Napustio nas je Ivica Procaj

“SMIJEH I SUZE NA NIŠANU”

Gornji naslov posljednje je izdanje u naknadi MH Ogranka Čakovec koju je Ivica  napisao i promovirao 24. svibnja 2017.godine.

Ivica Procaj čovjek je koji nas je zadužio kroz Domovinski rat i našu slobodu, isto u kao i njegova obitelj (osobito pokojni brat Vjekoslav). Svi imamo moralnu obavezu da predstavimo rad tih ljudi. Knjiga je pisana na dokumentarni način kao ratni dnevnik kroz realističke i sociološke elemente-rekao je tada u uvodu prof. Ivan Pranjić.

  • Svoju prvu knjigu poezije objavio sam 1985, drugu također u poeziji 2002, dok je ova treća knjiga pisana u prozi kao ratni roman. Na knjigu me ponukala situacija u kojoj u zaborav odlazi Domovinski rat. Naslov knjige nastao je u sjećanju na kiše metaka koje su bili sastavnica mog braniteljskog staža i koje su same po sebi crnilo. Smijeh u naslovu knjige, dodatak je nekim događanjima kada je taj, tada rijetki čin, stvarao određeno zadovoljstvo i podizao moral mojih suboraca. Iznio sam istinu i to je najveća vrijednost moje knjige kao i sve one koji su branili našu državu” – istaknuo je Ivica Procaj.

Preminuo je u svojoj 65 godini života u Čakovcu, skromno i tiho kao što je živio. Rekli bi, napušten od svih, često sjedeći na klupici u parkiću tražeći koju kunu. Jedan od onih rijetkih koji nikada nije tražio nadoknadu za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

U  jednom razgovoru za Međimurje Press rekao je: Vidio sam tko je sve dobio, a nije po ničemu zaslužio mirovinu, tko je tražio povlastice, vidim one u Zagrebu. Ja se za to nisam borio. Borio sam se čista i poštena srca za Hrvatsku. Cijeli život živim pošteno, imam karakter i ponosan sam na sebe. Neki od njih danas mi se podsmijehuju, a iz rata su izvukli sve za svoju korist. Ja sam domoljub, ali onaj iskreni i takav ću ostati. Ne želim privilegije!

Živio je od socijalne pomoći od 800 kuna.

Ivice Procaj, neka ti je laka međimurska zemljica.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*