Međimurje Press
Policija

Policijsko izvješće za dane vikenda!

Dvojac počinio razbojništvo i tešku krađu

 U petak, 27. kolovoza 2021. godine oko 15,30 sati u blizini Gornjeg Kuršanca, u predjelu zvanom „Donji Omeki“, na otočiću na rijeci Dravi, dva nepoznata počinitelja provalila su u vikend kuću gdje su na terasi pripremili razne predmete za odnošenje. U tome ih je zatekao vlasnik objekta koji je potom pokušao pobjeći, ali su ga počinitelji sustigli, fizički napali i bacili u vodu te mu ukrali ruksak u kojem su se nalazile njegove osobne stvari.. Nakon toga muškarac se otrgnuo i pobjegao na obalu rijeke odakle je zatražio liječničku pomoć.

U događaju je vlasnik objekta lakše ozlijeđen.

Brzom reakcijom policijskih službenika u prostorije Policijske uprave međimurske dovedene su dvije muške osobe rođene 1996. i 2001. sa šireg područja Grada Čakovca, koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima.

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu izvršena je pretraga doma i dr. prostorija kojeg koriste počinitelji, a kojom prilikom su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelom. Također je u prostorijama Policijske postaje Čakovec izvršeno i prepoznavanje oba počinitelja ovog kaznenog djela.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjima sumnja se da su osumnjičeni rođeni 1996. i 2001. počinili kaznena djela razbojništvo i teška krađa, te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

U nedjelju, 29. kolovoza dovedeni su na Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu i sucu istrage Županijskog suda u Varaždinu koji im je odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te su predani u zatvor, u Varaždin.

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE

            Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda, između 27. i 29. kolovoza 2021. godine, evidentirane su tri teške krađe i dvije krađe. U obje krađe nastala je materijalna šteta veća od 1.000 kuna.

Izdvajamo tešku krađu i krađu

  • U nedjelju, 29. kolovoza u jutarnjim satima u Prekopi, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću gdje ispremetao stvari po prostorijama te ukrao domaći i strani novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

  • U nedjelju, 29. kolovoza u jutarnjim satima u Čakovcu, Zagrebačkoj ulici, na parkiralištu ispred trgovačkog centra nepoznati počinitelj je iz otključanog vozila ukrao torbicu u kojoj su se nalazili mobiteli, osobni dokumenti i novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. 

            KAKO SMANJITI MOGUĆNOST KRAĐE IZ VOZILA

Krađe iz vozila u današnje vrijeme predstavljaju jednu od omiljenih meta počinitelja kaznenih djela. Ključevi vozila, torbice, novčanici i drugi osobni dokumenti, koje građani ostavljaju na vidljivim mjestima u otključanim ili zaključanim vozilima često puta predstavljaju dodatnu motivaciju počiniteljima za izvršenje krađe.

Na temelju dosadašnjih iskustava te poznajući stilove i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve spomenutih kaznenih djela. 

Ono što možemo učiniti sami:

  • kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo,
  • ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,
  • ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora.
  • postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača,
  • u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu,
  • sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte,
  • ne ostavljate vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje bez nadzora,
  • prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.

PROMETNA NESREĆA / POŽAR NA PROMETNOM SREDSTVU

Nakon prometne nesreće vozač napustio mjesto događaja

U nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine oko 4,15 sati na kolniku županijske ceste između naselja Vrhovljan i Donji Koncovčak, dogodila se prometna nesreća u kojoj vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka rođen 1982. godine, s područja Općine Nedelišće, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama, stanju i vidljivosti ceste. Zbog toga je u zavoju došlo do silaska automobila izvan kolnika, udara u opremu ceste, metalnu ogradu mosta odvodnog kanala, slijetanja automobila u kanal i samozapaljenja vozila.

Nakon prometne nesreće vozač je napustio mjesto događaja te je u 6,25 sati pronađen na adresi prebivališta, gdje se odbio podvrgnuti ispitivanju alkoholiziranosti.

U događaju vozač nije zadobio ozljede, dok je vozilo u potpunosti izgorjelo.

Protiv vozača podnijet je prekršajni postupak.

INFORMACIJA

  • Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda 

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina – dvije prometne nesreće,

– ostale greške – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u prometnim nesrećama tijekom dana vikenda utvrđena je kod vozača osobnog automobila rođenog 2002. godine s područja Općine sveti Juraj na Bregu, u količini od 1,42 g/kg, koji se sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u petak, 27. kolovoza oko 23,05 sati u Šenkovcu, u Ulici braće Radić.

            2) Najava operativne akcije „Zaustavljanje i parkiranje“. 

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u utorak, 31. kolovoza 2021. godine od 8,00 do 12,00 sata provodit će operativnu akciju „Zaustavljanje i parkiranje“.

Akcija će biti usmjerena prema vozačima koji zaustave ili parkiraju vozilo suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te prema vozačima koji grubo krše prometne propise koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetiti će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi koji su i najčešći počinitelji navedenih prekršaja.

                                                                                                  POLICIJSKA SLUŽBENICA

                                                                                                   ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

                                                                                                              Danijela Turk  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja