Međimurje Press
Vijesti

Otvoreno pismo županu OBŽ Ivanu Anušiću – Meggle

Proteklih dana vidjeli smo odlazak tvrtke Meggle s čijim odlaskom u opasnost od propasti dolazi 200 obiteljskih gospodarstava a samim time i 300-tinjak zaposlenih na OPG-ovima i još k tome oko 160 zaposlenih u samoj tvrtki.

Kako je poljoprivreda,ili bi barem trebala biti, u svakoj iole ozbiljnoj državi strateška grana gospodarstva tražimo od Vas da se ozbiljnije pozabavite navedenom situacijom.

Situacija sa COVID – 19 krizom pokazuje sve nedostatke hrvatske poljoprivrede koji su godinama gurani pod tepih. Danas smo nedostatni u svemu i u slučaju zatvaranja granica, naša država bi u roku mjesec dana bila gladna.

Kako bi spasili 200 OPG-ova i 160 radnih mjesta pozivamo Vas da preuzmete odgovornost kao Župan te vijećnici županijske Skupštine Osječko- baranjske županije.

Tvrtka Meggle iskazala je proteklih dana interes za prodaju svojih pogona, a kako postoje radnici koji su do neki dan radili kao i kooperanti koji su redovito isporučivali mlijeko ali i tržište, pozivamo Vas da oformite trgovačko društvo u vlasništvu županije što prema Zakonu imate pravu ali i obvezu prema stanovnicima Osječko- baranjske županije.

Naime, svrha i cilj osnivanja trgovačkih društava je ostvarivanje određenog javnog interesa u lokalnoj, odnosno područnoj (regionalnoj) zajednici, koji utvrđuje predstavničko tijelo (gradsko ili općinsko vijeće, odnosno županijska skupština) odlukom o osnivanju. Razlozi za osnivanje trgovačkih društava se temelje na ostvarenju ciljeva iz samoupravnog djelokruga od lokalnog i/ili područnog (regionalnog) značaja ili na posebnim propisima. Tako su od javnog interesa, između ostalog, djelatnosti obavljanjem kojih trgovačka društva utječu na povećanje životnog standarda građana te ostvarivanje zadaća iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne samouprave, koje se odnose na kulturu, tjelesnu kulturu, šport, unaprjeđenje prirodnog okoliša i slično. Posebni propisi na temelju kojih se osnivaju trgovačka društva su: Zakon o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 26/03 – pročišćeni tekst, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09 i 144/12), Zakon o vodama (Narodne novine 153/09, 63/11, 130/11 i 56/13), Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine 153/09),

Zakon o otpadu (Narodne novine 178/04, 111/06, 60/08 i 87/09), Zakon o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine 94/13), Zakon o medijima (Narodne novine 59/04, 84/11 i 81/13), Zakon o elektroničkim medijima (Narodne novine 153/09, 84/11 i 94/13) i drugi propisi.

Također u skladu s odredbama Zakona o proračunu i Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu (Narodne novine 114/10 i 131/11), jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, trgovačkim društvima prenose novčana sredstva u okviru subvencija za poticanje proizvodnje određenih proizvoda i pružanja usluga (mogu se utvrđivati na temelju razine proizvodnje i/ili količine proizvedenih, prodanih ili uvezenih dobara i usluga) i kapitalnih pomoći za nabavu nefinancijske imovine, pokriće gubitka koji se stvarao tijekom dvije ili više godina te otpis duga na temelju dogovora (ugovora) s dužnikom.

Županija Osječko-baranjska za isto se može povoljno zadužiti kod HBOR-a po kamatnoj stopi od 1% a navedeno ulaganje višestruko će joj se vratiti kroz godine koje slijede.

Također nakon procesa stabiliziranja proizvodnje prodaje očekujemo da Osječko-baranjska županija navedeno tvrtku stavi na javnu prodaju i to s prvenstvom prava kupnje s nominalnom cijenom prvo radnicima i kooperantima.

Na navedeni naći ćete Vi župane kao i županijski vijećnici Osječko baranjske županije ispuniti svrhu svoga postojanja a to je rad u općem interesu stanovništva Osječko- baranjske županije.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika

Tihomir Jaić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja