Međimurje Press
Policija

Dnevna informacija PU međimurske za četvrtak, 12. siječnja 2023.

U zavoju izletio (21) Mazdom u cestovni jarak i završio na krovu

U prometnoj nesreći ozlijeđeni su 21-godišnji vozač te 21-godišnji putnik iz automobila

Jučer, 12. siječnja nešto prije 20 sati na kolniku državne ceste između Donjeg Vidovca i Svete Marije, dogodila se prometna nesreća u kojoj su ozlijeđeni 21-godišnji vozač te 21-godišnji putnik iz osobnog automobila.

Upravljajući Mazdom 3, čakovečkih registarskih oznaka, 21-godišnji vozač brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć) zbog čega je u zavoju izletio izvan kolnika, gdje je potom prednjim dijelom automobila udario u cestovni jarak. Uslijed siline udara došlo je do prevrtanja automobila na krov.

Vozač i putnik vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je 21-godišnji putnik u nesreći lakše ozlijeđen (pušten na kućnu njegu), dok je 21-godišnji vozač zadržan na liječenju te će se njegove ozljede naknadno okvalificirati.

U subotu, 14. siječnja provest će se akcija “Alkohol”

Akcija će se provesti od 16 do 24 sata u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom

U subotu, 14. siječnja od 16 do 24 sata policijski službenici u sastavu mobilnog tima Policijske uprave međimurske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske, provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Ujedno, tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

Kako prepoznati krivotvorene novčanice eura?

U svim zemljama koje se uvodile euro došlo je do povećane pojave krivotvorenih novčanica, stoga pozivamo na dodatni oprez

Pošto se trenutno u Republici Hrvatskoj odvija proces uvođenja eura kao službene valute, upozoravamo sve naše građane na moguću pojavu krivotvorenih novčanica eura. U svim zemljama koje se uvodile euro došlo je do povećane pojave krivotvorenih novčanica, stoga pozivamo na dodatni oprez.

Glavna zaštitna obilježja euronovčanica su reljefni tisak, zaštitna nit, vodeni znak s portretom, hologram s portretom i smaragdna brojka. Ujedno, postoje i određena dodatna zaštitna obilježja, poput mikropisma. Ujedno, novčanice su izrađene od kvalitetnog papira s jedinstvenim taktilnim svojstvima zahvaljujući posebnim postupcima tiskanja.

Više informacija o zaštitnim obilježjima možete pronaći na internetskim stranicama Europske središnje banke.

Kako možete provjeriti autentičnost novčanice:

  • Osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ”habanje” od komercijalnih papira od celuloze.
  • Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlosti – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
  • Pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom.
  • Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala i slično.

Ako posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite u najbližoj policijskoj postaji.

Radovan Gačal

Glasnogovornik

Policijska uprava međimurska

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja