Međimurje Press
Policija

Policijska uprava međimurska svečano obilježila Dan policije

Sveti Mihael kao predvodnik svega dobroga izabran je za zaštitnika hrvatskih policajaca, dok je osnovna policijska zadaća zaštita temeljnih ustavnih prava i sloboda svih naših građana

U ova nova „normalna vremena“ policija se susrela s novim izazovima. U zahtjevnoj i složenoj borbi s pandemijom koronavirusa neke sasvim nove zadaće svakodnevno zaokupljaju policijske aktivnosti. Međimurski policajci uhvatili su se u koštac s  novim izazovima, ali i nadalje uspješno obavljanju zadaće za koje smo navikli da okupiraju međimursku svakodnevicu. Uoči dana Svetog Mihaela (29. rujna), zaštitnika hrvatske policije diljem „lijepe naše“ održavaju svečanosti obilježava Dan policije. Sveti Mihael, kao vojskovođa na strani „dobra“, pobjeđuje u vječitoj borbi protiv „zla“. Upravo on kao predvodnik svega dobroga, izabran je za zaštitnika hrvatskih policajaca, dok je osnovna policijska zadaća zaštita temeljnih ustavnih prava i sloboda svih naših građana.

Ove godine svečanosti obilježavanja Dana policije bile su prilagođene specifičnim uvjetima poštivanja epidemioloških mjera.

Današnju svečanu akademiju u sportskoj dvorani Policijske uprave međimurske svojom nazočnošću uveličali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa suradnicima, župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predstavnici sudbene vlasti, državnog odvjetništva, javnih institucija, organizacija civilnog društvaUdruge umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec, policijskih sindikata, međunarodnog policijskog udruženja (IPA Međimurje), aktivni i umirovljeni djelatnici Policijske uprave međimurske te predstavnici medija.

U kratkim govorima uzvanicima su se obratili gradonačelnik Čakovca i župan Međimurske županije te istaknuli važnu ulogu policije u održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Ujedno, iskazali su važnost provođenja preventivnih projekta. Međimurska policija na državnoj razini prednjači u njihovom osmišljavanju i provođenju, dok je zadaća lokalne zajednice pruženje potpore takvim uspješnim projektima.

Načelnik Sokač prezentirao je najznačajnije rezultate rada Policijske uprave međimurske. Usprkos novim izazovima vezanim uz pandemiju koronavirusa, stanje sigurnosti na području Policijske uprave međimurske je  zadovoljavajuće. U protekloj godini ostvareni su iznimni rezultati u borbi s nezakonitim posjedovanjem raznih vrsta oružja. Policijski službenici zaplijenili su više od 70 komada raznih vrsta vatrenog oružja. Ujedno, energetska obnova zgrade u sjedištu Policijske uprave u Čakovcu je pred dovršetkom, a na pruženoj potpori zahvalio je ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U svom obraćanju ministar Horvat pozdravio je prisutne u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Andreja Plenkovića te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davora Božinovića. Iskazao je iznimno zadovoljstvo napredkom radova na energetskoj obnovi zgrade Policijske uprave međimurske te je dodao kako se i u mnogim drugim dijelovima Republike Hrvatske energetski obnavljaju zgrade policijskih uprava i policijskih postaja, a sredstva su osigurana iz državnog proračuna i EU fondova. Na kraju svog govora zaželio je međimurskih policajcima više rada na prevenciji, a manje represivnog postupanja.  

U završnom dijelu akademije upriličen je svečani prijem osmorice pripadnika Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske u Ekipu za posebne zadaće (EPZ-e). Službene oznake pripadnosti toj elitnoj jedinici, posebno osposobljenim, opremljenim i educiranim policijskim službenicima uručili su načelnik Sokač i zapovjednik Interventne jedinice policije, Ivica Jurak.

U skladu s dugogodišnjom tradicijom obilježavanja Dana policije u ranim prijepodnevnim satima u crkvi Sv. Nikole biskupa u Čakovcu održana je sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske policajce, koju su predvodili gvardijan Župe sv. Nikole biskupa, Josip Župan i policijski kapelan policijske kapelanije Sv. Franjo Asiški za područje Policijske uprave međimurske, vlč. Vjekoslav Vidaček.

Nakon svete mise članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca te izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Murskog Središća, Policijske uprave međimurske te predstavnici sindikata, umirovljenika i međunarodnog policijskog udruženja (IPA Međimurje) kod spomen obilježja u sjedištu Policijske uprave te kod centralnog križa na čakovečkom groblju, položili su vijence i zapalili svijeće kako bi odali počast svim poginulim i nestalim policajcima.

Ujedno, načelnik Sokač u prostorijama Policijske uprave međimurske priredio je prijem za sve članove obitelji poginulih i nestalih policajaca.

Treba istaknuti i humanitarnu gestu djelatnika Policijske uprave međimurske koji su tijekom današnjeg dana (25.rujna 2020.) dobrovoljno darivali krv.

(rg)

Foto: Pu međimurska

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja