Međimurje Press
Policija

Izvješće Pu međimurske o događajima za protekli vikend!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda, između 1. i 3. listopada 2021. godine, evidentirane su dvije teške krađe i četiri krađa. U jednoj krađi nastala je materijalna šteta veća od 1.000 kuna, dok je u tri krađe šteta manja od 1.000 kuna. 

Izdvajamo krađu i dvije teške krađe:

1) U četvrtak, 30. rujna 2021. godine oko 15,22 sati u Pribislavcu, u Industrijskoj ulici, nepoznati počinitelj je iz dvorišta privatnog poduzeća ukrao akumulatorski udarni izvijač.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

  • U noći, 3. listopada 2021. godine, u Donjem Vidovcu, policijski službenici postupali su po dojavi građana kojom prijavljuje da je u tijeku provala u obiteljsku kuću.

Brzom reakcijom policijskih službenika Policijske postaje Prelog u unutrašnjosti kuće zatečena je muška osoba koja je uz primjenu sredstva prisile uhićena i dovedena u Policijsku postaju Prelog.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 21- godišnjak provalio u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari.  Po povratku vlasnika iz inozemstva utvrdit će se nastala materijalna šteta, odnosno koje je predmete provalnik ukrao.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

  • U noći s 2. na 3. listopada 2021. godine u Donjem Vidovcu, Ulici Rade Končara, nepoznati počinitelj je provalio u trgovinu odakle je ukrao razne cigarete.

Materijalna šteta utvrdit će se naknadno, a protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

INTERNETSKA PRIJEVARA

Građani oprez – prijevare putem Interneta

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže.

Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom, a koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetka tisuća eura. Pošto do današnjeg dana nije dobio dogovoreni iznos slučaj je prijavio policiji.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju ovakvim internetskim prijevarama, te da olako ne povjeruju izmišljenom darovanju novaca ili obećanom nasljedstvu i potom se upuštaju u sumnjive novčane transakcije, jer vrlo lako mogu postati žrtve ovakvih i sličnih prijevara.  

Donosimo savjete kako općenito prepoznati prijevare 

Internet prijevare sve su češće i raznih načina izvršenja. U posljednje vrijeme zaprimili smo više prijava kibernetičkog kriminala koji ima cilj na prijevaran način izvući novac od žrtava bilo putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na Internetu.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo :

  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
  • poruke u kojima se nudi laka zarada,
  • molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
  • traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila,
  • nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,
  • poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje

Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom internetske prijevare, o tome odmah obavijestite policiju.

DOPUNA KRAĐE

Uhićen višestruki počinitelj krađe  

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske postaje Čakovec utvrdili su osnove sumnje da je maloljetnik s područja Međimurske županije počinio više kaznenih djela krađe, te će se prema njemu podnijeti posebno izvješće kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Naime, utvrđeno je da je tijekom kolovoza i rujna 2021. godine počinio četiri krađe na području Grada Čakovca. Ukrao je mobitele, električni romobil i kovani novac, a ukupna materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Dio ukradenih predmeta vraćen je vlasnicima.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, u petak, 1. listopada 2021. godine maloljetnik je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske. Potom je doveden sudu za mladež Općinskog suda u Čakovcu, gdje mu je rješenjem određen istražni zatvor u trajanju do mjesec dana te je predan u zatvor u Varaždin.

PROMETNA NESREĆA 

Prekopa – oduzeo prednost prolaska  

U subotu, 2. listopada 2021. godine oko 11 sati u Prekopi dogodila se prometna nesreća u kojoj je 53-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka te je dolaskom do ceste koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska vozilom ušao u raskrižje, a da nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom.

Zbog toga je udario u motocikl čakovečkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 68-godišnjak. Nakon udara došlo je do prevrtanja motocikla i pada vozača na kolnik.

Ozlijeđeni motociklista je vozilom hitne pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, dok će se ozlijede okvalificirati naknadno.

INFORMACIJA

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno četiri prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena,  i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom od čega se u jednoj prometnoj nesreći čeka kvalifikacija ozljeda.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

  • nepropisna i neprilagođena brzina – dvije prometne nesreće,
  • nepoštivanje prednosti prolaska – jedna prometna nesreća,
  • vožnja na nepropisnoj udaljenosti – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod tri vozača.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 1,49 g/kg utvrđena je kod 32- godišnjeg vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom, koja se dogodila u subotu, 2. listopada 2021. godine oko 20,20 sati, u Trnovcu.

INFORMACIJA

U petak, 1. listopada 2021. godine u sklopu obilježavanja Dana policije, Policijska uprava međimurska u suradnji s Regionalnim klubom IPA Međimurje – Čakovec, Sindikatom policije Hrvatske i Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a te uz podršku Općine Domašinec i Nogometnog kluba Dinamo Domašinec, za policijske službenike organizirala je turnir u malom nogometu, za policijske službenice turnir u pikadu i za mješovite ekipe turnir u Beli.

Više informacija na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja