Međimurje Press
Vijesti

Od Europske komisije 3.9 milijuna eura za slobodu medija i pluralizam

Europska komisija objavila je Poziv za podnošenje prijedloga za daljnju potporu prekograničnom istražnom novinarstvu, kao i za mapiranje i rješavanje problema kršenja slobode tiska i medija. Poziv će sufinancirati projekte u ukupnom iznosu od 3,9 milijuna eura. Prijave su otvorene od 20. studenog 2020. godine do 20. siječnja 2021. godine.

Izražavam zadovoljstvo povodom objave današnjeg poziva. Sloboda medija i pluralizam ključni su stupovi naše europske demokracije i preduvjeti otvorene i slobodne demokratske rasprave. Zbog toga je potrebno financirati projekte koji će pravno i praktično podržavati novinare u provođenju novinarskih istraga o aktualnim društvenim pitanjima“, izjavila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

Ovaj poziv ima za cilj pružiti pravnu i materijalnu potporu obuci istraživačkih novinara, promicanje dijeljenja sadržaja, zajedničko stvaranje i prevođenje novinarskih djela od općeg interesa te praćenje kršenja slobode tiska i medija kako bi se osiguralo da šira javnost i europske institucije dobiju pouzdane i sveobuhvatne informacije.

Europska komisija financirat će tri projektna područja

Europski mehanizam odgovora na kršenje slobode tiska i medija prvo je od tri projektna područja sufinancirana ovim pozivom. Ovaj mehanizam trebao bi ublažiti posljedice pogoršanja slobode tiska i medija u određenim državama članicama i zemljama kandidatima. Osigurat će sustavno praćenje kršenja slobode tiska i medija, učiniti takva kršenja vidljivima i pružiti pravnu i praktičnu podršku novinarima koji se suočavaju s prijetnjama. Provest će se u suradnji s europskim, regionalnim i lokalnim dionicima na polju slobode medija.

Drugo projektno područje odnosi se na fond za prekogranično istraživačko novinarstvo. Njime će se financirati novinarske istrage u koje su uključeni novinari iz najmanje dvije države članice, ističući tako pitanja od zajedničkog interesa za građane nekoliko država članica i jačajući europsku medijsku sferu.

U trećem projektnom području financirat će se istraživačko novinarstvo i sloboda medija u Europskoj uniji. Aktivnosti koje će se provoditi u okviru ovog područja bit će usmjerene na pružanje podrške neovisnom, suradničkom novinarstvu u državama članicama EU-a i na promicanju slobode medija i medijske raznolikosti. Također će pomoći u podizanju svijesti o važnosti slobode i kvalitete medija te etičkog novinarstva za demokraciju. Projekt bi trebao olakšati izgradnju zajednice medijskih profesionalaca i organizacija aktivnih na terenu.

Više informacija o javnom pozivu dostupno je na poveznici.

(Sunčana Glavak)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja