Večernji list

‘Tako tešku temu i briljantan, svevremen i aktualan tekst mogu iznijeti samo najbolji i kazalištu, umjetnosti i dubinskim egzistencijalnim pitanjima najposvećeniji glumci.’

‘U stalnom verbalnom nadmetanju i međusobnoj suigri moćan a nježan Marko Torjanac kao dosljedan Freud izgubljenih iluzija i Franjo Dijak kao nježan a moćan oksfordski profesor s osobnom tajnom publici nude pravi redateljski i glumački užitak.’

‘Torjanac je izvrsno i za glumce i publiku tečno, precizno i plastično preveo tekst i sam ga režirao.

Izvrsno vodi cijeli intelektualni dvoboj kao Sigmund Freud, pokazujući unutarnju snagu slavnoga psihoanalitičara, ali i vlastitu glumačku moć.’

Mira Muhoberac, Kazalište.hr

‘Iza naizgled jednostavne rasprave skriva se precizan režijski i dramaturški mehanizam. Tu se ne radi o pukom prepucavanju oko postojanju Boga, već o smirenoj i kulturnoj raspravi dvojice intelektualaca protkanoj humorom, raspravi kakva nedostaje u našem društvu.’

‘Predstava koja će, zahvaljujući osebujnoj energiji glumaca, gledatelja s lakoćom preseliti u Freudov londonski dom.’

‘Franjo Dijak je u potpunosti ušao u ulogu mladog strastvenog pisca dok Torjanac, uz realistično portretiranje Freudova zdravstvenog stanja, briljira u ironičnim komentarima na račun mladog Lewisa.

U predstavi je najvažnija upravo njihova zajednička energija.’

Marko Vrančić, Ziher.hr

‘Odlični glumci u redateljski fino vođenom duelu raspravljaju ozbiljno i uvažavajući onog drugog. Zato mi je bilo osvježenje slušati i gledati kako dva pametna čovjeka razgovaraju o nečem ozbiljnom i važnom.’

‘Vrlina je otvaranje ozbiljne teme i ozbiljnog razgovara o Bogu na profesionalnoj kazališnoj sceni koja na taj način ne govori već gotovo stotinu godina. Ja bih je najradije i treći put gledala. I zato je svesrdno preporučujem.’

Sanja Nikčević, Bitno.net

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja