medjimurjepress@gmail.com

Napustio nas je Ivica Procaj

“SMIJEH I SUZE NA NIŠANU”

Gornji naslov posljednje je izdanje u naknadi MH Ogranka Čakovec koju je Ivica  napisao i promovirao 24. svibnja 2017.godine.

Ivica Procaj čovjek je koji nas je zadužio kroz Domovinski rat i našu slobodu, isto u kao i njegova obitelj (osobito pokojni brat Vjekoslav). Svi imamo moralnu obavezu da predstavimo rad tih ljudi. Knjiga je pisana na dokumentarni način kao ratni dnevnik kroz realističke i sociološke elemente-rekao je tada u uvodu prof. Ivan Pranjić.

  • Svoju prvu knjigu poezije objavio sam 1985, drugu također u poeziji 2002, dok je ova treća knjiga pisana u prozi kao ratni roman. Na knjigu me ponukala situacija u kojoj u zaborav odlazi Domovinski rat. Naslov knjige nastao je u sjećanju na kiše metaka koje su bili sastavnica mog braniteljskog staža i koje su same po sebi crnilo. Smijeh u naslovu knjige, dodatak je nekim događanjima kada je taj, tada rijetki čin, stvarao određeno zadovoljstvo i podizao moral mojih suboraca. Iznio sam istinu i to je najveća vrijednost moje knjige kao i sve one koji su branili našu državu” – istaknuo je Ivica Procaj.

Preminuo je u svojoj 65 godini života u Čakovcu, skromno i tiho kao što je živio. Rekli bi, napušten od svih, često sjedeći na klupici u parkiću tražeći koju kunu. Jedan od onih rijetkih koji nikada nije tražio nadoknadu za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

U  jednom razgovoru za Međimurje Press rekao je: Vidio sam tko je sve dobio, a nije po ničemu zaslužio mirovinu, tko je tražio povlastice, vidim one u Zagrebu. Ja se za to nisam borio. Borio sam se čista i poštena srca za Hrvatsku. Cijeli život živim pošteno, imam karakter i ponosan sam na sebe. Neki od njih danas mi se podsmijehuju, a iz rata su izvukli sve za svoju korist. Ja sam domoljub, ali onaj iskreni i takav ću ostati. Ne želim privilegije!

Živio je od socijalne pomoći od 800 kuna.

Ivice Procaj, neka ti je laka međimurska zemljica.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*