Međimurje Press
Politika i društvoVijesti

Orban ponovno svojata Međimurje i druge dijelove Hrvatske

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na svojem Facebooku čestitku maturantima koji danas na maturi pišu povijest.

No, budući da se radi o Orbanu, ujedno i predsjedniku vladajuće stranke Fidesz ,čestitka nije bilo kakva, nego karta velike Mađarske koja obuhvaća dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.  Usput je u objavi maturantima poželio sreću.

Ovo nije prva provokacija Orbana kada se radi o hrvatskom teritoriju. U prosincu je također objavio kartu velike Mađarske, kada je objavio fotografiju sastanka predsjedništva svoje stranke Fidesz, koji je održao pod golemom uokvirenom kartom “povijesne Mađarske”.

Plenković je tada rekao kako, koliko on zna, nije prvi put da se ta karta pokazuje na sastancima Fidesza. “Hrvatske granice su tu gdje jesu”, rekao je tada.

U lipnju prošle godine službena mađarska stranica na Twitteru na engleskom jeziku About Hungary objavila je ilustraciju, odnosno stilizirani zemljovid kojim se sugerira da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorija, uključujući čak 63 tisuće kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine.

To je naišlo na osudu Slovenije, a Hrvatska tada nije reagirala.

Prisjetimo se, kada je Orban u lipnju posjetio Osijek gdje ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nostalgično je govorio o Slavoniji i Baranji kao “najbogatijim dijelovima naše (dakle mađarske) države”.

(mp)

Vezani članci

1 komentar

Posavec Goran 18. studenoga 2021 at 17:03

Po principu gledaj tko pise a ne kaj pise. Medjimurje nedamo ali ak oce damo mu ministra Horvata

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja