Međimurje Press
Najave

Vikend izvješće međimurske policije!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Evidentirane tri teške krađe i pet krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe i pet krađa. Materijalna šteta kod jedne krađe procjenjuje na više od tisuću kuna.

Izdvajamo: 

  • Teška krađa u Maloj Subotici

Između 24. i 26. kolovoza 2022. godine u Maloj Subotici, Ulici Alojzija Stepinca, nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari te ukrao razni nakit i ručni sat, vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. 

Na temelju dosadašnjih iskustava te u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite.

Nekoliko korisnih savjeta:

  • novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu/kući, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja),
  • fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska,
  • zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe),
  • ključ od stana/kuće ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima već ga ostavite osobi od povjerenja koja će ga moći češće obići,
  • nemojte razglasiti svima da uskoro putujete te ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (FACEBOOK, TWITTER i sl.),
  • organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i propagandnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove,
  • kada odlazite na duže vrijeme ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”,
  • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
  • spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti da lakše provale,
  • adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja,
  • ne zaboravite uključiti alarmni sustav, ako ga posjedujete.

I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje prethodno spomenutih mjera samozaštite je besplatno, kao i savjet policije.

Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu, odmah to prijavite policiji na broj telefona 192.

Više o preventivnim o samozaštitnim mjerama saznajte na poveznici PREVENCIJA . 

  • Krađa iz podrumskih prostorija u Palinovcu 

U  petak 26. kolovoza 2022. godine u jutarnjim satima u Palinovcu, nepoznati počinitelj je ušao u nezaključani podrum obiteljske kuće gdje je iz ledenice ukrao nekoliko desetaka kilograma smrznutog mesa.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Jurovčak – građanin dragovoljno predao razna eksplozivna sredstva

U petak, 26. kolovoza 2022. godine u Jurovčaku, prilikom čišćenja tavanskih prostorija kuće, 42-godišnjak je pronašao dvije ručne bombe, dva topnička streljiva call. 20 mm i dva streljiva call. 12,7 mm.

Na mjesto događaja izašao je policijski službenik protueksplozijske jedinice i izuzeo eksplozivna sredstva, koja je do uništenja pohranio u skladište Policijske uprave međimurske.

I nadalje pozivamo gađane, ako u svojim domovima posjeduju bilo kakva eksplozivna sredstva, oružje, streljivo i sl., mogu ih dragovoljno i bez sankcija predati pozivom na broj telefona 192. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti takva sredstva, uz zajamčenu anonimnost i diskreciju.

Građani koji dragovoljno predaju oružje, streljivo i druga minsko eksplozivna sredstva, neće snositi nikakve prekršajne i kaznene sankcije, dok dragovoljna predaja nije vremenski ograničena.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Evidentirano šest prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su ukupno dvije prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom, dok se za drugu prometnu nesreću čeka kvalifikacija ozljeda.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepoštivanje prednosti prolaska – dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda nije utvrđena.

INFORMACIJA

  • Provedena akcija „Alkohol“

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su u noći s 27. na 28. kolovoza 2022. godine u vremenu od 19,00 do 2,00 sata, proveli akciju „Alkohol“.

Tijekom poduzimanja pojačanih mjera i radnji utvrđeno je ukupno 10 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

— četiri prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to

– od 1,00 g/kg do 1,50 g/kg –  jedan prekršaj,

– iznad 1,50 g/kg – tri prekršaja,

– četiri prekršaja nekorištenja sigurnosne kacige (od čega tri prekršaja vozača osobnih    prijevoznih sredstava i jedan prekršaj vozača mopeda),

– jedan prekršaj isteka važenja prometne dozvole za više od 15 dana,

– jedan prekršaj nekorištenja sigurnosne sjedalice/postolja za dijete.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,29 g/kg, utvrđena je u nedjelju 28. kolovoza u 00.10 sati u Šenkovcu, Ulici Maršala Tita, kod 58-godišnjeg vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka.

Tijekom akcije zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom koja se dogodila u subotu, 27. kolovoza 2022 godine oko 22,20 sati na raskrižju kolnika državne ceste D20 i županijske ceste 2022 (Orehovica – Mala Subotica). Uzrok nesreće je oduzimanje prednosti prolaska.

Za vrijeme provođenja akcije nije bilo zadržanih ili uhićenih osoba u prometu.

  • Preventivno-represivna akcija „Nepostupanje po prometnim znakovima”

U petak, 26. kolovoza 2022. godine policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće proveli su preventivno-represivnu akciju „Nepostupanje po prometnim znakovima“. 

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno pet prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

  • nepostupanje po prometnim znakovima – dva prekršaja,
  • prekršaji na prijelazu ceste preko željezničke pruge – dva prekršaja,
  • prekoračenje dopuštene brzine – jedan prekršaj

Prilikom provođenja akcije nisu evidentirani počinitelji prometnih prekršaja u povratu, niti je bilo zadržanih ili uhićenih osoba u prometu.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Danijela Turk

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja