Međimurje Press
Policija

Omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika

Dani vikenda 1., 2. i 3. svibnja 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe i četiri krađe. Kod svih evidentiranih krađa materijalna šteta pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo tešku krađu iz kuće u Prekopi.

U razdoblju od 29. travnja do 2. svibnja 2020. godine u Prekopi, nepoznati počinitelj pronašao je sakrivene ključeve od alatnice i kuće, te pomoću njih otključao ulazna vrata, te ušao u njihovu unutrašnjost. Iz alatnice i kuće ukrao je motornu i električnu pilu, električnu brusilicu i bušilicu, motorni trimer, plinske boce, električni aparat za varenje, usisavač, ručnu dizalicu, te električne klavijature.

Materijalna šteta prema izjavi 66-godišnjeg vlasnika procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ponovno upozoravano naše građane na nužnost poduzimanja minimalnih samozaštitnih mjera kako ne bi postali žrtve lopova.

Jedna od najlošijih navika naših žitelja je sakrivanje ključeva kuće, stana ili drugih prostorija na raznim lokacijama, npr. ispod otirača, tegli za cvijeće, kao i na drugim ne baš skrovitim mjestima. Lopovi tako „sakrivene“ ključeve mogu vrlo lako pronaći, te potom iskoristiti za nesmetani ulazak u vaš dom. Izbjegavanjem takvih navika uvelike će te smanjiti mogućnost da postanete žrtva kaznenog djela.

Više o samozaštitnim mjerama na poveznici.

POKUŠAJ UBOJSTVA

Vularija – pokušaj ubojstva

U subotu, 2. svibnja 2020.nešto poslije 19 sati u Vulariji, ispred vikend kuće u Dravskoj ulici, vlasništvo 63-godišnjaka, verbalno su se sukobila trojica muškaraca.

Tijekom sukoba došlo je i do pucnjave iz vatrenog oružja u kojoj je teško ozlijeđen 63-godišnjak s područja općine Gornji Kneginec (Varaždinska županija), dok je 28-godišnjak s područja općine Orehovica, zadobio teške ozljede opasne po život.

Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđeni su prevezeni u čakovečku bolnicu, gdje su zadržani na liječenju.

Na mjestu događaja nadležna županijska državna odvjetnica u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske i službenicima Kriminalističke vojne policije, provela je očevid.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 61-godišnjak s područja grada Varaždina, počinio kazneno djelo pokušaja ubojstva na štetu 28-godišnjaka. Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Kriminalističko istraživanje vezano na okolnosti zadobivanja ozljeda 63-godišnjaka se nastavljaju.

Nadležno državno odvjetništvo u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja naložilo je provođenje određenih vještačenja, kao i druge potrebne izvidne i dokazne radnje.

LAŽNA UZBUNA

Devetnaestogodišnjak osumnjičen za kazneno djelo lažne uzbune

U četvrtak, 30. travnja 2020. godine u 13 sati i 20 minuta Operativno-komunikacijski centar policije Policijske uprave varaždinske zaprimio je telefonsku dojavu 19-godišnjaka iz koje proizlazi da je u području znanom „Dravska šuma“, nepoznati muškarac iz pištolja ustrijelio njegovu majku.

Na mjesto događaja, u vikend naselje kod Gornjeg Kuršanca, upućeno je nekoliko policijskih ophodnji s područja Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave međimurske.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da se radi o lažnoj dojavi, te će se protiv 19-godišnjaka podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela lažna uzbuna.

OŠTEĆENJE TUĐE STVARI

Čakovec – nepoznati počinitelj oštetio radni stroj

U razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2020 godine od 19 do 17 sati u Čakovcu, Svetojelenskoj ulici, na gradilištu sjeverne obilaznice grada Čakovca, nepoznati počinitelj oštetio je radni stroj, vlasništvo privatnog poduzeća iz Čakovca.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

NEOVLAŠTENO PUCANJE IZ VATRENOG ORUŽJA / REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA

Pod utjecajem alkohola 21- godišnjak narušavao javni red i mir, a potom pucao iz puške u zrak

U subotu, 2. svibnja 2020. godine oko 23 sata u Orehovici, Ulici Nikole Tesle, 21-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1,26 promila narušavao javni red i mir vikom i galamom, a pritom je pogrdnim riječima vrijeđao 48-godišnjaka. Nakon što je oštećeni napustio mjesto događaja, 21-godišnjak je iz svoje kuće na ulicu donio lovačku pušku koju je ilegalno posjedovao, te ispalio hitac u zrak.

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec oduzeli su pušku od 21-godišnjaka s područja općine Orehovica, te će se protiv njega podnijeti optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

OMALOVAŽAVANJE ILI VRIJEĐANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Na kontrolnom punktu 53-godišnjak omalovažavao i vrijeđao policijskog službenika

U petak, 1. svibnja 2020. godine u 15 sati i 47 minuta na kontrolnom punktu uspostavljenom na mostu prijeko rijeke Drave kod Gornjeg Kuršanca s ciljem sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, policijski službenik Postaje prometne policije Čakovec zaustavio je osobni automobil, varaždinskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 53-godišnjak s područja grada Varaždina.

Pošto nije posjedovao odgovarajuću e-Propusnicu zabranjen mu je ulazak u Međimursku županiju. Nakon izrečene zabrane vozač je omalovažavao i vrijeđao policijskog službenika raznim pogrdnim riječima.

Zbog počinjenja prekršaja opisanog u članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 53-godišnjak će se prekršajno sankcionirati.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirana je jedna prometna nesreća, i to prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greška koje je prethodila prometnoj nesreći:

– neprilagođena brzina.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod 19-godišnjeg vozača osobnog automobila, i to u koncentraciji od 1,71 promila. U subotu, 2. svibnja nekoliko minuta nakon ponoći u Gornjem Hrašćanu, Čakovečkoj ulici, spomenuti vozač prouzrokovao je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja