Međimurje Press
Policija

Izvještaj PU međimurske za dane proteklog vikenda od 17. do 19. veljače 2023. godine

OPREZ, prijevare prilikom plaćanja novčanicama većeg iznosa

Od uzvraćenog novca osumnjičeni je za sebe zadržavao po nekoliko desetaka eura i time kroz produljeno kazneno djelo prijevare oštetio trgovačka društava iz Umaga i Zagreba za ukupan novčani iznos od 390 eura

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim državljaninom Rumunjske zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevara“ (produljeno kazneno djelo opisano u članku 52. Kaznenog zakona).

Naime, sumnja se kako je u razdoblju od 3. do 15. veljače 2023. godine na području Čakovca, Koprivnice, Varaždina i Umaga, na kioscima namijenjenim za prodaju novina, dovodio u zabludu prodavačice prilikom kupovine cigareta. Tijekom plaćanja predavao im je novčanice od 200 eura, a nakon što bi mu prodavačice uzvratile ostatak novca, odustao bi od kupovine te tražio povrat svojih 200 eura. Prodavačice bi mu potom  vratile spomenutu novčanicu, dok bi osumnjičeni njima vratio prvotno uzvraćeni novac od kojeg je prethodno zadržao određeni novčani iznos. Dakle, od uzvraćenog novca za sebe je zadržavao po nekoliko desetaka eura i time kroz produljeno kazneno djelo prijevare oštetio trgovačka društava iz Umaga i Zagreba za ukupan novčani iznos od 390 eura.

Radi se o starom “prevarantskom triku” kojim se koriste specijalizirani prevaranti. Pomno biraju objekte svog djelovanja, u ovom slučaju kioske za prodaju novina te vrlo često mijenjaju lokacije, tj. mjesta kako bi ih se što teže otkrilo, ali u opisanom slučaju rumunjski državljanin ubrzo je otkriven.

U otkrivanju te potom uhićenju 53-godišnjeg rumunjskog državljanina, sudjelovali su policijski službenici Policijske uprave međimurske, specijalizirani za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.

Protiv osumnjičenog podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Temeljem prijedloga nadležnog državnog odvjetnika, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu, odredila je rumunjskom državljaninu istražni zatvor te je sproveden u varaždinski zatvor.

Otkriven počinitelj provale u vikendicu nedaleko Goričana

Osumnjičeni je provalio u vikendicu, odakle je potom ukrao razna alkoholna i bezalkoholna pića te zidni sat

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je 58-godišnjak s područja općine Goričan, počinio kazneno djelo teške krađe.

Sumnja se kako je krajem prosinca 2022. godine  u poljskom predjelu zvanom „Baranašica“ nedaleko Goričana, provalio u vikendicu, vlasništvo 51-godišnjaka, odakle je potom ukrao razna alkoholna i bezalkoholna pića te zidni sat.

Materijalna šteta procijenjena je na oko 250 eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja preloški policajci pronašli su dio ukradenih predmeta te ih vratili vlasniku.

Protiv osumnjičenog 58-godišnjaka podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja.

Na međimurskim prometnicama evidentirane su četiri prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su četiri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (dva sudionika lakše ozlijeđena) i dvije prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepoštivanje prednosti prolaska, dvije prometne nesreće,
– nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod tri vozača, a najveća koncentracija od 1,86 g/kg utvrđena je kod 35-godišnjeg vozača osobnog automobila. Spomenuti vozač skrivio je prometnu nesreću koja se dogodila u petak, 17. veljače nešto poslije 22 sata na prometnici između Novog Sela Rok i Sivice.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su  dvije krađe, dok teške krađe nisu zabilježene

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su  dvije krađe, dok teške krađe nisu evidentirane. Izdvajamo krađu u Grkaveščaku.

Iz neograđenog dvorišta ukradena kružna pila i zamrzivač  

U petak, 17. veljače u prijepodnevnim satima u Grkaveščaku, iz neograđenog dvorišta, nepoznati počinitelj ukrao je stolnu kružnu pilu i zamrzivač. Materijalna šteta prema izjavi 63-godišnjeg vlasnika procijenjena je na više stotina eura. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Radovan Gačal)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja