medjimurjepress@gmail.com

Dani tehničke ispravnosti vozila

Izvješće

Četvrtak, 19. studenoga 2020. godine

TEŠKA KRAĐA

Žiškovec – u teškoj krađi iz kuće ukraden novac i nakit

Jučer, 19.studenoga 2020. godine u poslijepodnevnim satima u Žiškovcu, nepoznati počinitelj počinio je tešku krađu kojom prilikom je iz obiteljske kuće, vlasništvo 59-godišnjaka, ukrao nakit i novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

KRAĐA – DOPUNA INFORMACIJE

Maloljetnik osumnjičen za krađu novčanika

Dovršenim kriminalističkim istraživanjima osnovano se sumnja kako je maloljetnik s područja Međimurske županije, počinio kazneno djelo krađe.

Naime, sumnja se kako je u ponedjeljak, 9. studenoga ove godine oko 10 sati u Čakovcu, Ulici Stjepana Radića, u trgovini mješovitom robom ukrao novčanik, kojeg je 69-godišnja vlasnica nakratko ostavila na stalku sa dezinfekcijskim sredstvom na samom ulazu u trgovinu. U ukradenom novčaniku nalazio se novac, bankovne kartice i osobni dokumenti te je materijalna šteta procijenjena na nekoliko tisuća kuna.

Tijekom istraživanja policijski službenici Policijske postaje Čakovec pronašli su dio ukradenih predmeta te ih vratili vlasnici.

Prema maloljetnom osumnjičeniku podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja.

INFORMACIJE

  1. Najava preventivne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila”

U razdoblju od 23. do 28. studenoga 2020. godine na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, pa tako i na području Policijske uprave međimurske, provest će se aktivnosti iz akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila”.

Osnovni cilj ove preventivno-sigurnosne akcije je postizanje većeg stupnja tehničke ispravnosti vozila koja sudjeluju u cestovnom prometu diljem Republike Hrvatske. Provođenjem ovakvih i sličnih akcija želi se poticajno djelovati na sve vozača glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. 

Akcija omogućuje vozačima obavljanje besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede, dok su od akcije izuzeta vozila koja u navedenom razdoblju imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.

Vlasnici vozila u akciju uključuju se dobrovoljno, a težište je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanice za tehnički pregled s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.

Na području Policijske uprave međimurske akcija se provodi u suradnji sa Centrom za vozila Hrvatske, Stanicama za tehnički pregled vozila u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Donjoj Dubravi, a sastoji se od besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila za vrijeme radnog vremena stanica za tehničke preglede, dok se pregled naplaćuje samo onim vlasnicima vozila koji dođu na redovni ili preventivni tehnički pregled ili neko drugo službeno ispitivanje.

RADNO VRIJEME STANICA ZA TEHNIČKE PREGLEDE VOZILA

Čakovec – Stanice za tehničke preglede vozila Panex i Posavec:

  • od ponedjeljka do petka od 7 do 20 sati,

  • u subotu od 7 do 14 sati.

Prelog – Stanica za tehnički pregled vozila:

– od ponedjeljka do petka od 7 do 20 sati,

– u subotu od 7 do 14 sati.

Donja Dubrava – Stanica za tehnički pregled vozila:

– ponedjeljak, srijeda, petak od 7 do 14 sati,

– utorak i četvrtak od 11,30 do 18,30 sati,

– u subotu od 7 do 12 sati.

Mursko Središće – Stanica za tehnički pregled vozila:

– ponedjeljak, srijeda, petak od 7 do 14 sati.

– utorak i četvrtak od 11,30 do 18,30 sati.

Tijekom spomenute akcije policijski službenici Policijske uprave međimurske ukoliko prilikom nadzora u cestovnom prometu posumnjaju u tehničku ispravnost vozila, vozače će uputiti da obave besplatan tehnički pregled vozila u najbližu stanicu za tehnički pregled vozila. Ujedno, sve nadzirane vozače policijski službenici upoznat će sa ciljevima provođenja akcije, kao i s lokacijama te u kojem vremenu se mogu obaviti besplatni tehnički pregled vozila. U slučaju da nadzirano vozilo nije u propisanom roku tehnički pregledano ili registrirano policijski službenici postupit će sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno prekršitelje će prekršajno sankcionirati.

Ujedno, tijekom akcije policijski službenici utvrđivat će prometne prekršaje koji su u uzročno – posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nezgoda (upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, prije stjecanja prava na upravljanje vozilima, za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, prekoračenje dopuštenih brzina kretanja, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dr.), a počinitelje prekršaja sankcionirati.

  1. PROMETNA UČILICA – natjecanje u poznavanju prometnih propisa za učenike osnovnih i srednjih škola

Temeljem iskazanog interesa za sudjelovanjem, kao i ostvarenih rezultata na dosadašnjim natjecanjima, Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine, provodeći aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, organizira natjecanje u poznavanju prometnih propisa za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Natjecanje se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i tvrtkom Moj telekom d.o.o. iz Zagreba, te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARnet, a sufinancira se sredstvima Nacionalnog programa.

Više informacija na poveznici.

Radovan Gačal

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*