Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 14. do 21. rujna 2022. godine!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 17. i 18.9. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
  • DC Liga super ljubimaca (DC League of Super-Pets)

Animirani; Uloge/Glasovi: Jan Kerekeš, Hrvoje Klobučar, Ksenija Marinković, Katarina Maridazza, Zoran Pribičević, Alen Liverić, Aleksandra Naumov, Borna Galinović, Boris Barberić

Ljubimce predvodi Supermanov voljeni pas Krypto. Njih su dvojica nerazdvojni prijatelji, koji dijele super-moći i zajedno se bore protiv kriminala u Metropolisu. Kada Supermana i ostatak Lige pravde otmu, Krypto mora uvjeriti ofucanu ekipu iz skloništa za životinje – psa Acea, svinju PB-ja, kornjaču Mertona i vjevericu Chipa – da ovladaju svojim novonastalim moćima i pomognu mu spasiti otete superjunake. Aceu se nikako ne sviđa ideja super-psa – no to će se brzo promijeniti kad upozna Batmana.

  • 17. i 18.9. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Dvostruka prijevara (Decision to Leave)

Drama, misterij; Uloge: Tang Wei,Park Hae-il

Novi film velikog južnokorejskog redatelja Parka Chana Wooka (Oldboy, Stoker, Sluškinja) dobitnik je nagrade za najbolju režiju na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu. Riječ je o kriminalističkoj drami, ali i romantičnom noiru, o policijskom detektivnu Hae-joonu (Park Hae-il) zaduženom da istraži tajanstvenu smrt muškarca koji je pao s planinskog vrha. Sumnju oko okolnosti stradavanja, unatoč alibiju, izaziva i neobično ponašanje pokojnikove supruge Seo-rae (Tang Wei), prema kojoj detektiv tijekom istrage počinje razvijati osjećaje. Majstorska i blistava ljubavna priča, obavijena misterijom neobičnog ubojstva, još je jedan u nizu fascinatnih i izvrsno režiranih filmova Parka Chana Wooka koji i ovog puta vodi dvostruku igru sa žanrovskim granicama, vješto manevrirajući njihovim postulatima u stvaranju upečatljivog autorskog filma. 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 9.10.2022., IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE

U prostoru Muzeja Croata insulanus, može se razgledati izložba djela Ivana Lackovića Croate, pod nazivom „Od šume do oblaka//šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja“. Ivan Lacković Croata, (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih i obiteljskih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze. Program obilježavanja 90 godina rođenja Ivana Lackovića Croate započeo je u mjesecu lipnju stručnim skupom Ivan Lacković Croata – Vizija budućnosti u tragovima prošlosti  u Galeriji Ivan Lacković Croata u rodnim mu Batinskama, a nastavljen je izložbom u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te uskoro u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u Prelogu. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 9. listopada 2022. godine. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Grada Preloga.

DOGAĐANJA 

  • 16. 9.2022., PETAK U 19 SATI, KONCERT GITARSKOG DUA COULÉA 

Dom kulture Grada Preloga, ugostit će, u petak 16. rujna, s početkom u 19 sati Gitarski duo Coulé. Koncert će se održati u prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a ulaz je besplatan. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Gitarski duo Coulé, kojeg čine Morana Pešutić i Tomislav Vasilj, nastao je 2014. godine iz želje promicanja repertoara za dvije gitare i populariziranja gitarskog sastava (dua) koji je slabo zastupljen u Hrvatskoj. Duo je do sada ostvario značajne izvedbe na pozornicama Hrvatske, a svakako su za izdvojiti onaj na Zagrebačkom gitarističkom festivalu, Youngmasters festivalu u Samoboru, u Šibenskom kazalištu, u sklopu koncertne sezone grada Gospića te na kulturno-književnoj manifestaciji „S Tinom u Vrgorcu“. Morana Pešutić započela je sate gitare s osam godina pod vodstvom Vesne Faullend Heferer u Samoboru, a potom nastavila školovanje kod Ivane Troglic. Gitaru je stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka, nakon čega je upisala poslijediplomski studij na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu kod Zorana Dukića. Magistrirala je 2009. godine, a tijekom studija pohađala je brojne seminare uglednih profesora gitare iz Hrvatske i inozemstva. Tomislav Vasilj započeo je glazbeni studij u Glazbenoj školi Ivana Zajca u klasi profesora Josipa Burjana. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja kod Alemke Orlić u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, a nakon trećeg razreda upisuje studij gitare na Hochschulle für Musik und darstellende Kunst u Grazu, Austrija. Godine 1988. magistrirao je na istom sveučilištu pod mentorstvom Martina Mysliveceka. Sudjelovao je na brojnim seminarima koje su vodili poznati profesori gitare (A. Pierri, A. Carlevaro, T. Offermann, P. Steidel…). Od 1999. godine radi kao profesor gitare u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

NAJAVE  

  • 25.09. DO 2.10.2022., DVADESET I SEDMI TJEDAN ŽUPNOG CARITASA 

Dvadeset i sedmi po redu, Tjedan župnog Caritasa, u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog te župnog Caritasa, održat će se ove godine, od 25. rujna do 2. listopada. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“. Niz zanimljivih događanja održat će se u sklopu Tjedna župnog Caritasa. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života. Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. U suradnji sa Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom Grada Preloga, na Trgu Slobode ispred Doma kulture te na Trgu sv. Jakoba, u subotu, 1. listopada prijepodne, organiziraju se Dani kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. 

  • 01.10.2022., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE 

Prelog će i ove godine ugostiti manifestaciju pod nazivom Dani kruha i zahvale. U Prelogu se ova manifestacija tradicionalno održava, uz Tjedan župnog Caritasa. Ove će se godine Tjedan župnog Caritasa održati od 25. rujna do 2. listopada. Turistička zajednica Grada Preloga organizira Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 1. listopada od 8 sati ujutro, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga. Ove se godine vraća i tradicija kuhanja kotlića te se sve udruge koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću, također pozivaju da se prijave. 

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo Vas da svoj dolazak u sudjelovanje na manifestaciji Dani kruha i zahvale, u subotu 1. listopada, potvrdite mailom ili telefonom, do srijede, 26. rujna 2021. godine na: e-mail: tz@prelog.hr ili tel.: 099 711 6995. 

  • 02. 10.2022., KONCERT ANSAMBLA „CAMERATA KILKENNY“, U SKLOPU OVOGODIŠNJIH VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI 

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela T. Cecchinia, A. Corellia, G.P. Telemanna, F. Geminiania, G.F. Handela. 

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

(žs)

 

 

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja