Međimurje Press
Vijesti

O tome se ne govori ili govori jako rijetko!

DJEČAK OD 11 GODINA IZ KURŠANCA KONZUMIRAO DROGU I ZAVRŠIO NA HITNOM LIJEČENJU U ČAKOVCU

Početak uporabe duhana, alkohola i psihoaktivnih droga obično se događaju u tijeku adolescencije, a mladi su, zbog specifičnosti razdoblja odrastanja, relativnog neiskustva te određene mladalačke sklonosti rizicima, najugroženija populacijska skupina za usvajanje i razvoj ovisničkoga ponašanja.

Djeca i mladi počinju uzimati droge iz najrazličitijih razloga: iz želje da se osjećaju odraslima, želje za uklapanjem i pripadanjem grupi, želje da se opuste i dobro osjećaju, želje za pobunom i riskiranjem, iz radoznalosti. Mnogi s drogama eksperimentiraju, odnosno uzmu ih samo da bi kušali, neki postaju povremeni ili redovni konzumenti, a kod nekih se razvija ovisnost.

Roditelji se često pitaju kako prepoznati da njihovo dijete uzima droge i što učiniti kad se takav problem pojavi. Znakovi koji upozoravaju da je moguće da dijete ima ozbiljnijih problema s uzimanjem sredstava ovisnosti, danas su zasigurno spoznali roditelji dječaka od 11 godina iz Kuršanca koji je u romskom naselju konzumirao drogu (najvjerojatnije Galaxy).

Nažalost uz sve edukativne napore zajednice (koji su definitivno samo deklarativni), nitko ne poduzima ništa da se takve tragedije spriječe. Čak što više, takvi i slični slučajevi se prešućuju, uz sve spoznaje o sve većem prisustvu droge ne samo u Hrvatskoj, već i Međimurju, i ovdašnjoj romskoj zajednici.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja