Lakše ozlijeđeni sudionici prometne nesreće

Utorak, 26. veljače 2019. godine

PROMETNA NESREĆA

Lakše ozlijeđeni sudionici prometne nesreće

U utorak, 26. veljače u Županijskoj bolnici Čakovec utvrđeno je da su vozači te putnik zadobili lake tjelesne ozljede.

Podsjećamo da je istog dana, oko 2,50 sati u Čakovcu na raskrižju Zrinsko-frankopanske, Neumannove ulice i Carinskog odvojka, vozač teretnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 50-godišnjak sa šireg područja općine Podturen, krećući se kolnikom Neumannove ulice, dolaskom do raskrižja sa Zrinsko-frankopanskom ulicom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, s automobilom je ušao u raskrižje, zadržavajući smjer kretanja. Udario je automobilom u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, s kojim je, krećući se kolnikom Zrinsko-frankopanske ulice upravljao 19-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće.

Nakon prometne nesreće vozilom hitne pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezeni su vozač teretnog automobila te putnik iz osobnog automobila 51-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće, a naknadno je liječničku pomoć je zatražio i vozač osobnog automobila. Vozač teretnog automobila će biti prekršajno sankcioniran.

INFORMACIJE

 1. Najava provođenja akcije “NE BUDITE OZNAČENI”

Preventivna akcija “Ne budite označeni” provesti će sve policijske postaje Policijske uprave međimurske, u četvrtak, 28. veljače od 10 do 13 sati.

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima, obavljanjem nadzora sudionika u prometu te edukacijom, postignu učinci generalne prevencije te postizanje većeg stupnja sigurnosti u cestovnom prometu.

Akcija će biti usmjerena spram svih sudionika u prometu, a odnositi će se na dosljedno poštivanje pozitivnih propisa koje nalaže Zakon o sigurnosti prometa, vezano uz osobe sa tjelesnim oštećenjima.

Polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec i policijski službenici, dijeliti će promidžbeni letak Policijske uprave međimurske „Jeste li i Vi invalid???“ te će upozoriti vozače da su zauzeli mjesto predviđeno za osobu sa posebnim potrebama, odnosno preventivno će upućivati vozače da dosljedno poštuju znak pristupačnosti invalida.

 1. Provedena akcija “NADZOR TERETNIH AUTOMOBILA I AUTOBUSA “

U razdoblju od 18. do 24. veljače, sve policijske postaje Policijske uprave međimurske bile su uključene u akciju kroz redovnu službu te je pojačan nadzor teretnih automobila i autobusa.

Akcija je usklađena sa akcijama Europske unije za 2019. godinu, a sukladno navedenom terminu provedena je na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, dok je u srijedu, 20. veljače od 8 do 16 sati, ciljano provedena u suradnji sa Policijskom upravom varaždinskom.

U vremenskom razdoblju od 18. do 24. veljače utvrđena su ukupno 127 prekršaja, od čega:

 • 18 prekršaja upravljanja u vrijeme kada je u organizmu prisutan alkohol,

 • 22 prekršaj nepropisne brzine,

 • šest prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,

 • četiri prekršaja vezanih uz uporabu svjetala u prometu,

 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja,

 • jedan prekršaj na prijelazu ceste preko željezničke pruge,

 • sedam prekršaja neregistriranog vozila,

 • pet prekršaja vezanih uz teret na vozilu,

 • tri prekršaja upravljanja prije stjecanja prava,

 • dva prekršaja upravljanja u vrijeme kada je vozačka dozvola oduzeta,

 • 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i

 • 35 ostala prekršaja.

Iz prometa su isključena 23 vozača i devet vozila.

Temeljem članka 134. Prekršajnog zakona uhićena je jedan osoba dok su temeljem članka 137. tog zakona dvije osobe zadržane.

U promatranom razdoblju ukupno su kontrolirana 55 teretna automobila i 11 autobusa.

Utvrđeno je ukupno 26 prekršaja teretnih automobila i jedan prekršaj autobusa.

Od 26 prekršaja teretnih automobila dva prekršaja odnosila su se na prekoračenje brzine, pet na pojas, 10 na prekršaje tahografa, pet na pretovar vozila (12,5 t i više) te četiri ostala prometna prekršaja. Kod vozača autobusa utvrđen je jedan prekršaj koji se odnosi na pojas.

U srijedu, 20. veljače kada je provedena ciljana akcija sa Policijskom upravom varaždinskom ukupno je kontroliran 31 teretni automobil i pet autobusa.

Utvrđeno je ukupno 16 prekršaja teretnih automobila i jedan prekršaj autobusa.

Od 16 teretnih automobila dva prekršaja odnosila su se na prekoračenje brzine, četiri na pojas, četiri na prekršaje tahografa, dva na pretovar vozila (12,5 t i više) te četiri ostala prometna prekršaja. Kod vozača autobusa utvrđen je jedan prekršaj koji se odnosi na pojas.

 1. Internetske prijevare

U posljednjih mjesec dana na području Policijske uprave međimurske zabilježen je određeni broj prijava građana o internetskim prijevarama. Naime, građani su temeljem oglasa na Internet stranicama stupili u kontakt sa njima nepoznatim osobama te s njima komunicirali putem elektroničke pošte nakon čega su putem Internet bankarstva uplatili određene iznose za kupnju željenih proizvoda. U konkretnim slučajevima radilo se o kupnji kamionskih vozila. Nakon uplate i dolaskom na dogovorene lokacije na području Nizozemske odnosno Belgije nisu pronađene ni osobe niti vozila. Daljnji pokušaji kontakta s prodavateljem su onemogućeni, dok su oglasi obrisani.

Stoga se građanima preporuča da olako ne prihvaćaju takve neprovjerene oglase, odnosno najbolje bi bilo da fizički na adekvatni način prvo provjere oglašivača i sadržaj oglasa, neposrednim uvidom na lokaciji i neposrednim kontaktom s prodavateljem te provjerom tvrtke odnosno fizičke osobe prodavatelja, osobno ili osobom od povjerenja u inozemstvu. Tek nakon tih ostvarenih preduvjeta, eventualno sklapati poslove, a radi izbjegavanja nepotrebnih financijskih gubitaka.

 1. Djeca iz Osnovne škole Orehovica u posjetu Policijskoj upravi međimurskoj

U utorak, 26. veljače od 9 do 10 sati, djeca drugih razreda Osnovne škole Orehovica sa svojim nastavnicima posjetila su Policijsku upravu međimursku.

Više na poveznici http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=299179

NENAD RISEK

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*