medjimurjepress@gmail.com

Neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja

Dani vikenda

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je šest krađa gdje je počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna, jedna krađa gdje je počinjena materijalna šteta veća od 1.000 kuna te jedna teška krađa.

Izdvajamo:

TEŠKA KRAĐA

Drska krađa u Držimurcu

U nedjelju, 2. rujna u popodnevnim satima na groblju u Držimurcu, ženska osoba je izlazila s prostora groblja, gdje joj je prišla skupina mladića, a jedan od njih je otrgnuo lančić s privjeskom. Lančić se zakačio za njenu odjeću dok je privjesak jedan od mladića ukrao, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu.

Ženska osoba je u događaju zadobila manju ozljedu.

Materijalna šteta se procjenjuje na više stotina kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐA

Krađa iz kuće

Između 6. travnja i 31. kolovoza, u Gornjem Zebancu, nepoznati počinitelj iz obiteljske kuće ukrao je trimer i štap za ribolov.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

DOPUNA INFORMACIJE ZA TEŠKU KRAĐU

Pronađen provalnik u prostorije sportskog kluba

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 20-godišnjak s područja grada Mursko Središće tijekom noći s 19. na 20. kolovoza u Svetom Martinu na Muri, Dunajskoj ulici, provalio u prostorije sportskog kluba odakle je ukrao trimer, razne cigarete, bezalkoholno piće, slušalice i LCD televizor, ukupne vrijednosti više tisuća kuna.

Dio ukradenih predmeta je oduzet i vraćen vlasniku.

Protiv 20-godišnjaka se podnosi posebno izvješće kao nadopuna prethodno dostavljene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

PRIJETNJA, NEOVLAŠTENO PUCANJE IZ VATRENOG ORUŽJA, REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA

Sukob u Piškorovcu

U nedjelju, 2. rujna u popodnevnim satima u Piškorovcu, na ulici, javni red i mir narušavalo je troje maloljetnika, na način da su se verbalno posvađali i potukli.

Nakon toga su 23 i 30-godišnjaci sa šireg područja Mala Subotica u više navrata došli do dvorišne ograde te sa ulične strane svaki put iz pištolja ispalili nekoliko hitaca u zrak i prijetili ubojstvom ukućanima 59-godišnjakinji, 34 i 20-godišnjacima te maloljetniku. Od njih je zaprimljena kaznena prijava.

Kriminalistička istraživanja su u tijeku, dok protiv troje maloljetnika slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

PROMETNA NESREĆA

Teže ozlijeđena putnica u osobnom automobilu

U petak, 31. kolovoza u 14,45 sati u Murskom Središću, Ulici Josipa Broza Tita dogodila se prometna nesreća u kojoj se vozač osobnog automobila slovenskih nacionalnih oznaka, 66-godišnji državljanin Japana, krećući se kolnikom ulice nije kretao obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika zbog čega je na ravnom dijelu ceste vozilom sišao izvan kolnika i vozilom udario u ogradu kuće.

Nakon prometne nesreće vozač i putnica iz osobnog automobila, 52-godišnja državljanka Japana, prevezeni su vozilom hitne pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec gdje im je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da je vozač lakše, a putnica teže ozlijeđena.

Protiv vozača se podnosi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

INFORMACIJE

 1. Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodila se jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojoj je vozač osobnog automobila lakše, a putnica u njegovom osobnom automobilu teško ozlijeđena.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 • ostale greške – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća nije utvrđena.

 1. Najava preventivne akcije “Poštujte naše znakove

Na današnjoj konferenciji za medije (3. rujna), policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Irena Branović predstavila je ovogodišnje aktivnosti preventivne akcije „Poštujte naše znakove“.

Od 1995. godine Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi aktivnosti iz nacionalne preventivne kampanje. U ponedjeljak, 3. rujna gotovo pola milijuna učenika kreće u osnovne i srednje škole, a među njima i 40-tak tisuća „đaka prvaka“.

Kao i dosadašnjih godina, policijski službenici Policijske uprave međimurske provođenjem preventivnih aktivnosti iz akcije „Poštujte naše znakove“ tijekom mjeseca rujna žele skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice na prvašiće kojima je to najčešće prvo samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu.

Akcija je vrlo dobro prihvaćena u javnosti i ostvaruje pozitivne rezultate, a što potkrepljuje i činjenica da unazad nekoliko godina u zonama odgojno-obrazovnih ustanova na području Međimurske županije nisu zabilježena stradavanja djece u cestovnom prometu. Tijekom rujna policijski službenici u blizini škola pojačano će nadzirati i regulirati promet, a u pojačanu regulaciju uključit će se i Prometna jedinica mladeži grada Čakovca, kao i školske prometne jedinice, ispred škola gdje su ustrojene.

U svim prvim razredima osnovnih škola provest će se predavanja na temu sigurnog kretanja prometnicama, tijekom kojih će 1136 prvoškolac primiti promidžbene materijale Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama i Hrvatskog autokluba (Autoklub Čakovec). Predstavnici HAK-a i policijski službenici mališanima će podijeliti slikovnice, bojanke i reflektirajuće kišne kabanice.

U petak, 7. rujna od 9 do 11 sati, u Čakovcu, Športskoj ulici, na Poligonu za osposobljavanje pješaka i vozača bicikla, za sve prvoškolce čakovečkih osnovnih škola policijski službenici u suradnji s predstavnicima Autokluba Čakovec u sklopu preventivnih akcija „Poštujte naše znakove“ i „Sigurno u školu sa HAK-om“, održati će predavanje o:

 • sigurnom načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili putnika u vozilu),

 • prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa,

 • sigurnom prelasku ceste (propisnom i pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila…),

 • prolasku raskrižjem,

 • prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera),

 • uspostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač,

 • propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilu,

 • rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

Nakon predavanja na poligonu prvoškolci će kroz praktične vježbe usvajati pravila sigurnog kretanja prometnicama u svojstvu pješaka.

Pozivamo vozače da posebnu pozornost posvete poštivanju prometnih propisa, osobito u blizini škola i dječjih vrtića. Svakako budite strpljivi i pokažite puno razumijevanje prema mogućoj zbunjenosti mališana prilikom sudjelovanja u prometu. Primarni cilj nam je da sretno i sigurno svladaju put od kuće do škole i obrnuto.  

U nadi da ćemo zajedničkim aktivnostima doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, svim učenicima te njihovim učiteljima i profesorima, želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu uz sigurno sudjelovanje u prometu.

Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: 

 • nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije te su i teže uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima;

 • vidno polje im je ograničeno;

 • sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena;

 • nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu;

 • često reagiraju nenadano i impulzivno jer su zaigrani;

 • nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. 

Savjeti roditeljima:

 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete;

 • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu;

 • zajedno vježbajte sigurno prelaženje kolnika;

 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca;

 • ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole;

 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje njime, te mu ukažite na opasna mjesta;

 • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu;

 • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila;

 • vlastitim primjerom pokažite djetetu ispravno ponašanje u prometu;

 • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje;

 • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice;

 • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima;

 • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način.

(Nenad Risek)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*