Međimurje Press
Policija

Neovlašteno držanje oružja!

Pretragom kuća pronađeno oružje

Policijski službenici Policijske postaje Prelog ponovo su bili uspješni u akciji pronalaska i oduzimanja oružja koje građani nezakonito posjeduju.

Temeljem naloga nadležnog suda izvršili su pretrage doma i drugih prostora na tri adrese u Piškorovcu kojima se koriste 20, 25 i 26-godišnjaci, za koje se sumnjalo da nezakonito posjeduju oružje i iz njega neovlašteno pucaju te time uznemiruju i dovode u opasnost mještane tog, ali i okolnih naselja. Pretragama su pronađene i oduzete dvije puške, poluautomatska puška „CRVENA ZASTAVA“, model „M-59/66“, cal 7,62 mm i puška karabin, model „M-98“, cal. 7,9 mm, s pripadajućih 270 komada streljiva, a iz kojih su radi lakšeg skrivanja skinuti kundaci i drvene obloge. Tom prilikom, jedan od mještana policijskim službenicima dragovoljno je predao pušku sačmaricu marke „MAVERICK“, cal. 12 mm sa 49 komada pripadajućeg streljiva.

O početka prošle godine do danas na području Policijske postaje Prelog, poduzetim policijskim mjerama i aktivnostima u sklopu kampanje „Manje oružja manje tragedija“ pronađeno je i oduzeto ukupno:

osam komada automatskih pušaka, sedam poluautomatskih pušaka, šest karabina, dvije puške sačmarice, tri lovačke puške,  tri pištolja, 22 komada plinskog i zračnog oružja, 1290 komada raznog streljiva i jedna ručna bomba.

Dio oružja građani su predali dragovoljno i protiv njih nisu poduzimane mjere, dok su u ostalim slučajevima protiv počinitelja podnijete kaznene prijave ili pokrenuti prekršajni postupci.

I u ovom slučaju protiv dvojice počinitelja (20 i 25-godišnjaka) podnijet će se optužni prijedlozi nadležnom sudu radi počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, za koje je predviđena novčana kazna u rasponu od 5.000 do 40.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

I nadalje pozivamo građane da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih ne nabavljaju, drže ili upotrebljavaju vatreno oružje mimo zakonom propisanih uvjeta te da iskoriste mogućnost dragovoljne predaje oružja bez sankcija.

RAZBOJNIŠTVO

Razbojništvo u kući

U noći s 25. na 26. svibnja 2021. godine, u Jurovčaku, nepoznati počinitelji su provalili u obiteljsku kuću vlasništvo starijih osoba, dok su oni spavali. Po ulasku u kuću vlasnike su napali te uz prijetnju od njih tražili novac. Pretražili su prostorije u kući te ukrali novac i druge predmete.

Vlasnici kuće su vozilom hitne pomoći prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.

Materijalna šteta će se utvrditi naknadno.

Policijski službenici sa svim raspoloživim snagama su na terenu i provode intenzivna kriminalistička istraživanja.

DOPUNA INFORMACIJE

Provedene aktivnosti preventivne akcije „Budi vidljiv“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, u utorak, 25. svibnja 2021. godine između vremenu od 5,15 do 7,00 sati i od 21,00 do 23,00 sati, u Šenkovcu i Nedelišću, proveli su aktivnosti iz preventivne akcije „Budi vidljiv“.

Akcija je bila usmjerena u cilju povećanja sigurnosti pješaka i vozača bicikla te podizanju svijesti o potrebi poštivanja prometnih propisa koje nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Provodila se na način da su policijski službenici pješake i vozače bicikla educirali i usmjeravali na pravilno kretanje kolnikom, prelaženje preko obilježenog pješačkog prijelaza, korištenje reflektirajućeg prsluka i sl. .

Policijski službenici su nakon kratke edukacije građane darivali reflektirajućih prslucima i promidžbenim letcima prometne policije, „Pješaci sigurno u prometu“.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja