Međimurje Press
Policija

Najava policijske akcije

Ponedjeljak, 23. studenoga 2020. godine

INFORMACIJA

Najava akcije “Pješaci i vozači bicikla oprez!”

Sutra (srijeda), 25. studenoga 2020. godine od 6 do 14 sati policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će preventivno-represivnu akciju “Pješaci i vozači bicikla oprez!”.

Ova akcija prvenstveno je usmjerena prema pješacima i biciklistima, kao najugroženijoj skupini sudionika u cestovnom prometu.

U prvi deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske dogodila se ukupno 371 prometna nesreća (2019. godine 439 prometnih nesreća, što je smanjenje za 68 prometnih nesreća ili 15,49%), sedam prometnih nesreća s poginulim osobama (2019. godine, također sedam nesreća s poginulim osobama) 120 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2019. godine 158 prometnih nesreća, što je smanjenje za 38 prometnih nesreća ili 24,05%) i 244 prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom (2019. godine 274 prometnih nesreća, što je smanjenje za 30 prometnih nesreća ili 10,95%).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima u 95 prometnih nesreća, dok je vožnja pod utjecajem alkohola utvrđena u 115 prometnih nesreća.

Promatrajući svojstvo sudionika vidljivo je da su vozači osobnih automobila najzastupljeniji sudionici, konkretno u 639 slučaja sudjelovali su u prometnim nesrećama u prvih deset mjeseci ove godine.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine na prometnicama u Međimurskoj županiji smrtno je stradalo sedam sudionika (dva vozača osobnog automobila, vozač teretnog automobila, vozač motocikla i tri pješaka), što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (10) predstavlja smanjenje smrtno stradalih u cestovnom prometu za 30 %. U analiziranom razdoblju teške ozljede u prometnim nesrećama zadobilo je 30 sudionika (17 vozača osobnih automobila, četiri vozača motocikla, vozač traktora, sedam vozača bicikla i vozač mopeda), što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (41) predstavlja smanjenje za 26,83%. Ujedno, lakše su ozlijeđena 124 sudionika (77 vozača osobnog automobila, 12 putnika u osobnom automobilu, 12 vozača bicikla, 14 pješaka, četiri vozača motocikla, tri vozača teretnih automobila i dva vozača mopeda), što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (193) predstavlja smanjenje 35,75%.

Pojačanim nadzorom pješaka i biciklista kroz najavljenu akciju želi se povećati njihova sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj obvezi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama.

Tijekom akcije nadzirat će se kretanje pješaka u prometu s posebnim naglaskom na pravilno  prelaženje kolnika te korištenje reflektirajućih materijala.

Ujedno, policijski službenici nadzirat će bicikliste koji ne prelaze pravilno obilježeni pješački prijelaz. Također, kontrolirat će se korištenje reflektirajućih materijala te tehnička ispravnost bicikala. 

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja