Međimurje Press
Policija

Međimurska policija izvještava o događajima tijekom vikenda!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa i četiri krađe. U jednoj krađi pojedinačna materijalna šteta procijenjena na više od 1.000 kuna.

Izdvajamo krađu mobitela u Štrigovi 

U subotu, 25. lipnja 2022. godine poslije ponoći, u ugostiteljskom objektu u Štrigovi, nepoznati počinitelj je sa šanka gostu ukrao mobitel vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNA NESREĆA

U prometnoj nesreći smrtno stradao vozač motocikla  

U subotu, 25. lipnja 2022. godine oko 14,30 sati na državnoj cesti između Čakovca i Štefanca, dogodila se prometna nesreća u kojoj se 26-godišnji vozač motocikla čakovečkih registarskih oznaka vozilom nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je u lijevom zavoju sišao izvan kolnika u desno, niz cestovnu travnatu kosinu. Nakon toga došlo je do udara motocikla u kosinu kanala, višestrukog prevrtanja po travnatoj površini i pada vozača.

Na mjesto događaja izašla je ekipa hitne pomoći te je utvrđeno da je u događaju, nažalost,  26-godišnji vozač motocikla smrtno stradao.

Mrtvo tijelo prevezeno je na Odjel patologije Županijske bolnice Čakovec gdje će se  izvršiti obdukcija.

O događaju će se podnijeti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Smrtno stradali vozač motocikla druga je žrtva u cestovnom prometu na području Međimurske županije, u 2022. godini. 

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala: 

  • prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite,
  • uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),
  • zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je nositi svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,
  • poštujte ograničenja dopuštene brzine,
  • prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
  • provjerite tlak u gumama,
  • upalite dnevno ili kratko svjetlo,
  • ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga,
  • prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga,
  • vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),
  • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),
  • ne vozite slalom između vozila,
  • izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,
  • kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,
  • predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,
  • vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i
  • poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

Na kraju upozoravamo motocikliste na visoke temperature koje se najavljuju idućih dana te da se, ukoliko kreću na put, pripreme u skladu s vremenskim prilikama i duljinom puta.

Više savjeta i preporuka za vozače motocikla i mopeda možete naći na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, ovdje.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA 

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno sedam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina – dvije prometne nesreće,

– nepoštivanje prednosti prolaska – jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti – jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – tri prometne nesreće.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod jednog vozača, 59-godišnjaka, koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u količini od 1,66 g/kg i koji je 24. lipnja 2022. godine oko 20,25 sati u Mihovljanu, Prvomajskoj ulici počinio prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom.

Naime, na prostoru parkirališta športskog doma obavljao je vožnju unatrag a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, ne vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. Zbog toga je vozilom udario u osobni  automobil čakovečkih registarskih oznaka koji se nalazio parkiran na prostoru parkirališta. Nakon prometne nesreće vozač je napustio mjesto nesreće a da odsutnom vlasniku vozila nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Istu večer, oko 21,20 sati policijski službenici su pronašli odbjeglog vozač i osobni automobil s kojim je počinio prometnu nesreću.

Protiv vozača pokrenut je prekršajni postupak.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Danijela Turk

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja