Međimurje Press
Najave

Tjedna događanja u Prelogu!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 23.9. 2022., PETAK U 18 SATI
  • Marijina zemlja (Tierra di Maria)

Dokumentarno igrani; Uloge: Clara Cotelo, John Bruchalski, Silvia Buso

Redatelj Cotelo u liku tajnoga agenta putuje svijetom u potrazi za ljudima i njihovim svjedočenjima o duhovnim susretima s Blaženom Djevicom Marijom, koji su im promijenili živote. Put kroz mnoge zemlje i njihova marijanska svetišta dovodi na kraju redatelja i u Međugorje, mjesto, iako jedva vidljivo na zemljovidu, iznimno za mnoge koji u filmu svjedoče o promijeni svojih života.

  • 24. i 25.9. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
  • Put oko svijeta u 80 dana (Around the World in 80 Days)

Animirani, avantura, komedija; Uloge/Glasovi: Mirela Brekalo Popović, Ana Magud, Janko Rakoš, Sanja Marin Ožbolt, Slavko Juraga, Robert Ugrina, Dora Jakobović, Lana Blaće, Ivan Vukelić, Lovro Juraga, Nikola Podkrajac

Obiteljska avantura temeljena na istoimenom romanu i nezaboravnom klasiku velikog Julesa Vernea, koji nas je naučio o zemljopisu više nego svi atlasi zajedno, i koji dan-danas osvaja i nadahnjuje sve uzraste čitatelja. Simpatični minijaturni Passepartout je mladi znanstvenik koji oduvijek sanja o tome da postane veliki istraživač. Jednog dana, on se susreće s Phileasom, žapcem koji prihvaća okladu da će u 80 dana obići svijet. Iskoristivši životnu priliku u kojoj će obići niz egzotičnih zemalja, Passepartout kreće sa svojim novim prijateljem u ludu i uzbudljivu avanturu punu obrata i iznenađenja.

  • 24.i 25.9. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Ne brini draga (Don´t Worry Darling)

Triler; Uloge: Florence Pugh, Harry Styles, Olivia Wilde, Gemma Chan, KiKi Layne, Chris Pine

Alice (Florence Pugh) i Jack (Harry Styles) sretni su što žive u idealiziranoj zajednici Victory, eksperimentalnom gradu kompanije u kojem žive muškarci koji rade za tajni projekt Victory i njihove obitelji. Društveni optimizam iz 1950-ih koji je zagovarao njihov izvršni direktor Frank (Chris Pine) – korporativni vizionar i motivacijski životni trener – usidrava svaki aspekt svakodnevnog života u tijesno povezanoj pustinjskoj utopiji. Dok muževi svaki dan provode u sjedištu projekta Victory, radeći na “razvoju progresivnih materijala”, njihove žene – uključujući Frankovu elegantnu partnericu, Shelley (Gemma Chan) – svoje vrijeme provode uživajući u ljepoti, luksuzu i razvratu svoje zajednice. Život je savršen, a kompanija zadovoljava potrebe svakog stanara. Sve što traže zauzvrat je diskrecija i neupitna predanost cilju pobjede. Ali kada se počnu pojavljivati pukotine u njihovom idiličnom životu, otkrivajući bljeskove nečeg mnogo zlokobnijeg što se krije ispod atraktivne fasade, Alice se ne može ne preispitati što tačno rade u Victoryju i zašto. Koliko je Alice spremna izgubiti da bi razotkrila što se zapravo događa u ovom raju?

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 9.10.2022., IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE

U prostoru Muzeja Croata insulanus, može se razgledati izložba djela Ivana Lackovića Croate, pod nazivom „Od šume do oblaka//šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja“. Ivan Lacković Croata, (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih i obiteljskih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze. Program obilježavanja 90 godina rođenja Ivana Lackovića Croate započeo je u mjesecu lipnju stručnim skupom Ivan Lacković Croata – Vizija budućnosti u tragovima prošlosti  u Galeriji Ivan Lacković Croata u rodnim mu Batinskama, a nastavljen je izložbom u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te uskoro u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u Prelogu. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 9. listopada 2022. godine. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Grada Preloga.

DOGAĐANJA

  • 16. do 23.9.2022., DEVETI DANI KALMANA MESARIĆA 

I ove godine, deveti puta po redu, Dani Kalmana Mesarića donose i ove godine zanimljiv i raznovrstan program. Dani Kalmana Mesarića pokrenuti su 2014. godine, a motivacija za pokretanje bila je prije svega upoznavanje s Kalmanom Mesarićem i njegovim djelima te afirmacija Kalmanova svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu iz pučke poetike. Ove će se godine održati PUB kviz sa učenicima Osnovne škole Prelog, pričati o romanu „Poker Baltara Bodora“ u Srednjoj školi Prelog, gdje će se održati i niz radionica, koje će voditi glumac Andro Damiš. Ove se godine Dani Kalmana Mesarića održavaju od 16. do 23. rujna, nositelj ovog projekta je Kazališna scena Kalmana Mesarića, voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

  • 25. 9. do 2.10.2022., DVADESET I SEDMI TJEDAN ŽUPNOG CARITASA 

Dvadeset i sedmi po redu, Tjedan župnog Caritasa, u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog te župnog Caritasa, održat će se ove godine, od 25. rujna do 2. listopada. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“. Niz zanimljivih događanja održat će se u sklopu Tjedna župnog Caritasa. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života. Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. U suradnji sa Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom Grada Preloga, na Trgu Slobode ispred Doma kulture te na Trgu sv. Jakoba, u subotu, 1. listopada prijepodne, organiziraju se Dani kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl.

NAJAVE

01.10.2022., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE   

Prelog će i ove godine ugostiti manifestaciju pod nazivom Dani kruha i zahvale. U Prelogu se ova manifestacija tradicionalno održava, uz Tjedan župnog Caritasa. Ove će se godine Tjedan župnog Caritasa održati od 25. rujna do 2. listopada. Turistička zajednica Grada Preloga organizira Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 1. listopada od 8 sati ujutro, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga. Ove se godine vraća i tradicija kuhanja kotlića te se sve udruge koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću, također pozivaju da se prijave. 

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo Vas da svoj dolazak u sudjelovanje na manifestaciji Dani kruha i zahvale, u subotu 1. listopada, potvrdite mailom ili telefonom, do srijede, 26. rujna 2021. godine na: e-mail: tz@prelog.hr ili tel.: 099 711 6995. 

  • 02. 10.2022., KONCERT ANSAMBLA „CAMERATA KILKENNY“, U SKLOPU OVOGODIŠNJIH VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI 

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellia, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinia te Georgea Friedricha Händela. 

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja