Međimurje Press
Policija

Davanje lažnog iskaza!

Ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine

NEDOZVOLJENO POSJEDOVANJE, IZRADA I NABAVLJANJE ORUŽJA I EKSPLOZIVNIH TVARI

Prije početka pretrage 18-godišnjak predao automatsku pušku

U nedjelju, 18. listopada 2020. godine u Paragu temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražene su prostorije obiteljskih kuća kojima se korite 24-godišnjak i 18-godišnjak.

Prije početka pretrage 18-godišnjak dragovoljno je predao automatsku pušku (M70 B1) s dva pripadajuća spremnika, nekoliko desetaka komada puščanog streljiva i zračnu pušku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, 18-godišnjak i 24-godišnjak su uhićeni te privedeni u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Dovršenim istraživanjem osnovano se sumnja kako su 18-godišnjak i 24-godišnjak, počinili kazneno djelo neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te će se protiv njih nadležnom držanom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava.

Policijska uprava međimurska podsjeća građane da akcija ”Manje oružja, manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine na području Republike Hrvatske prikupljeno je:  

  • 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja),

  • 5.501.464 komada raznog streljiva,

  • 5.382 kilograma eksploziva. 

Od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine u sklopu kampanje na području Republike Hrvatske je prikupljeno: 

  • 2.542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja),

  • 143.175 komada raznog streljiva,

  • 112 kilograma eksploziva. 

Važno je istaknuti kako su policijski službenici Policijske uprave međimurske tijekom ove godine operativnim radom na terenu oduzeli ili im je u okviru nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ dragovoljno predano ukupno 75 komada raznih vrsta oružja, oko 16.000 komada puščanog i pištoljskog streljiva, dvije ručne bombe i jedna tromblonska mina.

Oduzeto oružje od građana te su nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv počinitelja podnijete prekršajne ili kaznene prijave:

– osam automatskih puška,

– dvije poluautomatske puške,

– osam lovačkih puška,

– pištolj,

– revolver,

– zračni pištolj,

– vatreno oružje ručne izrade,

– osam zračnih pušaka,

– pet plinskih pištolja i

– 18 komada raznih vrsta hladnog oružja (nož, sjekira, bokser, teleskopska palica i dr.).

Dragovoljno predano oružje od strane građana u okviru kampanje „Manje oružja, manje tragedija“:

– poluautomatska puška,

– dva revolvera, 

– četiri pištolja,

– lovačka puška,

– tri plinska pištolja,

– pet zračnih pušaka,

– samostrel,

– u dva navrata predani razni dijelovi oružja,

– dvije ručne bombe i

– tromblonska mina.

Protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a policija pogotovo apelira na građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. 

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju na broj 192 kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika

DAVANJE LAŽNOG ISKAZA

Na referadama lažno prijavio gubitak osobne iskaznice i vozačke dozvole

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako je 30-godišnjak s područja općine Sveti Juraj na Bregu, počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza.

Osumnjičeni je je početkom rujna prošle godine u dva navrata u Čakovcu, na referadama Službe zajedničkih i upravnim poslova Policijske uprave međimurske podnio izjavu na zapisnik u kojoj je naveo kako je izgubio osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu, iako je znao da je spomenute dokumente dragovoljno predao 58-godišnjoj slovenskoj državljanki, kao sredstvo osiguranja dovršetka keramičarskih radova.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici od slovenske državljanke oduzeli su vozačku dozvolu i osobnu iskaznicu, a koje joj je osumnjičeni predao u zalog.

Protiv osumnjičenika podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

TEŠKA KRAĐA

Dekanovec – provala u skladište trgovine mješovitom robom

U noći s nedjelje na ponedjeljak (18./19. listopada 2020.) u Dekanovcu, Kalničkoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u skladište trgovine mješovitom robom te ukrao nekoliko plinskih boca. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNA NESREĆA

U prometnoj nesreći 23-godišnji vozač zadobio ozljede opasne po život

Jučer, 19. listopada 2020. godine oko 22 sata u Selnici dogodila se prometna nesreća u kojoj je 23-godišnji vozač osobnog automobila zadobio teške ozljede opasne po život.

U svojstvu „mladog vozača“, 23-godišnji državljanin Srbije (stranac na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj) upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 0,34 promila, kolnikom Čakovečke ulice te tom prilikom brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) te vidljivosti (noć). Izlaskom iz desnog zavoja izgubio nadzor nad upravljanjem te u kočenju u potpunosti prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je potom prednjim dijelom automobila udario u prednji dio teretnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 28-godišnji vozač. Uslijed siline sudara teretni automobil odbačen je izvan kolnika, gdje je bočnim djelom udario u smjerokazni stupić. Oba vozača te 22-godišnji putnik iz osobnog automobila vozilima hitne medicinske pomoći prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je 23-godišnji vozač zadobio teške ozljede opasne po život te je zadržan na daljnjem liječenju, dok su 28-godišnji vozač i 22-godišnji putnik iz osobnog automobila lakše ozlijeđeni.

O prometnoj nesreći dostavit će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

INFORMACIJE

  1. Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove se godine obilježava po prvi put. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa upriličit će obilježavanje raznim preventivno-edukativnim aktivnostima.

Više informacija na poveznici.

  1. Nastavlja se humanitarna akcija “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”

Proteklog petka (16. prosinca 2020.), u prostorijama Policijske uprave međimurske policijska službenica Silvija Špicar, koja je pokrenula inicijativu te preuzela organizaciju akcije unutar radnog kolektiva, i okupljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, najmarljiviji akteri akcije “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, primili su predsjednika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, Emila Vibovića te mu predali zavidnu količinu sakupljenih čepova.

Više informacija na poveznici.

Radovan GAČAL

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja