Krađa ribe iz ribnjaka

Dani vikenda, 26., 27. i 28. listopada 2018. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je sedam krađa od čega dvije, gdje je počinjena materijalna šteta viša od 1.000 kuna i dvije teške krađe, od čega izdvajamo:

TEŠKE KRAĐE

Ukradeno ulje iz trgovine i nakit iz kuće

1) Tijekom noći s 26. na 27. listopada (s petka na subotu) u Dunjkovcu, Ulici Ivana Gorana Kovačića, nepoznati počinitelj je provalio u trgovinu i ukrao novac te više desetaka litara ulja.

Materijalna šteta procjenjuje se više tisuća kuna.

2) U nedjelju, 28. listopada u Čakovcu, Ulici dr. Vlatka Mačeka, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću i ukrao nakit.

Materijalna šteta procjenjuje se više tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐA

Ukradene ribe iz ribnjaka

Između 25. i 27. listopada u Okruglom Vrhu, iz ribnjaka, nepoznati počinitelj je ukrao više desetaka komada razne ribe.

Materijalna šteta procjenjuje se više tisuća kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

PROMETNA NESREĆA

U subotu, 27. listopada oko 4,05 sati na kolniku državne ceste broj 20 u Štefancu, dogodila se prometna nesreća u kojoj 52-godišnji vozač teretnog automobila križevačkih registarskih oznaka, brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć). Zbog toga je u blagom zavoju vozilom udario u pješake, 27-godišnjakinju i 31-godišnjaka, koji su se nalazili na kolniku uz osobni automobil koji se nalazio zaustavljen na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera.

Na mjesto događaja izašla je ekipa hitne pomoći te utvrdila da je 27-godišnja pješakinja, nažalost, od zadobivenih ozljeda preminula na mjestu prometne nesreće, dok je 31-godišnji pješak vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec te je utvrđeno da je zadobio teške ozljede opasne po život te je zadržana na Odjelu intenzivnog liječenja, gdje je nažalost u 6,50 sati preminuo od zadobivenih ozljeda.

Zbog obavljanja očevida prometne nesreće promet kolnikom državne ceste broj 20 u Štefancu od 4,37 do 7,51 sati bio je zatvoren te se odvijao obilaznim prometnim pravcima.

Protiv 52-godišnjeg vozača zbog počinjenja kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Preminuli pješaci su deveta i deseta žrtva u cestovnom prometu na području Međimurske županije u 2018. godini.

INFORMACIJE

 1. Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno šest prometnih nesreća, od čega jedna s poginulim osobama, jedna ozlijeđenim osobama i četiri s nastalom materijalnom štetom.

U prometnoj nesreći s poginulom osobom smrtno su stradali pješaci, 27-godišnjakinja i 31-godišnjak, dok su u prometnoj nesreći s ozlijeđenim osobama lakše ozlijeđeni 19 i 30-godišnji vozači osobnih automobila te dvoje 53-godišnja putnika u osobnim automobilima.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 • nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća,

 • nepoštivanje prednosti prolaska – jedna prometna nesreća,

 • nepropisno pretjecanje i obilaženje – dvije prometne nesreće,

 • vožnja na nepropisnoj udaljenosti – jedna prometna nesreća

 • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća utvrđena je kod dvoje vozača.

Najveća, u količini od 1,85 grama po kilogramu izmjerena je kod 24-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je u subotu, 29. listopada oko 23,45 sati u Čakovcu na raskrižju Ulica Kalničke i Legensteinove, sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom.

 1. Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

U 2018. godini došlo je do pogoršanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Međimurske županije. Iza nas je crni vikend gdje su na cestama Međimurske županije smrtno stradale dvije osobe.

Tijekom ove godine bilježimo deset smrtno stradalih osoba dok u istom razdoblju prošle godine bilježimo šest smrtno stradalih osoba, što je povećanje za 4 osobe ili 66,6%.

Uz uzastopna upozorenja i provođenje niza preventivnih akcija negativan trend najtežih prometnih nesreća i nadalje raste.

Tijekom ovog vikenda dogodilo se 6 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća sa poginulim osobama u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, jedna prometna nesreća sa ozlijeđenim osobama u kojoj su 4 osobe zadobile lake tjelesne ozljede te četiri prometne nesreće u kojima je nastala materijalna šteta.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća u dane vikenda utvrđen je kod dva vozača, dok je najveća koncentracija od 1,85 grama po kilogramu utvrđena u prometnoj nesreći sa materijalnom štetom u Čakovcu kod vozača osobnog automobila.

U vremenu od 25. do 28. listopada, mobilni tim PU Međimurske provodio je pojačane aktivnosti kojom prilikom je utvrđeno ukupno 69 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

21 prekršaj upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– od 0,00 do 0,50 g/kg – jedan prekršaj;

– od 0,50 do 1,00 g/kg – deset prekršaja;

– od 1,00 g/kg do 1,50 g/kg- pet prekršaja,

– iznad 1,50 g/kg – pet prekršaja;

32 prekršaja upravljanja nepropisnom brzinom;

– dva ne postupanja po znaku policijskog službenika,

– jedan prekršaj upravljanja vozilima prije stjecanja prava;

– 13 ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u krvi (2,62 grama po kilogramu) utvrđena je dana tijekom noći 27. listopada u 00,20 sati u Čakovcu, kod vozača osobnog, rođenog 1991. godine, s područja Varaždinske županije. Sukladno odredbama Prekršajnog zakona vozač je uhićen.

Nadalje, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, uhićena je i vozačica osobnog automobila rođena 1984. godine s područja općine Pribislavec, poradi upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (1,39 grama po kilogramu) te u vrijeme dok joj je vozačka dozvola oduzeta.

Tijekom proteklog tjedna od 22. do 28. listopada utvrđena su 32 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola od kojih je u 9 slučajeva koncentracija alkohola bila viša od 1,50 grama po kilogramu. Nadalje, nepropisna brzina utvrđena je u 96 slučajeva. Sigurnosni pojas utvrđen je kod 14 vozača. Sukladno odredbama Prekršajnog zakona uhićeno je pet osoba.

Kako su brzina te alkohol i nadalje glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, Policijska uprava međimurska u cilju zaustavljanja ovog nepovoljnog trenda, svakodnevnim dnevnim i noćnim policijskim ophodnjama provoditi će represivne aktivnosti i oštricu ciljano usmjeriti spram onih koji grubo i bezobzirno čine prometne prekršaje te istima ugrožavaju živote i imovinu drugih sudionika u prometu. Ovim aktivnostima priključiti će se i policijski službenici susjednih policijskih uprava sa vozilima „presretač“ te Mobilna jedinica prometne policije.

OBAVIJEST

Pojačane preventivne mjere za blagdan Svih svetih

Pred nama je blagdan Svih svetih, kada velik broj naših sugrađana automobilima posjećuje groblja i odaje počast svojim najmilijima, te u tim trenucima uglavnom ne razmišljaju o sigurnosti svoje imovine. Prateći i analizirajući policijske statističke pokazatelje, primjetno je kako tijekom nadolazećih blagdana, velik broj počinjenih kaznenih djela otpada na provalne krađe iz automobila. Stoga, pozivamo sve građane na suradnju, kako bi im i na taj način pomogli u očuvanju njihove imovne. U slučaju uočavanja sumnjivih nepoznatih osoba odmah o tome obavijestiti policiju. Svakako, bilo bi poželjno da pokušate uočiti što više detalja vezano za njihove karakteristike i tjelesne osobine, kao i podatke o vozilu kojim se koriste (reg. oznaka, marke i model vozila, boja i sl.).

Ako ste ipak postali žrtva kaznenog djela, u svrhu zaštite tragova ništa nemojte dirati, već odmah obavijestite policiju pozivom na broj telefona 192 ili 112. Nakon zaprimljene dojave na mjesto događaja izaći će policijski službenici i poduzeti sve potrebne mjere i radnje.

Kako bi izbjegli ovakve i slične slučajeve, te da ne postanete žrtve provalnika i kradljivaca iz vozila, upućujemo vam nekoliko savjeta:

 • torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – mjesto im nije u vozilu i često su predmeti krađa iz vozila, a tako ostavljeni predmeti  dobar  su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari,

 • dokumente vozila i svoje osobne dokumenta ne ostavljajte u vozilu,

 • zaključajte osobno vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić), kradljivac može iskoristiti vašu odsutnost,

 • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima,

 • zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika,

 • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora,

 • ako imate mogućnost, izvucite ugrađenu audio i video opremu iz vozila,

 • uključite alarmni uređaj, ako je ugrađen u vozilo,

 • nemojte spremati stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer možda vas netko promatra,

 • po mogućnosti ne ostavljati vozila na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora.

Policijska uprava međimurska započela je s preventivnim aktivnostima koje su usmjerene na suzbijanje svih pojavnih oblika imovinskih delikata, posebice provala, odnosno krađa iz vozila. Kroz redovne policijske zadaće pojačano se obilaze mjesna groblja, te se pritom u okviru preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti“ građanima dijele brošure i letci u kojima su sadržani mnogobrojni korisni savjeti.

Nenad Risek

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*