Međimurje Press
Policija

Izvješće PU za ponedjeljak

ponedjeljak, 22. veljače 2021. godine

NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE ORUŽJA I STRELJIVA

Prilikom pretrage kuće u Piškorovcu pronađena puška

Jučer, 22. veljače 2021. godine policijski službenici Policijske postaje Prelog, temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražili su prostorije obiteljske kuće u Piškorovcu, kojima se koristi 22-godišnjak. Tijekom pretrage policijski službenici su pronašli i oduzeli pušku M-48, kalibra 7,9 mm.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako je 22-godišnjak počinio prekršaj iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te će se protiv njega podnijeti optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Napomena: fotografiju pronađene puške možete preuzeti na internatskim stranicama PU međimurske

PROMETNE NESREĆE

 1. Vozač Audija (33) skrivio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 3,80 promila

Jučer, 22. veljače 2021. godine oko 11 sati i 30 minuta u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena 36-godišnja putnica iz osobnog automobila.

Vozač Audija A4, čakovečkih registarskih oznaka, rođen 1987. godine, upravljajući pod utjecajem alkohola od 3,80 promila, brzinu kretanja vozila nije prilagodio gustoći prometa (vozila ispred), zbog čega je prednjim dijelom udario u stražnji dio VW Golfa, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je u istom smjeru upravljala 24-godišnja vozačica. Neposredno prije nesreće vozačica Golfa smanjila je brzinu kretanja zbog nailaska na nekoliko vozila. Uslijed siline udara Golf je odbačen u Subaru Legacy, čakovečkih registarskih oznaka, kojim se neposredno ispred zaustavio 38-godišnji vozač zbog nailaska na vozilo.

Vozilom hitne medicinske pomoći u Županijsku bolnici Čakovec prevezena je 36-godišnja putnica iz Subara, gdje joj je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da je u nesreći lakše ozlijeđena.

Vozač Audija je uhićen i priveden u policijsku postaju te će se zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama prekršajno sankcionirati izricanjem novčane kazne u ukupnom iznosu od 12.500 kuna, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca. Nakon pravomoćnosti odluka o utvrđenim prekršajima 33-godišnjaku će se u evidenciju vozača i vozačkih dozvola upisati šest negativnih prekršajnih bodova.

2) U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 48-godišnji motociklist

U nedjelju, 21. veljače 2021. godine oko 15 sati i 30 minuta u Čakovcu, na prostoru benzinske pumpe u Ulici dr. Tome Bratkovića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 48-godišnji motociklist.

Upravljajući Hondom (CB 500), čakovečke registarske oznake, 48-godišnji vozač smanjio je brzinu kretanja do te granice da je umanjio stabilnost vozila, zbog čega je došlo do prevrtanja motocikla na desni bok i pada na vozača. U opisanoj nesreći 48-godišnji motociklist teško je ozlijeđen, dok se na motociklu kao putnica nalazila i 46-godišnjakinja, koja na sreću nije ozlijeđena.

Nadležnom državnom odvjetništvu o opisanoj nesreći dostavit će se posebno izvješće.

Upozorenje motociklistima i mopedistima

Nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju na prometnicama kreče i sezona pojačanog prometovanja motocikla i motociklista, čime se opet aktualizira problem njihove sigurnosti u prometu. Motociklisti nakon zimske stanke nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme“, zanemarujući pri tome sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i privikavanje svih ostalih sudionika u prometu na njihovu prisutnost.

Kako bi se izbjegle tragične situacije, a osobito smrtna stradavanja vozača  motocikala i mopeda, donosimo nekoliko savjeta za sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu:

1. prije vožnje provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, osobito:

 • uređaje za upravljanje vozilom;

 • uređaje za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće, te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica);

 • uređaje za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla);

 • uređaje na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo);

 • uređaje za davanje zvučnih znakova;

 • kontrolne uređaje i uređaje za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).

 • provjere tlak u gumama;

 • upale dnevno ili kratko svjetlo;

 • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

2. za vrijeme vožnje: 

 • koriste zaštitnu opremu (kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice…);

 • imaju na vozilima i danju upaljena kratka svjetla;

 • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);

 • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću);

 • voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini;

 • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima;

 • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte jer u suprotnom mogu vrlo lako priječi u prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera;

 • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uočavaju);

 • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog motocikla ili mopeda.

Skrećemo pozornost i ostalim vozačima motornih vozila na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u cestovnom prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Napominjemo, da će policijski službenici Policijske uprave međimurske u narednom razdoblju pojačano nadzirati ponašanje u prometu motociklista i mopedista, ali drugih skupina sudionika u cestovnom prometu, a protiv svih koji ne poštuju zakonske propise poduzimat će represivne mjere.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja