Međimurje Press
Policija

Informacije PU međimurske za dane proteklog produženog vikenda od 14. do 16. travnja 2023. godine

Tijekom očevida prometne nesreće 36-godišnjak prijetio policijskim službenicima ubojstvom

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje, protiv 36-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

U subotu, 15. travnja nešto prije 16 sati u Podturnu dogodila se prometna nesreća u kojoj su ozlijeđeni 27-godišnji vozač te 46-godišnji putnik iz teretnog automobila.

Upravljajući Mercedesom (601 D), čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Čakovečke ulice, 27-godišnji vozač brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i atmosferskim prilikama (kiša) zbog čega je u zavoju došlo do zanošenja vozila, a potom i do izlijetanja izvan kolnika. Nakon izlijetanja teretni automobil je najprije prednjih dijelom udario u betonsko-metalnu dvorišnu ogradu, a potom i u zid obiteljske kuće, vlasništvo 56-godišnjakinje.

Provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je kako je 27-godišnjak upravljao teretnih automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, pošto mu je temeljem rješenja nadležne policijske uprave određeno da u roku od dvije godine ne može podnijeti zahtjev za izdavanjem vozačke dozvole (prikupljeni negativni prekršajni bodovi). Ujedno, prije podnošenja zahtjeva mora ponovno položiti vozački ispit.

Ozlijeđeni vozač i putnik iz teretnog automobila vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni su u čakovečku bolnicu te nakon utvrđivanja težine zadobivenih ozljeda slijedi kvalifikacija događaja.

Zbog obavljanja očevida od 16:10 do 18:10 sati kolnik županijske ceste broj 2003 bio je zatvoren za promet koji se odvijao obilaznim prometnicama.

Tijekom očevida do policijskih službenika nepozvan je pristupio 36-godišnjak. Nakon što su ga policijski službenici upozorili da se ne smije približavati službenom vozilu te ih ometati u obavljanju očevida, počeo ih je vrijeđati i omalovažavati. Pošto se oglušio na upućena upozorenja i naredbu da prestane s vrijeđanjem, policijski službenici su ga uz primjenu sredstava prisile, uhitili te priveli u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje. Prilikom uhićenja i privođenja, 36-godišnjak policijskim službenicima prijetio je ubojstvom.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 36-godišnjak s područja općine Podturen, počinio prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te će se protiv njega podnijeti optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu (Prekršajni odjel).

Ujedno, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje, protiv 36-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /2023/Foto prometne nesreće/PN Donji Vidovec-Sveta Marija 15042023.jpg

Evidentirano je sedam prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega pet s nastalom materijalnom štetom, dok će za dvije nesreće ozljede sudionika biti poznate nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti prolaska, dvije prometne nesreće,
– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,
– ostale greške, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog produženog vikenda utvrđena je kod jednog vozača, i to kod maloljetnog vozača teretnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, u koncentraciji od 1,7 g/kg.

Stariji maloljetnik u subotu, 15. travnja oko 11:30 sati na državnoj cesti broj 20, između naselja Sveta Marija i Donji Vidovec, skrivio je prometnu nesreću. Upravljajući Mercedes Sprinterom, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,7 g/kg te bez položenog vozačkog ispita, brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) zbog čega je izlaskom iz zavoja vozilom izletio izvan kolnika na cestovnu kosinu, gdje je prednjim dijelom udario u travnatu površinu. Uslijed siline udara došlo je do višestrukog prevrtanja vozila.

Ozlijeđeni vozač vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je zadržan na daljnjem liječenju, dok će kvalifikacija ozljeda biti poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Krupan kadar 1.jpg

Evidentirane su dvije teške krađe i tri krađe

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe i tri krađe. Izdvajamo krađu u Čakovcu.  

Iz trgovine ukradeni parfemi
U subotu, 15. travnja oko 8 sati u Čakovcu, nepoznati počinitelj iz trgovine u Ulici kralja Tomislava, ukrao je parfeme u vrijednosti oko 200 eura. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom akcije “Alkohol” utvrđeno 27 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_8535.JPG

Rekordna koncentracija alkohola od 2,44 g/kg utvrđena je kod 37-godišnjeg vozača osobnog automobila

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec sa subote na nedjelju (15./16. travnja 2023.) od 21 do 3 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 27 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– 11 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:
– od 0 do 0,5 g/kg – tri prekršaja,
– od 0,5 do 1 g/kg – jedan prekršaj,
– iznad 1 do 1,5 g/kg – tri prekršaja,
– iznad 1,5 g/kg – četiri prekršaja,
– dva prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
– četiri prekršaja nekorištena sigurnosnog pojasa te
– devet ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u krvi od 2,44 g/kg utvrđena je u subotu, 15. travnja u 21:13 sati u Čakovcu, Kalničkoj ulici, kod 37-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja