Međimurje Press
Policija

Čakovečki policajci ubrzo nakon razbojništva otkrili počinitelje!

Ponedjeljak, 8. ožujka 2021. godine

U ponedjeljak, 8. ožujka 2021. godine u kasnim večernjim satima u prostorije Policijske postaje Čakovec pristupio je maloljetnik u pratnji roditelja te prijavio razbojništvo počinjeno na njegovu štetu.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako su oštećenom maloljetniku u ponedjeljak, 8. ožujka oko 20:40 sati u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici, prišla dvojica mlađih muškarca te su ga pritom zatražili cigarete i novac. Nakon što im je odbio dati novac jedan od napadača fizički je nasrnuo na oštećenog te mu pritom zaprijetio da će ga ozlijediti ako mu ne preda novac. Odmah potom napadač je počeo pretraživati džepove jakne i hlača oštećenika te mu pritom oduzeo stotinjak kuna. Napadači su potom međusobno podijeli novac te napustili mjesto događaja. U opisanom događaju oštećeni maloljetnik nije ozlijeđen.

Brzom reakcijom policijskih službenika Policijske postaje Čakovec na području grada Čakovca pronađena su dvojica maloljetnika, koji su prema opisu odgovarali počiniteljima razbojništva te su privedeni u policijsku postaju, a potom i uhićeni.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako su dvojica maloljetnika s područja Međimurske županije, počinili prethodno opisano kazneno djelo razbojništva.

Tijekom istraživanja od osumnjičenika je oduzet novac koji je protupravno stečen počinjenjem kaznenog djela te je vraćen roditelju oštećenog maloljetnika. Ujedno, od jednog od maloljetnih osumnjičenika oduzet je metalni bokser. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana (posjedovanje hladnog oružja čija je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda) prema maloljetniku koji je posjedovao bokser podnijet će se optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Prema osumnjičenim maloljetnicima zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojništva, nadležnom državnom odvjetništvu podnijet će se posebno izvješće, kao dopuna prethodno zaprimljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja.

POŽARI NA OTVORENOM PROSTORU

Požar suhe trave i niskog raslinja proširio se na nasad mlade topole

Jučer, 9. ožujka 2021. godine oko 11 sati u predjelu zvanom „Bikovsko“, nedaleko Podturna, došlo je po požara suhe trave i niskog raslinja. Požar se proširio do obližnje šume, kojom prilikom je nagorjelo više stabala mladog nasada bijele topole, vlasništvo tvrtke koja gospodari šumama i šumskim zemljištem. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Podturen, dok je pritom opožarena površina od oko jednog hektar. Visina materijalne štete utvrditi nakon zaprimanja odštetnog zahtjeva.

Ponovno upozoravamo sve žitelje Međimurske županije da budu posebno obazrivi prilikom paljenja vatre te spaljivanja suhe trave i niskog raslinja, kako bi se opreznim i savjesnim ponašanjem izbjegli veći požari u kojima može doći do neželjenih ugroza imovine, ali i ljudskih života.

Također upućujemo sve građane na poštivanje županijske Odluke o spaljivanju korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Posebno podsjećamo na sljedeće:

– osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti,

– zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću,

– ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce. Obavijest o spaljivanju daje se neposredno ili putem telefona tri sata prije i mora sadržavati: naziv i površinu, broj osoba, planirano vrijeme, opis i količinu materijala, te preventivne mjere koje će se primjenjivati.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 93, policiju na tel. broj 192 ili Centar 112 na tel. broj 112.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati velike neželjene posljedice.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Danijela Turk

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja