Međimurje Press
Vijesti

Nove „V“ skulpture na ulazima u Vukovar

Na četiri ulaza u Vukovar postavljene su nove „V“ skulpture izrađene prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića, a postavljene su na ulaze u grad ne samo kako bi uljepšale ulaze nego i kao trajni i vidljivi podsjetnik da se ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

Riječ je o već poznatome simbolu s plakata Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i značkama. Slovo „V“ je početno slovo imena Vukovar, ali i slovo koje su Hrvati tijekom Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake, s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede, međusobno se pozdravljajući, iskazujući pri tome svoje unutarnje stanje predanosti pobjedi i borbi za slobodnu državu. Grad Vukovar je najveća žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i konačni pobjednik jer je u njegovoj žrtvi i gubitku slomljena velikosrpska agresija te međunarodno priznata Republika Hrvatska kao samostalna država nakon punih 9 stoljeća.

Ukupni vizualni identitet čine 3D kvadrati u hrvatskim bojama crvenoj, bijeloj i plavoj jer su kvadrati osnovica hrvatskog povijesnog grba i određuju identitet hrvatske države. Križ na vrhu simbolizira vjeru, jednako kao što ju je simbolizirala krunica u Domovinskom ratu, ali i žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi se rodila Hrvatska.

(pj)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja