Međimurje Press
Policija

Informacije PU međimurske za dane produženog vikenda od 5. do 8. prosinca 2023. godine

Teške krađe i krađe tijekom proteklog produženog vikenda

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog produženog vikenda evidentirane su tri teške krađe u pokušaju i šest krađa. Izdvajamo krađu u Pribislavcu.

U Pribislavcu iz osobnog automobila ukraden novac
U četvrtak, 5. siječnja oko 18:30 sati u Pribislavcu, Ulici Stanka Vraza, nepoznati počinitelj iz Škode Fabije, čakovečkih registarskih oznaka, na kojoj je bio otvoren  prozor, ukrao je novčanik s osobnim dokumentima, bankovnom karticom i novcem. Materijalnu štetu 44-godišnji vlasnik procijenio je na više stotina eura. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Zbog upravljanja pod utjecajem alkohola (3,15 g/kg) zaradio novčanu kaznu od 1320 eura

U subotu, 7. siječnja u 11 sati na kolniku lokalne ceste nedaleko Orehovice, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, zaustavili su osobni automobil, austrijskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 44-godišnji hrvatski državljanin  s prijavljenim prebivalištem u R. Austriji.

Provedenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 3,15 g/kg. Vozač je uhićen te priveden u policijsku postaju.

Prekršajnim nalogom okrivljenom 44-godišnjem vozaču izrečena je novčana kazna u iznosu od 1.320 eura uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na području R. Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

OPREZ, divljač na cesti!

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, upozoravamo vozače da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju, koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti

Tijekom proteklog produženog vikenda (od 5. do 8. siječnja 2023.) na međimurskim prometnicama evidentirano je pet naleta vozilima na divljač (srneća divljač), koja je pretrčavala kolnik.
Naleti na divljač evidentirani su na prometnicama u Prekopi, između Železne Gore i Toplica Sveti Martin, između Donjeg Vidovca i Svete Marije, između Male Subotice i Štefanca te Svetog Križa i Štefanca.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač, potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja „divljač na cesti“, koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine, odnosno tijekom jeseni i zime.

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi (sukladno odredba Zakona o cestama i Zakona o lovstvu):

  • vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi;
  • sukladno odredbama Zakona o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar odgovara za nastalu štetu na javnoj cesti, ako javna cesta na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima;
  • lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, upozoravamo vozače da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju, koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Pojava divljači na našim prometnicama najučestalija je u ranim jutarnjim i večernjim satima.

Ujedno, apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti te da poštuju prometna pravila i postavljenu prometnu signalizaciju kako bi sigurno stigli na svoja odredišta.

Kod Gornjeg Kuršanca u požaru izgorjela vikendica

U subotu, 7. siječnja u ranim jutarnjim satima u šumskom predjelu zvanom “Požgalište”, nedaleko Gornjeg Kuršanca, došlo je do požara vikendice.

Požar su ugasili pripadnici JVP-e Čakovec i DVD-a Gornji Kuršanec. U požaru je vikendica u potpunosti izgorjela. Očevidom uz stručnu pomoć inspektora za zaštitu od požara i eksploziva, kao uzrok požara isključena je prirodna pojava i tehnički uzrok, dok se poduzeta ljudska radnja ne može isključiti.

Materijalnu štetu 32-godišnji vlasnik procijenio je na oko 35.000 eura. O događaju izvijestit će se nadležno državno odvjetništvo.

Nedaleko Donje Dubrave, uz obalu rijeke Drave pronađena bomba

Zahvaljujemo 44-godišnjaku na suradnji te ga pohvaljujemo zbog njegove pravilne reakciji prilikom pronalaska neeksplodiranog eksplozivnog sredstva

Foto: PU međimurska

Jučer, 8. siječnja oko 14 sati u predjelu zvanom Donje Polje, nedaleko Donje Dubrave, prilikom šetnje uz obalu rijeke Drave, 44-godišnjak pronašao je metalnu kutiju u kojoj se nalazila ručna bomba M-52 te je o tome odmah obavijestio policiju. Na mjesto događaja izašao je policijski službenik protueksplozijske zaštite, koji je na siguran način uništio bombu na mjestu pronalaska, pošto zbog djelovanja korozije nije bila sigurna za transport.

Zahvaljujemo 44-godišnjaku na suradnji te ga pohvaljujemo zbog njegove pravilne reakciji prilikom pronalaska neeksplodiranog eksplozivnog sredstva.  

Pozivamo građane da i nadalje svaki pronalazak raznog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava prijave nadležnoj policijskoj postaji ili policijskoj upravi, pozivom na broj telefona 192.

Upozoravamo građane da prilikom pronalaska takvih ubojitih sredstava budu iznimno oprezni te da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da postupe kao i 44-godišnjak, koji je uz obalu rijeke Drave pronašao bombu te odmah o tome obavijestio policiju. 

Ujedno, podsjećamo kako je i nadalje aktualna nacionalna preventivna kampanja “Manje oružja – manje tragedija“. Kroz aktivnosti spomenute kampanje pozivaju se građani na dragovoljnu predaju oružja u neograničenom vremenskom trajanju i bez sankcija. Ova preventivna kampanja osmišljena je upravo iz razloga da se građanima omogući predaja svih vrsta oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, a ne da se ubojita sredstva ostavljaju u šumama, na livadama ili bacaju u rijeke, jezera. Takvim nesavjesnim ponašanjem neodgovorni pojedinci mogu ugroziti druge građane, koji borave u prirodi.

Radovan Gačal

Glasnogovornik

Policijska uprava međimurska

 

Vezani članci

1 komentar

M 9. siječnja 2023 at 22:28

KAKO ZNAJU GODINU UNAPRIJED TKO ĆE ŠTO UKRASTI

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja