Međimurje Press
Policija

Manje prometnih nesreća, ali veći broj smrtno stradalih

Stanje sigurnosti na prometnicama Međimurske županije, u prva četiri mjeseca ove godine

Evidentiran je manji broj prometnih nesreća, te teško i lako ozlijeđenih osoba, međutim povećao se broj prometnih nesreća s poginulim osobama, kao i broj smrtno stradalih osoba. Naime, u navedenom razdoblju bilježimo ukupno 113 prometnih nesreća (u četiri mjeseca 2019.-169 prometnih nesreća), šest prometnih nesreća s poginulim osobama (2019. – tri osobe) u kojima je smrtno stradalo šest osoba (2019. – četiri osobe), teško je ozlijeđeno pet osoba  (2019. – devet osoba), a lakše je ozlijeđeno 39 osoba (2019. – 58 osoba).

Manjem broju prometnih nesreća, te lako i teško ozlijeđenim osoba u tim nesrećama, svakako su doprinijele i mjere koje se provode zbog pandemije COVID – 19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu, međutim u takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise, te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama.

Apel roditeljima

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe odnosno mladi vozači, poseban apel uputili bismo roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je osoba konzumirala alkoholna pića odnosno da pronađu alternativno rješenje (uslugu prijevoza, taxi, prenoćište i sl.).

Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi i osobi za koju se sumnja da nije sposobna sigurno sudjelovati u prometu, temeljem životnog i prometnog iskustva, istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

(rg)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja