Međimurje Press
Vijesti

Obilježena 25. obljetnica VRO „Bljesak“

Povodom Dana Međimurske županije a poglavito obilježavajući 25. obljetnicu VRO „Bljesak“ braniteljska delegacija kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih Čakovec, zapalila je lampione kao sjećanje na „Bljesak“, te još jedanput izrazila vječnu zahvalu svim poginulih i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Delegaciju su činili Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije Danica Pongrac Krhač, Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, Predsjednik zajednice Udruga HVIDR-a Međimurske županije Mladen Tkalčec i Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Međimurske županije Slobodan Novak.

Da se prisjetimo, vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije „Otkos 10“ iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije u kojoj je svoj veliki doprinos dao i nemali broj hrvatskih branitelja iz Međimurja. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a. VRO „Bljesak“ pokazala je da su Oružane snage RH spremne i sposobne same osloboditi svoj okupirani teritorij.

Obzirom na specifične okolnosti u kojima se nalazimo uslijed epidemije, poručujemo svima da ostanu doma, prate prigodni program HRT, te prema mogućnosti istaknu zastavu Republike Hrvatske.

Tekst i foto:

DRAŽEN TKALEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja