Međimurje Press
Policija

Od 1. travnja više nije potrebno danju upaliti svjetla na motornim vozilima!

Podsjećamo vozače motornih vozila da od sutra, 1. travnja prestaje zakonska obveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, pošto Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tijekom cijele godine.

Svakako, potrebno je napomenuti da su u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna u uvjetima smanjene vidljivosti te od prvog sumraka do potpunog svanuća.

Dobro je podsjetiti bicikliste koji se kreću kolnikom na nužnost označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom noću, te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja spomenutih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista, Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna.

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja