Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 16. do 23. studenoga 2022.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

19. I 20.11.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

Tuljani specijalci (Seal Team)

Animirani; Uloge/Glasovi: Mladen Vujčić, Božidar Peričić, Kristina Gami, Goran Vrbanić, Matija Prskalo, Hrvoje Perc

Nakon što je izgubio svoju najbolju prijateljicu, neustrašivi tuljan Quinn okuplja nestašnu ekipu koja će morskim psima uzvratiti udarac, angažirajući iskusnog ratnika Claggarta i njegov vojni um koji će mu pomoći u obuci njihovih prijatelja tuljana. Quinn i njegov tim ubrzo počinju koristiti sve lukave trikove i svježe ideje kako bi obranili svoj dio mora od svojih uvijek gladnih protivnika i konačno dokazali da tuljani nisu samo hrana za morske pse!

19. I 20.11.2022., NEDJELJA U 19 SATI

Ekstremni uspon (Summit Fever)

Drama, sportski; Uloge: Ryan Phillippe, Freddie Thorp, Hannah New, Mathilde Warnier, Laura Ferries, Gianmarco Saurino

Hrabar san da se popnu na tri najizazovnije planine na svijetu uskoro se pretvori u zastrašujuću noćnu moru za grupu prijatelja kada ih smrtonosna oluja zarobi u blizini vrha i odsiječe svaku nadu u spas. Budući da su izgledi protiv njih, prijatelji su prisiljeni vjerovati jedni drugima kako bi se spasili na bilo koji način.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

DO 25.11.2022., IZLOŽBA „NEUSTRAŠIVE ŽENE“

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda, Ivanić-Grada i Virovitice, izložba “Neustrašive žene” nastavlja svoje putovanje i može se razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

U ovom kontekstu ističemo neustrašivu Preločanku, Štefanija Puretić rođena je 2. srpnja 1922. godine u Prelogu. Diplomirala je 1945. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Utemeljiteljica je i šefica prve dječje dermatologije u jugoistočnoj Europi (Zagreb, 1950.), a na upravljačkoj dužnosti bila je do 1981. godine. S mužem je 1962. godine otkrila urođeni genetski sistemski poremećaj koji je u svjetskoj dermatologiji poznat kao “Sindrom Puretić”. Dobitnica je brojnih nagrada i odlikovanja: “Pavao Ćulumović” za unapređenje znanosti u Hrvatskoj (1972.), “The Marie Curie Award” međunarodnog Biografskog centra Sveučilišta u Cambridgeu, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (2012.). Umrla je 17. siječnja 2015. godine. Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti portret Štefanije Puretić čija je autorica poznata hrvatska ilustratorica Sanja Pribić.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 25. studenog 2022.

16.11.2022., SRIJEDA U 19 SATI, „MIC PO MIC“, PREDAVANJE O POVIJESTI MAČAKA

Vrijeme provedeno s mačkom nikad nije izgubljeno.“ Sigmund Freud

Prvi nam je „mijau“ uputila prije više od 10.000 godina, na području Bliskog istoka. Od tog trenutka na dalje ova životinja zajedno s nama korača kroz povijest, a mi joj se ne prestajemo čuditi. Mnogo je toga prošla u društvu čovjeka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojem se ubrzo snašla kao kućni ljubimac.

Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode, ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla i u modernoj umjetnosti, književnosti, a nešto kasnije i u animiranom fimu i stripu.

Bojali su je se Aleksandar Veliki, Džingis – Kan, Hitler i Mussolini, a voljeli je Katarina Velika, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, John Lennon i Freddie Mercury. Danas je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu koja mu prede u krilu.

Tiho ukorak s nama zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka. Želite li doznati što se sve o njoj pričalo, kako smo je kroz vrijeme percipirali, zašto joj nismo vjerovali i kako smo je na koncu prigrlili…..? Doznajte u priči The Dark Storytellera „Mic po Mic – povijest mačaka“ u srijedu, 16.11. u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

DOGAĐANJA

17. I 18.11.2022., OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog obilježit će 17. studenog 2022. godine (ČETVRTAK) u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu. Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine.

Nakon paljenja svijeća, u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, u četvrtak 17. studenog, s početkom u 18 sati, održat će se predstavljanje knjige „Prelet za Hrvatsku“, autora Danijela i Snježane Borović. 4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Tim je Borovićevim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Na sam praznik, u petak, 18. studenoga, u 7 sati, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, služit će se sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje. Nakon svete mise, u 8 i 30 sati, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, položit će cvijeće i upaliti svijeće ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja