Međimurje Press
Vijesti

Održana izvještajna Skupština DVD-a Mačkovec

U subotu 08.02.2020. održana je izvještajna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mačkovec.

Društvo danas ima ukupno 94 članova. Od tog broja, 64 članova starijih je od 18 godina. Struktura operativnog članstva prema vatrogasnim zvanjima je sljedeća: dva viša vatrogasna časnika I. klase, pet viših počasnih vatrogasna časnika, četiri vatrogasna časnika I. klase, četiri vatrogasnih časnika, pet vatrogasnih dočasnika I. klase, četiri vatrogasnih dočasnika, 21 vatrogasac I. klase, 11 ispitanih vatrogasaca i 8 člana bez temeljnog ispita. 12 članova postrojbe posjeduje važeća liječnička uvjerenja. Vatrogasna mladež ima 30 članova. U 2019. godini bilo je 350 podupirajućih članova.

Na osposobljavanju za zvanje vatrogasac I. klase sudjelovale su dvije članice i za specijalno zvanje za korištenje aparata za zaštitu dišnih organa tri člana operativne postrojbe. Svi kandidati uspješno su položili ispite i stekli spomenuta zvanja.

U prošloj godini izvršeno je ukupno 6 intervencija. Tri intervencije odnosile su se na gašenje požara privatnih gospodarskih objekata: dva puta spremišta za ogrjevni materijal i jednom na požar dimnjaka. Jedna intervencija se odnosila na rušenje drveća uz poljski put prema Novom Selu Rok zbog potencijalne opasnosti rušenja zbog eventualnog nevremena. Kao tehničku intervenciju bilježeno je i sudjelovanje operativnih članova u sklopu regulacije prometa na III. polumaratonu Zrinski koji se održao 28.04.2019. u Čakovcu. Krajem godine bili su domaćini javne vatrogasne vježbe u sklopu provođenja javnih vježbi VZG Čakovca. Vježba se odnosila na gašenje požara otvorenog prostora. Tijekom ljeta na dislokaciji na otoku Ugljanu u Kukljici sudjelovao je jedan član DVD-a Mačkovec: Goran Pfeifer.

Sredinom godine na poligon za vježbe vatrogasne mladeži i seniora postavljen je drugi stup s reflektorom. Poligon je time u cijelosti pokriven rasvjetom i dopušta vježbanje i u kasnijim večernjim terminima.

Od nove opreme u sklopu opremanja Društava VZG-a Čakovec nabavljena su: dva aparata za zaštitu dišnih organa s popratnom opremom, 10 opasača tip A, 10 nosača za tlačne cijevi, 4 para rukavica i 3 para čizmi.

Što se tiče natjecateljske sezone prvi dio DVD Mačkovec su na natjecanjima predstavljala odjeljenja mladeži. Na natjecanju mladeži Vatrogasne zajednice grada Čakovca u Mihovljanu 18.05.2019. sudjelovalo je jedno odjeljenje: mladež muški i osvojilo 4. mjesto. Na natjecanju mladeži Vatrogasne zajednice Međimurske županije u Palinovcu 25.05.2019. isto odjeljenje osvojilo je 15 mjesto.

Drugi dio sezone, na seniorskim natjecanjima, DVD Mačkovec predstavljala su dva odjeljenja: muški A i muški B. Na natjecanju Vatrogasne zajednice grada Čakovca u Kuršancu 30.06.2019. muški A osvojilo je 10. mjesto, a odjeljenje muški B 1. mjesto. Na natjecanju Vatrogasne zajednice Međimurske županije koje se održalo u Sivici 06.07.2019., odjeljenje muški A osvojilo je 11 mjesto, a odjeljenje muški B osvojilo je 6. mjesto.

Na kraju Skupštine dodijeljena su i uvjerenja, spomenice i diplome:

Počasni vatrogasni časnik:

Franjo Dobrović ,Vladimir Jambor

Specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa:

Albinu Kovačecu, Goranu Pfeiferu, Darku Zorkoviću

Spomenicu za:

20 godina djelovanja u vatrogastvu: Goran Dokleja, Daria Horvat, Srećko Sović

30 godina djelovanja u vatrogastvu: Krešimir Damiš, Dario Sklepić

Skupštini su se odazvali predsjednik VZMŽ, ujedno i zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved koji je pohvalio rad vatrogasnog društva posebno naglasivši rad s vatrogasnim pomladkom i mladeži, čestitao na postignutim uspjesima, te ukratko predstavio novi Zakon o vatrogastvu RH. Pohvale je uputio i predstavnik VMO Tomislav Toplek zahvalivši vatrogascima na svom trudu koji pružaju u osiguravanju vatrozaštite na području MO, te im posebno čestitao na radu s mladima. Vatrogasce je pozdravio i predsjednik vatrogasnih veterana VZMŽ Ivan Novak.

Skupštinu je pozdravio i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu i predsjednik podružnice umirovljenika Mačkovec Josip Lesjak. Na kraju, Skupštini se obratila i predsjednica udruge Sport za sve Mačkovec Vera Srša, te u svom obraćanju zahvalila vatrogascima na dobroj suradnji, te im zaželila puno uspjeha u daljnjem radu društva.

(m.m.)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja