medjimurjepress@gmail.com

Iz otključanog ureda automehaničara u Strahonincu ukraden novac

KRAĐA

Jučer, 5. listopada između 6 i 16 sati u Strahonincu, Ulici Pavleka Miškine, nepoznati počinitelj   ušao   je   u    otključanu   kancelariju   automehaničarske  radione,  vlasništvo 41-godišnjaka, odakle je ukrao više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.           

DOPUNA INFORMACIJE ZA TEŠKU KRAĐU

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 28-godišnjak s područja grada Murskog Središća, počinio kazneno djelo teške krađe.

Naime, sumnja se da je u subotu, 5. kolovoza ove godine u prijepodnevnim satima u Murskom Središću, Ulici Sitnice, iskoristivši odsutnost 48-godišnje vlasnice, ušao u otključanu obiteljsku kuću, gdje je u spavaćoj sobi nasilno otvorio prijenosnu metalnu kasu iz koje je potom ukrao razni nakit, ženski ručni sat i novac. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 27.000 kuna.

Protiv 28-godišnjeg osumnjičenika podnijet će se posebno izvješće, kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

INFORMACIJE

  • Najava akcije „Alkohol“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa 7. na 8. listopada (sa subote na nedjelju) od 23 do 5 sati provest će akciju „Alkohol“.

Aktivnosti iz akcije usmjerit će se na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

2) Najava akcije „Nadzor teretnih automobila i autobusa“

U razdoblju od 9. do 15. listopada policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske, uključujući i graničnu policiju na graničnim prijelazima, pojačano će provoditi nadzor teretnih automobila i autobusa.

Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2017., te se provodi na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, dok će se u srijedu 11. listopada od 8 do 15 sati provesti u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

  • Preventivna akcija „The Honest Truth“

Preventivna akcija „The Honest Truth“ je nova preventivna aktivnost koju će ove i sljedeće godine provoditi Policijska uprava međimurska. Njene aktivnosti usmjerene su prema mladima, prvenstveno mladim vozačima, odnosno budućim mladim vozačima.

Kako bi realizirali aktivnosti iz ove akcije policijski službenici obilazit će srednje škole, ugostiteljske objekte, auto škole, a u kontroli cestovnog prometa usmjerit će svoje postupanje prema mladim vozačima. Ciljana skupina su učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Do sada, policijske aktivnosti bile su prvenstveno usmjerene na probleme konzumacije alkohola i droga, a uvođenjem ovog projekta proširuju se na uočene probleme u cestovnom prometu, kao što su nepropisna brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa, telefoniranje mobitelom prilikom vožnje, distrakcija, umor i odvlačenje pažnje.

U zemljama Europske unije kampanja TISPOL-a (European Traffic Police Network) provodi se pod nazivom „The Honest Truth“, a provođenjem spomenutih aktivnosti hrvatska policija aktivno se uključuje u njihovu kampanju. TISPOL se zalaže za smanjenje smrtnog stradavanja, ozljeđivanja te općenito za smanjenje kažnjivih ponašanja na europskim prometnicama. Iz sjedišta u Velikoj Britaniji svojim aktivnostima zadire u većinu zemalja Europe. Uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska uprava međimurska iskazala je interes za provođenje ovog projekta na području Međimurske županije. Kao pilot projekt on će provoditi tijekom 2017. i 2018. s tendencijom proširenja na preostali dio Republike Hrvatske.

Cilj akcije je smanjiti glavne uzročnike prometnih nesreća u kojima ljudi pogibaju, bivaju ozlijeđeni ili pak nastaju velike materijalne štete, te na prihvatljiv način mladima približiti ciljeve kampanje. Zapravo, želja je da se svim sudionicima u prometu skrene pozornost na činjenicu da se i malim pozitivnim promjenama može doprinijeti boljoj situaciji u cestovnom prometu.

Provođenju preventivnih aktivnosti iz akcije uključila se Međimurska županija, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Grad Čakovec, kao grad prijatelj djece, te Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Kako bi projekt bio prepoznatljiv i prihvatljiv ciljanoj skupini (mladima) izrađen je promidžbeni materijal (podmetači za piće, memorijski blokovi, kalendari za 2018., fascikli, blokovi, olovke te strugalice za led).

Za petak, 3. studenoga s početkom u 12 sati u čakovečkoj Scheierici predviđena je  najava spomenutih preventivnih aktivnosti za javnost i medije. Očekuje se da će podršku provođenju ovog pilot projekta pružiti međimurski župan i gradonačelnici svih međimurskih gradova, ravnatelji srednjih škola i dakako, policijski službenici Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, koji su neposredno zaduženi za TISPOL-ove aktivnosti. Svakako, predstavljanju aktivnosti prisustvovat će i učenici, kao i predstavnici auto škola.

U noći sa 4. na 5. studenoga ove godine predviđene su aktivnosti iz segmenta  „Alkohol i droga“, koje bi se provele u ugostiteljskim objektima na području Međimurske županije. S ciljem što uspješnijeg provođenja spomenutih preventivnih aktivnosti Policijska uprava međimurska upućuje poziv svim zainteresiranim vlasnicima ugostiteljskim objekata, koji žele da se u njihovim objektima provedu ove aktivnosti da počevši od  9., zaključno s 25. listopadom upute zahtjev na e-mail adresu medjimurska@policija.hr.

 Ujedno, planirane su i aktivnosti s dječjim vrtićima, te osnovnim školama u kojima bi djeca prekršiteljima prometnih prekršaja uručivala promotivne materijale s pozitivnim porukama o štetnosti prometnog prekršaja kojeg su počinili (krilatica projekta „Male promjene spašavaju život“). Određene preventivne aktivnosti provodit će se i u suradnji s autoškolama.

Tijekom 2017. cilj nam je ovom kampanjom obuhvatiti i aktivno uključiti u aktivnosti sve mlade na području Županije. Obilaskom lokacija njihova okupljanja (srednje škole, ugostiteljski objekti) i pružanjem korisnih savjeta, te podjelom promidžbenog materijala želja nam je u preventivnom smislu doprinijeti većoj sigurnosti u cestovnom prometu.

(Radovan Gačal)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*