Međimurje Press
Policija

Informacije PU međimurske za dane proteklog vikenda od 13. do 15. siječnja 2023. godine

Putem društvene mreže širio lažnu vijest te zaradio prekršajnu u prijavu

Protiv okrivljenog 30-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 30-godišnjak s područja grada Varaždina, počinio prekršaj iz članka 16. (širenje lažnih vijesti) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, okrivljeni je krajem proteklog tjedna putem društvene mreže širio lažne i izmišljene informacije o ubojstvu mlađe žene u čakovečkom Perivoju Zrinskih. U video sadržaju naveo je kako je njeno mrtvo tijelo pronađeno u parku te da događaj nije u medijima pošto policija trenutno provodi istragu. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navodi okrivljenika lažni i potpuno izmišljeni te je takvom objavom na društvenoj mreži uznemirio javnost.

Protiv okrivljenog 30-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

U posljednjih tjedana dana, osim prethodno opisane objave, na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko objava u kojim se navodi da na području Čakovca nepoznati muškarac napada žene ili otima djecu.

Sve takve objave pomno su provjerene i pritom nisu potvrđeni navodi iz tih objava te ističemo kako nema mjesta zabrinutosti, pošto stanje sigurnosti nije narušeno.

Upućujemo apel građanima da budu pažljivi u svojim objavama, odnosno davanjem netočnih, djelomično točnih i neprovjerenih informacija, mogu nepotrebno uznemiriti javnost.

Policija će uvijek i trajno poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi pružili sigurnost građanima. Ukoliko se dogodi bilo kakav konkretan, sigurnosno značajan događaj o tome treba odmah izvijestiti policiju na broj 192 ili osobno doći u najbližu policijsku postaju, a ne širiti neprovjerene objave putem društvenih mreža.

Tijekom akcije “Alkohol” utvrđeno 29 prekršaja iz ZSPC-a

Najveća koncentracija alkohola od 1,11 g/kg utvrđena je kod 45-godišnjag vozača

U subotu, 14. siječnja od 16 do 24 sata na području Policijske uprave međimurske u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom provedena je akcija “Alkohol”.
Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 29 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– pet prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:
– od 0 do 0,5 g/kg – jedan prekršaj,
– od 0,5 do 1 g/kg – tri prekršaja,
– od 1 do 1,5 g/kg – jedan prekršaja,
– prekršaj prekoračenja brzine kretanja u naselju i to:
– od 10 do 20 km/h – jedan prekršaj,
– od 30 do 50 km/h – jedan prekršaj,
– prekršaj prekoračenja brzine izvan naselja i to:
– od 10do 30 km/h – dva prekršaja,
– veća za 50 km/h – jedan prekršaj,
– jedan prekršaj upravljanja dok je vozačka dozvola oduzeta,
– dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– tri prekršaj uporabe svjetala u prometu – vozač bicikla,
– tri prekršaja nepropisnog parkiranja i
– 10 ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,11 g/kg utvrđena je u 21,55 sati u Palinovcu, kod 45-godišnjag vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

U Donjoj Dubravi građanin predao dvije ručne bombe

Predane bombe pohranjene su u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja

U petak, 13. siječnja u prijepodnevnim satima u Donjoj Dubravi građanin je policijskom službeniku protueksplozijske zaštite dragovoljno predao dvije ručne bombe (M-75 i M-52).

Predane bombe pohranjene su u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja.

Podsjećamo građane na nacionalnu preventivnu kampanju „Manje oružja – manje tragedija“, koja omogućava dragovoljnu predaju oružja u neograničenom vremenskom trajanju, bez sankcija.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su tri prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda dogodile su se ukupno tri prometne nesreće, i to tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dvojice vozača, a najveća koncentracija od 2 g/kg utvrđena je kod 57-godišnjeg vozača osobnog automobila. Spomenuti vozač skrivio je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom, koja se dogodila u petak, 13. siječnja oko 22 sata u Zasadbregu.

Maloljetnik provalio u spremište i ukrao dvije motorne pile

Tijekom kriminalističkog istraživanja preloški policajci pronašli su ukradene pile te ih vratili vlasniku

Dovršenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako je mlađi maloljetnik s područja Međimurske županije, počinio kazneno djelo teške krađe.

Naime, sumnja se kako je početkom siječnja ove godine u Palovcu, Glavnoj ulici, provalio u spremište u sklopu obiteljske kuće, vlasništvo 51-godišnjaka, odakle je ukrao dvije motorne pile. Materijalnu šteta procijenjena je na oko 150 eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja preloški policajci pronašli su ukradene pile te ih vratili vlasniku.

Prema osumnjičenom mlađem maloljetniku podnijet će se posebno izviješće, kao dopuna prethodno dostavljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelj.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su tri teške krađe i jedna krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe i jedna krađa. Izdvajamo teške krađe u Murskom Središću i nedaleko Gornjeg Hrašćana.

Provaljeno u spremište te ukradene motorne pile
Početkom siječnja ove godine u Murskom Središću, na parkiralištu u Ulici Josipa Broza Tita, nepoznati počinitelj nasilno je otvorio poklopac spremnika goriva, neregistriranog radnog stroja (bagera utovarivača), a potom je iz spremnika istočio nekoliko stotina litara dizelskog goriva. Materijalnu štetu 64-godišnji vlasnik procijenio je na nekoliko stotina eura.

Nedaleko Gornjeg Hrašćana provaljeno u ribički dom
Između 8. i 15. siječnja u poljskom predjelu zvanom “Sep”, nedaleko Gornjeg Hrašćana, nepoznati počinitelj provalio je u objekt, vlasništvo ŠRD-a iz Nedelišća, odakle je ukrao stolove i klupe. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko stotina eura.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Radovan Gačal

Glasnogovornik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja