Međimurje Press
Vijesti

Obilježeno 30 godina od pogibije pripadnika „Roda“!

U organizaciji Udruge jedinice specijalne policije „Roda“ iz Varaždina, predstavnici Policijske uprave Međimurske, Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec danas su položili vijence i upalili svijeće u počast poginulih pripadnika „Roda“. Počast poginulim braniteljima odana je kod Spomen-obilježja poginulim i  nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, u Policijskoj upravi Međimurskoj te u Kuršancu.

Devetog studenog 1991. godine, u borbenoj akciji, kao pripadnici Specijalne jedinice policije “Roda“ život izgubili Željko Pongrac, Branko Kos i Vlado Štampar. Počast ovim čakovečkim braniteljima, pored predstavnika Udruge jedinice specijalne policije „Roda“, dali su i članovi obitelji poginulih, predstavnici Policijske uprave Međimurske na čelu s načelnikom Ivanom Sokačem, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga te pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić. U Kuršancu su podno spomen obilježja poginulom Branku Kosu, vijenac i svijeće položili predstavnici obitelji, udruge, Grada Čakovca te Mjesnog odbora Kuršanec predvođeni predsjednikom Sinišom Kregarem. Josip Varga tom je prilikom rekao da odavanjem počasti našim sugrađanima koji su poginuli braneći Hrvatsku, pokazujemo da ih nismo zaboravili, da njihova žrtva nije bila uzaludna te da je zahvaljujući i njima, naša zemlja danas dio demokratskog i slobodnog dijela svijeta.

Željko Pongrac rođen je 1964. godine, a početkom ratne 1991., pristupio je policiji. Bio je prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog sela u svibnju te godine. Kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“ iz Varaždina, borio se na vukovarskom ratištu. Početkom studenog sa svojom je jedinicom otišao u Đakovo, gdje je 9. studenoga, prilikom pokušaja proboja neprijateljskih linija, poginuo u selu Karadžićevo. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998., te su pokopani na čakovečkom groblju. Branko Kos također je rođen 1964., a u obranu zemlje uključio se na samom početku Domovinskog rata kao policajac u PU Varaždinskoj. I on je bio pripadnih „Roda“ te poginuo u istoj akciji pokušaja proboja neprijateljskih linija. Kos je pokopan u Varaždinu, a u Kuršancu mu je podignuto spomen-obilježje. Vlado Štampar je kao pripadnih specijalne policije u obranu uključen od početka. Već na proljeće i ljeto 1991. bio je u Ogulinu, Petrinji, Kostajnici te na kraju u Slavoniji. I on je sudjelovao u istoj akciji, no njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno niti je sa sigurnošću utvrđena njegova sudbina. Prije dvije godine na zahtjev obitelji proglašen je mrtvim.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je kapelan kapelanije Sv. Franje Asiškog vlč. Vjekoslav Vidaček, a molitvu pred spomen obilježjem u Kuršancu župnik župe svetog Nikole biskupa Novo Selo na Dravi vlč. Ivan Munđar.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja