Lažno se predstavljao kao policijski službenik

Dani vikenda, 14., 15. i 16. rujna 2018. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirane su četiri krađe od čega dvije, gdje je počinjena materijalna šteta viša od 1.000 kuna i dvije teške krađe, od čega izdvajamo:

TEŠKE KRAĐE

Provale u kuću i privatnu tvrtku

1) Tijekom noći s 14. na 15. rujna (s petka na subotu) u Šenkovcu, Ulici Josipa Bedekovića, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću odakle je ukrao novac i razni nakit.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

2) U noći s 14. na 15. rujna (s petka na subotu) u Čakovcu, Ulici braće Graner, nepoznati počinitelj provalio je u prostorije privatne tvrtke odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐE

Krađe iz nezaključane kuće i neograđenog dvorišta

1) U petak, 14. rujna u popodnevnim satima, u Totovcu, Ulici dr. Vladimira Bakarića, nepoznati počinitelj je iz nezaključane kuće ukrao novac i razni nakit.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

2) Tijekom noći s 14. na 15. rujna (s petka na subotu) u Palovcu, Glavnoj ulici, nepoznati počinitelj je iz neograđenog dvorišta ukrao metalne profile u vrijednosti od više tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

PROMETNA NESREĆA

Kombijem oduzeo prednost motociklistu

U subotu, 15. rujna oko 19 sati u Murskom Središću, Ulici Sitnice, na kolniku državne ceste broj 209 vozač teretnog vozila čakovečkih registarskih oznaka, 37-godišnjak s područja grada Mursko Središće, krećući se Ulicom Sitnice te dolaskom do raskrižja s državnom cestom, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao u raskrižje, a da nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom, zbog čega je u teretno vozilo udario motocikl čakovečkih registarskih oznaka s kojim je državnom cestom upravljao 29-godišnjak s područja općine Selnica, dok je u krvi imao prisutno 2,13 grama po kilogramu alkohola. Nakon udara došlo je do prevrtanja motocikla i pada vozača.

Vozač motocikla je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje će se ozljede naknadno karakterizirati, nakon čega slijedi kvalifikacija događaja.

DRAGOVOLJNA PREDAJA EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA, ORUŽJA I STRELJIVA

1) Pronašao minu iz II. svjetskog rata

U subotu, 15. rujna u popodnevnim satima u Novom Selu Rok, polju zvanom „Pološev breg“, građanin je prilikom oranja traktorom izorao minobacačku granatu kalibra 60 mm koju je nakon dojave građana, policijski službenik protueksplozijske zaštite Policijske uprave međimurske uništio na mjestu pronalaska.

2) Dragovoljno predan pištolj

U subotu, 15. rujna u večernjim satima u Paragu, građanin je dragovoljno policijskim službenicima predao pištolj.

I ovom prilikom zahvaljujemo građanima na suradnji te ih pozivamo da i ubuduće svaki pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava prijave nadležnoj policijskoj postaji ili policijskoj upravi na broj telefona 192.

Također, želimo ponovno podsjetiti javnost na akciju „Manje oružja – manje tragedija“, koja je i dalje aktualna, te poziva građane na dragovoljnu predaju oružja u neograničenom vremenu bez sankcija.

NEOVLAŠTENO OBAVLJANJE SLUŽBENE RADNJE

Lažno se predstavljao kao policijski službenik

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnjak s područja općine Kotoriba početkom mjeseca srpnja ove godine putem komunikacije telefonom u više navrata lažno predstavljao kao policijski službenik osobama s područja grada Zagreba te dogovarao službene radnje koje je ovlaštena izvršiti samo službena osoba.

Protiv 22-godišnjaka se podnosi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Neovlašteno obavljanje službene radnje nadležnom državnom odvjetniku.

INFORMACIJE

1) Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno 10 prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojoj je lake tjelesne ozljede zadobio vozač motocikla 18-godišnjak sa šireg područja općine Donji Kraljevec u prometnoj nesreći koja se dogodila dana 14. rujna oko 7,20 sati u Čakovcu i istog dana oko 19,25 sati u Prelogu, u Ulici Matije Gupca u kojoj je maloljetni vozač s područja Međimurske županije zadobio lake tjelesne ozlijede te osam prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 • nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća

 • nepoštivanje prednosti – pet prometnih nesreća,

 • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – dvije prometne nesreće,

 • ostale greške – dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod dva vozača, a najveća koncentracija utvrđena je kod vozača motocikla 29-godišnjak sa područja općine Selnica u koncentraciji od 2,13 grama po kilogramu, u prometnoj nesreći, u kojoj će se ozlijede naknadno okvalificirati, koja se dogodila na kolniku državne ceste broj, u Murskom Središću, u subotu, 15. rujna oko 19 sati.

2) Provedena akcija „Alkohol“

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su tijekom noći s 15. na 16. rujna od 23 do 5 sati proveli akciju „Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 19 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 17 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

 • od 0,00 do 0,50 grama po kilogramu – tri prekršaja,

 • od 0,50 do 1,00 grama po kilogramu – osam prekršaja,

 • od 1,00 do 1,50 grama po kilogramu – četiri prekršaja,

 • iznad 1,50 g/kg – dva prekršaja;

 • prekršaj nepropisne brzine kretanja izvan naselja i to:

 • od 30 do 50 kilometara na sat veća od dopuštene – jedan prekršaj;

 • istek važenja prometne dozvole do 15 dana- jedan prekršaj;

Najveća koncentracija alkohola od 2,04 grama po kilogramu utvrđena je u nedjelju 16. rujna u 2,05 sati, u Donjem Kraljevcu, u Kolodvorskoj ulici, kod vozača osobnog automobila, 27-godišnjaka sa području grada Preloga.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća s materijalnom štetom i to u nedjelju, 16. rujna oko 00,25 sati u Nedelišću, Čakovečkoj ulici, na prostoru parkirališta, udar nepoznatog vozila u parkirani osobni automobil.

3) „Sajam sigurnosti i prevencije 2018.“

Policijska uprava međimurska kao partner Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, ove godine organizira peti po redu „Sajam sigurnosti i prevencije 2018.“, koji je jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u godini po pitanju prevencije.

Sajam će se održati u petak, 21. rujna 2018. godine od 10,00 do 16,00 sati u Čakovcu, u prostoru sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, Športskoj ulici 1 i na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu, Športska ulica 2.

Sajam pruža jedinstvenu priliku svim građanima da se upoznaju s radom i opremom policije, kao i sa svim subjektima u društvu koji se bave prevencijom, zaštitom i sigurnošću građana.

Ovom prilikom pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete “Sajam sigurnosti i prevencije 2018.“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.

(Nenad Risek)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*