Međimurje Press
Vijesti

Odabrani Mladi ambasadori za prava djece i mladih

U okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova jedanaestoro mladih u dobi od 13 do 17 godina iz različitih krajeva Hrvatske odabrani su za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije. Tijekom svog mandata do kraja 2021. godine mladi ambasadori sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama na teme važne mladima. 

Među više od stotinu prijava, početkom ožujka, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH odabrali su 11 mladih ambasadora, a ostali će nastaviti svoj put kroz UNICEF-ov program za mlade pod nazivom ZABUM – Za budućnost mladih.

Kao predstavnici mladih odabrani su: Dominik Budimir, Aleksej Leon Gajica, Gabrijela Ivanjko, Ema Korotaj, Karla Mak, Gabrijela Papec, Borna Štiglec, Nina Topić, Borna Turalija, Barbara Vukas i Mihovil Vuksanović. Svih 11 kandidata istaknuli su se motivacijom, interesima i željom da budu glas svojih vršnjaka među donositeljima odluka te su kroz selekcijski proces pokazali zavidne komunikacijske i prezentacijske vještine te poznavanje trenutnih društvenih prilika i izazova. 

Za izabrane mlade ambasadore za prava djece i mladih EU-a održana je edukacija o dječjim pravima, institucijama EU-a i načinima donošenja odluka u EU, o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te prezentacijskim i komunikacijskim vještinama, kako bi bili spremni za svoj mandat.  

Osnovna ideja ovog projekta je potaknuti veći interes i uključivanje mladih u političke procese te im, kroz sudjelovanje na događanjima u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osigurati platformu na kojoj će moći govoriti o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, ali i ukazati na potencijalne prilike i mogućnosti. Uz navedene aktivnosti, planirana je i suradnja mladih s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, u ulozi savjetnika u razvijanju UNICEF-ovih programa za mlade – od dijeljenja vlastitih iskustava i stavova, predlaganja aktivnosti i tema za rasprave do predlaganja mogućih rješenja.

Prvo događanje s uključenim predstavnicima mladih, održano je 11. ožujka u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, gdje su mladi ambasadori raspravljali o načinima implementacije Ciljeva za mlade, odgovornostima u procesu implementacije, mogućim preprekama te razvoju indikatora za njihovo praćenje, kao i o Dijalogu EU-a s mladima. 

Zbog pandemije koronavirusa, ostale aktivnosti mladih ambasadora u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU privremeno su odgođene, a njihovo održavanje ovisit će isključivo o razvoju situacije s pandemijom, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji.

Restriktivniji način života na koji nas je primorao koronavirus, kao i potres koji je pogodio središnju Hrvatsku, potaknuo je mlade ambasadore na akcije kao odgovor na novonastalu situaciju. S ciljem prevencije širenja koronavirusa među svojim vršnjacima te očuvanja mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije, mladi su se ambasadori angažirali u širenju poruka putem online platformi UNICEF-a i ZABUM-a. Redovito dijele osobne priče o životu u izolaciji, iskustvu s nastavom na daljinu, šalju poruke o važnosti kritičkog razmišljanja i prepoznavanja lažnih vijesti tijekom infodemije, o borbi protiv ksenofobije, stigmatizacije i diskriminacije s ciljem smanjenja negativnog utjecaja pandemije na mentalno zdravlje mladih. Više o tome, može se pročitati ovdje: https://www.unicef.org/croatia/savjeti-za-mlade-o-koronavirusu.

Nadahnuti porukama mladih, Ured UNICEF-a za Hrvatsku poziva na razne akcije koje svatko od nas može poduzeti kao odgovor na pandemiju koronavirusa i njezinih posljedica:

  • Brinuti o mentalnom zdravlju

  • Učiti od kuće

  • Provjeravati kako su moji najdraži/najbliži

  • Držati socijalnu distancu, ali ostati povezani

  • Na društvenim mrežama dijeliti točne informacije

  • Slati ohrabrujuće poruke onima kojima je teško

  • Nazvati one koji su u izolaciji

  • Slušati glazbu, čitati knjige ili igrati igre

  • Jesti zdravo i vježbati

  • Pomagati braći ili sestrama u učenju i igrati se zajedno

  • Ne izlagati sebe ili druge riziku

  • Pokazati drugima kako ispravno prati ruke

  • Pratiti UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju na društvenim mrežama

  • Upozoravati ako prijatelji ili članovi obitelji dijele netočne informacije

  • Protiviti se stigmatizaciji i diskriminaciji

  • Ostati kod kuće i tako zaštititi sebe i druge.

Morana Tuškan

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja