Međimurje Press
Vijesti

Nezakonita trgovinama životinjama jedna od najunosnijih kriminalnih djelatnosti na svijetu

VIJESTI IZ STRASBOURGA

Procjenjuje se da se mjesečno među državama članicama EU-a trguje s oko 46.000 pasa, od kojih većina nije registrirana“, upozorila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) na zabrinjavajuće podatke o nezakonitom trgovanju životinjama govoreći na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Podaci pokazuju da je nezakonita trgovina životinjama među najunosnijim kriminalnim djelatnostima na svijetu, odmah nakon droge i oružja, a, osim zaštićenim i divljim životinjama, nezakonito se trguje i kućnim ljubimcima.

Mnogi od njih su bolesni, nisu cijepljeni i imaju krivotvorene ili uopće nemaju dokumente o podrijetlu, a životinje nerijetko umiru kratko nakon prodaje. Sve to negativno se odražava na javno zdravlje, dobrobit životinja i zaštitu potrošača.

Zato su identifikacija i registracija svih mačaka i pasa ključan nužni prvi korak u borbi protiv njihove nezakonite trgovine“, naglasila je zastupnica Glavak.

U zaključcima Vijeća iz prosinca prošle godine usvojenim tijekom finskog predsjedavanja, Vijeće je dodatno pozvalo Komisiju na procjenu potrebe za novim zakonodavstvom.

Zastupnica Glavak osvrnula se na hrvatsko dosta dobro uređeno zakonodavstvo kojim se propisuje obvezno označavanje pasa, dok je označavanje mačaka i pitomih vretica dobrovoljno. Podaci o označenim kućnim ljubimcima vode se u elektronskoj bazi podataka Ministarstva poljoprivrede Lysacan.

Naglasivši potrebu da se stane na kraj nezakonitoj trgovini kućnim ljubimcima, zastupnica Glavak poručila je da će se tako zaštititi i životinje, i unutarnje tržište Europske unije.

Link na Youtube video govora: https://youtu.be/DMpa8Q3Pq7g

cid:42572bbb-713a-4aec-9521-7ea8a3188246

Cabinet of MEP

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja