medjimurjepress@gmail.com

Dani vikenda 29. i 30. studenoga te 1. prosinca 2019. godine

POLICIJA IZVJEŠTAVA

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri teške krađe, pet krađa i razbojništvo. U dvije krađe je pojedinačna materijalna šteta procijenjena na manje od 1.000 kuna.

Izdvajamo krađe u Čakovcu, Nedelišću i Pretetincu

U petak, 29. studenoga u popodnevnim satima u Čakovcu, Mihovljanskoj ulici, nepoznati počinitelj je iz dvorišta privatne tvrtke ukrao dekorativnu i drugu rasvjetu.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

U subotu, 30. studenoga u popodnevnim satima u Nedelišću, Ulici maršala Tita, nepoznati počinitelj je kod trgovine ukrao ženski bicikl.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Tijekom noći s 30. studenoga na 1. prosinca u Pretetincu, nepoznati počinitelj je provalio u skladište sportskog kluba, odakle je ukrao traktorsku kosilicu.

Materijalna šteta utvrdit će se po zaprimanju odštetnog zahtjeva.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave, nadležnom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni za razbojništvo i drsku krađu

Brzom reakcijom policijskih službenika Policijske postaje Čakovec te dovršenim kriminalističkim istraživanjima sumnja se da su 19 i 20-godišnjaci s područja općine Pribislavec počinili Razbojništvo.

Naime, u petak, 29. studenoga u večernjim satima u Pribislavcu, Ulici dr. Ante Starčevića, na ulici, su napali dostavljača hrane. Kada je dostavljač izašao iz vozila jedan počinitelj je zaprijetio nožem, dok je drugi iz vozila uzeo dostavljenu hranu.

Dostavljač nije zadobio ozljede, dok se materijalna šteta procjenjuje na nekoliko stotina kuna.

Protiv dvojca se podnosi kaznena prijava nadležnom županijskom državnom odvjetniku te su predani pritvorskom nadzorniku, nakon čega su dovedeni na ispitivanje na odvjetništvo, a u ponedjeljak 2. prosinca su dovedeni sucu istrage te im je određen istražni zatvor.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 18-godišnjak sa šireg područja općine Mala Subotica počinio Tešku krađu.

Tako je, u srijedu, 6. studenoga oko 10 sati u Domašincu, Ulici Martina Pušteka, ispred cvjećare, vozeći se na biciklu, prišao s leđa 69-godišnjakinji te joj je iz ruke istrgnuo vrećicu u kojoj se nalazio novčanik s novcem i drugim stvarima.

U događaju oštećenica nije zadobila nikakve ozljede, dok se materijalna šteta procjenjuje na više stotina kuna.

Protiv 18-godišnjaka se podnosi posebno izvješće državnom odvjetniku za mladež kao nadopuna prethodno dostavljene kaznen prijave.

PROMETNA NESREĆA

U subotu, 30. studenoga 2019. godine oko 18,40 sati u Goričanu, Trnavskoj ulici dogodila se prometna nesreća u kojoj je 57-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka pretjecao drugo vozilo, a da svoje vozilo nije držao na potrebnoj udaljenosti od vozila koje pretječe. Zbog toga je udario bicikl s kojim je u ispred, u istom smjeru upravljala 65-godišnjakinja koja za vrijeme vožnje noću na biciklu nije imala upaljena svjetla i nije bila označena reflektirajućim prslukom ili odjećom. Nakon udara vozačica se prevrnula s bicikla i pala na travnatu površinu.

Vozilom hitne pomoći ozlijeđena vozačica prevezena je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje joj je pružena liječnička pomoć dok će se ozlijede naknadno okvalificirati.

INFORMACIJE

  1. Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno pet prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom od čega se u jednoj prometnoj nesreći čekaju kvalifikacije ozljeda.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,

  • nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,

  • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod dva vozača, a najveća koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila 57-godišnjaka sa šireg područja općine Nedelišće u koncentraciji od 1,89 g/kg u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u petak, 29. studenoga oko 19 sati u Dunjkovcu.

  1. Provedena akcija „Alkohol i brzina“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec su u subotu, 30. studenoga 2019. godine od 18 do 24 sata proveli operativnu akciju „Alkohol i brzina“.

  Tijekom akcije utvrđeno je 12 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– četiri prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

od 0,50 do 1,00 g/kg – jedan prekršaj,

iznad 1,00 do 1,50 g/kg – tri prekršaja;

– tri prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju od čega:

10-20 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj,

20-30 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj,

30-50 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj;

– prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu;

– četiri ostala prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,34 g/kg utvrđena je u subotu 30. studenoga u 21 sati i 30 minuta, u Domašincu, Ulici Pere Pintara, kod vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka 33-godišnjaka sa šireg područja općine Podturen.

Najveća izmjerena brzina kretanja vozila u naseljenom mjestu od 81 km/h, na dijelu ceste, gdje je brzina prometnim pravilom ograničena na 50 km/h, utvrđena je u subotu 30. studenoga u 18,44 sati u Gornjem Hrašćanu, Čakovečkoj ulici, kod vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 22-godišnjaka sa šireg područja općine Nedelišće.

  1. Najava provođenja akcije „ENABLE – Ne budite označeni

U utorak, 3. prosinca od 9,30 do 13 sati preventivnu akciju “ENABLE – Ne budite označeni” provest će policijski službenici za preventivu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec i Policijske postaje Čakovec.

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima, obavljanjem nadzora sudionika u prometu te edukacijom istih, postignu učinci generalne prevencije te postizanje većeg stupnja sigurnosti u cestovnom prometu. U tu svrhu izrađene su dopune prometnim znakovima koji označavaju obilježavanje mjesta namijenjena isključivo osobama s invaliditetom, sa fotografijom polaznika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec i porukom „Želiš li se mijenjati za mjesto?!?“, kod centralne ljekarne u Čakovcu, Županijske bolnice Čakovec i centrale Hrvatske pošte.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Nenad Risek

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*