Odzvonilo reklamnim pozivima

Potrošači koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju u svrhu promidžbe ili prodaje, bez prethodno pribavljenog pristanka, tzv. privole, od utorka se besplatno mogu upisati u javni registar za zaštitu potrošača ˝Ne zovi˝.
Registar je u operativni rad pušten danas u 12 sati, u nazočnosti predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i HAKOM-a.
Neželjene elektroničke komunikacije su propisane Čl. 107 Zakona o elektroničkim komunikacijama. Izravna promidžba i prodaja, uporabom automatskih elektroničkih komunikacijskih sustava, uključujući SMS i MMS poruke, dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu privolu fizičke osobe – pretplatnika ili korisnika usluga. 

Svako slanje promidžbenih SMS ili MMS poruka mora biti obavljeno s isključivo registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika.

Česti su primjeri kršenja navedenog članka Zakona putem slanja SMS poruka čiji je sadržaj neprimjeren djeci i maloljetnicima ili predstavlja promidžbu političkih stranaka.

Što učiniti ako Vam netko šalje promidžbene SMS ili MMS poruke protivno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, pogotovo ako je prikriven pošiljatelj?

Pošaljite prijavu na adresu elektroničke pošte nezeljeni.sms@hakom.hr . U prijavi navedite broj s kojeg ste primili poruku, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke iz kojeg je vidljivo da se radi o promidžbi. Ako imate mogućnost, ove informacije pošaljite kao sliku zaslona telefona koji prikazuje primljenu poruku te je priložite svojoj prijavi. Nakon provjere Vaše prijave, broj će biti blokiran u najkraćem mogućem vremenu.

(mp)
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*